On kevät ja aika täyttää veroilmoitus: Monia vähennyksiä pitää muistaa pyytää itse – huomioi erityisesti nämä asiat

4:31img
Julkaistu 25.04.2018 06:14
Toimittajan kuva

Pekko Ylönen

pekko.ylonen@mtv.fi

Kevät tuo tullessaan luonnon heräämisen ja muiden ihanien asioiden ohella myös vähemmän ihastuttavan asian eli veroilmoituksen täytön.

Video: Viime hetket käsillä veroilmoituksen tekoon, näillä vinkeillä pärjäät!

Veroilmoituksen palautuspäivä on joko tiistaina 8. toukokuuta tai tiistaina 15. toukokuuta. Oma palautuspäivä on merkitty valmiiseen lomakkeeseen, puolisoilla päivä on aina sama.

Veroilmoitusta ei tarvitse palauttaa, jos korjattavaa tai lisättävää ei ole. Esitäytetyn ilmoituksen tiedot kannattaa kuitenkin tarkistaa huolellisesti, sillä tiedoissa voi olla virheitä tai puutteita.

Kun veroilmoitus on tarkistettu, puuttuvat ja oikeat tiedot annetaan verkossa tai lomake täytetään kynällä ja palautetaan postitse.

Veronmaksajain keskusliiton johtava verojuristi Päivi Kaari neuvoo huomioimaan veroilmoitusta täytettäessä erityisesti seuraavat asiat:

Monia verovähennyksiä pitää muistaa itse vaatia!

– Esimerkiksi kodin ja työpaikan väliset matkakulut yleensä puuttuvat veroilmoitukselta kokonaan, ellet ole hakenut verokorttiisi muutosta viime vuonna ja vaatinut matkakuluja vähennettäväksi. Tällöin matkakulujen pitäisi näkyä vähennyksenä, mutta niiden määrä pitää tarkistaa ja tarvittaessa korjata.  Matkailujen omavastuu on 750 euroa ja enimmäismäärä 7 000 euroa. Omavastuuta alennetaan, jos olet ollut työttömänä osan vuotta. Merkitse matkakulut bruttomääräisinä vähentämättä omavastuuta.

Palkansaaja saa automaattisesti tulonhankkimisvähennyksen 750 euroa: vain jos sinulla on tulonhankkimiskuluja tätä enemmän, niiden ilmoittaminen kannattaa!

– Tulonhankkimiskuluina vähennettäviä ovat esimerkiksi työhuonevähennys ja työasuntovähennys, joka on kotipaikkakunnan ulkopuolella olevasta vuokra-asunnosta saatava vähennys.  Ammattiyhdistysten jäsenmaksut vähennetään erikseen, eikä niissä ole omavastuuta.

Kotitalousvähennyksen saa vain, jos vaadit sitä!

– Vain siinä tapauksessa, että vähennys on jo huomioitu viime vuonna verokortilla, vähennyksen pitäisi näkyä automaattisesti. Kotitalousvähennyksen maksimi on ennallaan 2 400 euroa, mutta sen saa aikaisempaa helpommin. Jos vähennykseen oikeuttavaa työtä on ostettu yritykseltä, vähennys on 50 % työn hinnasta arvonlisäveroineen. Tästä vähennetään 100 euron omavastuu. Maksimisumman saa, jos esimerkiksi remonttityö kotona on maksanut 5 000 euroa. Jos perheessä vähennettävää ei ole tätä enempää, vähennys kannattaa keskittää vain toiselle puolisolle, jolloin omavastuuta ei mene kahteen kertaan.

Muista myös tulot!

– Yllättävän moni jättää esimerkiksi vuokratulot ilmoittamatta. Jos vuokria ei ilmoiteta nimenomaan veroilmoituksella, joutuu maksamaan veronkorotusta. Veronkorotus voidaan määrätä, vaikka vuokratuloista olisi maksettu ennakkoveroa.

Selvitä arvopaperikauppojen voitot ja tappiot!

– Jos veroilmoituksen selvitysosassa lukee ”Selvitä voitot ja tappiot seuraavista arvopaperitapahtumista", tämä on vihje siitä, että Verohallinnolla ei ole tietoa myytyjen osakkeiden oikeasta hankintamenosta. Ilman tätä tietoa oikean voiton tai tappion laskeminen ei onnistu.

Tarkista veloista käyttötarkoitus!

– Jos velan käyttötarkoitus on ”muu velka”, et saa koroista mitään vähennystä, vaikka velka kohdistuisi esimerkiksi vuokrattuun asuntoon.

Vuoden 2017 verotukseen sovelletaan uutta muutoksenhakuaikaa!

– Verotukseen voi hakea muutosta vuoden 2020 loppuun. Aikaisemmin muutoksenhakuaika on kolme vuotta pidempi. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa