Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö kertoo, mitkä ovat pahimmat virheet koiranhoidossa kesäaikaan. Tiesitkö esimerkiksi, ettei käärmeen pureman saaneelle koiralle saa antaa kyytablettia?
1. Älä jätä koiraa kuumaan autoon
Yleisin ja pahin virhe, mitä omistaja koiransa kanssa voi kesällä tehdä, on jättää eläin kuumaan autoon. Vaikka aiheesta on puhuttu jo pitkään, ei oppi ole mennyt vieläkään perille kaikille koiranomistajille.
– Kerta toisensa jälkeen tätä tapahtuu. Ihmiset eivät ymmärrä, että lämpötila autossa voi nousta tappavan kuumaksi hyvin nopeasti, Helinä Ylisirniö sanoo.
Vaikka kauppareissu hoituisikin nopeasti tai ikkunan jättäisi raolleen, ei koiraa silti pidä koskaan jättää auringonpaisteella autoon.
– Joko joku jää koiran kanssa kaupan lähelle odottelemaan tai sitten koiraa ei oteta kauppareissuille ollenkaan mukaan. Jos kyse on pienestä ja rauhallisesta paikasta, koiran voi jättää hihnassa kaupan ulkopuolelle, mutta silloinkin on pidettävä huolta siitä, että koira on varjossa.
2. Älä ole välinpitämätön koiran kuljetuksen suhteen
Kesällä koiria kuljetetaan tavallista enemmän, kun lomalaiset kulkevat mökkimatkoja ja muita reissuja autoillaan.
– Jotkut kesälomalaiset ajattelevat, että eihän meille mitään satu, kun minä olen niin taitava kuski. No, hyvä heille, mutta koskaan ei voi tietää, mitä toiset autoilijat tekevät. Se ei riitä, että itse ajaa hyvin, Ylisirniö muistuttaa.
Jos pieni koira makoilee auton hattuhyllyllä, voi äkkijarrutuksen sattuessa sekä lemmikille että autossa istuville ihmisille käydä huonosti. Pienikin koira muuttuu ohjukseksi, joka voi singahtaa jopa lasin läpi.
3. Älä anna kyytablettia kyyn puremalle koiralle
Kesään kuuluvat erilaiset hyönteiset ja kyykäärmeet. Jos koira saa kesällä liikkua vapaasti esimerkiksi mökkiympäristössä, on hyvä varautua hyönteisiin ja käärmeisiin. Myös lasinsirujen kanssa sattuu helposti haavereita, kun koira astuu sirujen päälle.
Jos käärme pääsee puremaan koiraa, koiralle ei pidä antaa kyytablettia. Koiran vointia tulee seurata, ja jos oireita ilmenee, lemmikki on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.
Ampiaisenpistoihin koiralle voi sen sijaan antaa kyypakkauksesta ensiapua. Kääpiökoirille annetaan 1/4 tablettia ja suurimmille roduille 3 tablettia.
– Koirat reagoivat pistoksiin ja puremiin eri tavalla. Siinä missä toisesta koirasta ei huomaa mitään, toiselle purema voi olla kohtalokas. Esimerkiksi kitalakeen tulleet pistokset voivat aiheuttaa äkillistä turpoamista, joka johtaa hengitysvaikeuksiin. Siksi koira kannattaa aina viedä eläinlääkäriin näytille.
Ylisirniö suositteleekin kesälomamatkalaisia tekemään etukäteen listan yksityisistä eläinlääkäreistä, joita matkan varrella ja matkakohteessa on.
– Ihminen alkaa helposti panikoida, jos omalle lemmikille sattuu jotain. Listan avulla tietää heti mihin soittaa. Kunnan eläinlääkärit antavat kyllä kiireellistä apua lemmikeille, mutta tuotantoeläimet menevät aina lemmikkien edelle. Siksi suosittelen listaa yksityisistä eläinlääkäreistä.
Studio55.fi/Tuuli Lindgren
Asiantuntija neuvoo: Näin teet koirasi kesästä onnistuneen
Syöksähteleekö koirasi ohikulkijoiden perään? Näin kitket pahan tavan!
Professori: Labradorinnoutajia kasvatetaan kuin broilereita!
Eläinlääketieteen professori: Nämä koirarodut on jalostettu sairaiksi
Tämä on koiranomistajien pahin moka! Syyllistytkö siihen itse?