Veroilmoituksen jättöaika lähestyy kovaa vauhtia. Viimeinen jättöpäivä on joko 9.5. tai 16.5. riippuen siitä, mitä veroilmoituksen esitäytettyyn lomakkeeseen on kirjattu. Olethan muistanut kaikki vähennykset?
Esitäytetty veroilmoitus täytyy palauttaa, jos siinä on jotakin korjattavaa tai lisättävää. Mahdollisten virheiden ohella veroilmoitusta täytyy usein muokata, koska useiden vähennysten saaminen vaatii verovelvollisen omaa aktiivisuutta.
Ainakin näitä verovähennyksiä on osattava itse vaatia:
1. Matkakulut
Kodin ja työpaikan väliset matkakulut ovat veroista vähennettäviä kuluja. Matkakuluista voidaan vähentää vain se osa, joka ylittää 750 euron omavastuuosuuden. Vähennyksen enimmäismäärä on 7000 euroa.
Vähennyskelpoiset matkakustannukset lasketaan halvimman kulkuneuvon kustannusten mukaan. Oma auto on yleensä halvin kulkuneuvo silloin, kun julkista kulkuneuvoa ei ole käytössä. Vähennys omalla autolla kulkemisesta on 0,24 euroa.
2. Kotitalousvähennys
Veronmaksajain keskusliiton johtavan lakimiehen Juha Koposen mukaan yleisin unohtuva vähennys on kotitalousvähennys.
– Kohtuullisen monesta asiasta saa kotitalousvähennystä. Asiat, joista vähennystä voisi saada, eivät kuitenkaan ole tiedossa, minkä vuoksi tämä usein unohtuu, Koponen selvittää ja kertoo, että verohallinnon verkkosivuilta löytyy kattava lista kotitalousvähennyskelpoisista asioista.
Kotitalousvähennys kannattaa muistaa tehdä, jos on verotusvuoden aikana esimerkiksi remontoinut kotia tai kesämökkiä. Myös vaikkapa ostettu siivouspalvelu on kotitalousvähennyskelpoista.
– Esimerkiksi kotona järjestettyihin juhliin palkatusta tarjoiluhenkilökunnasta voi myös saada kotitalousvähennyksen, Koponen kertoo.
Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa. Yksi henkilö voi saada vähennystä korkeintaan 2400 euroa.
3. Veronmaksukyvyn alentumisvähennys
Jos verovelvollisen tai hänen perheensä tulot tai varallisuus ovat merkittävästi muuttuneet ja vaikuttavat siten alentavasti verovelvollisen veronmaksukykyyn, on mahdollista saada veronmaksukyvyn alentumisvähennystä.
Edellytyksiä veronmaksukyvyn alentumisvähennyksille ovat esimerkiksi elatusvelvollisuus, työttömyys ja sairastuminen.
– Veronmaksukyvyn alentumisvähennys on harvinaisempi vähennys, mutta esimerkiksi jos on pieni eläke ja suuret sairauskulut, niin sitä voi saada, Juha Koponen selvittää ja korostaa, että vähennyksen saajan veronmaksukyvyn on oltava selkeästi alentunut.
Pelkät sairauskulut eivät takaa oikeutta vähennykseen.
Veronmaksukyvyn alentumisvähennys on harkinnanvarainen ja sen enimmäismäärä on 1400 euroa.
4. Tulonhankkimiskulut
Palkkatulojen hankkimiseen liittyvät tulonhankkimiskulut vähennetään palkkatuloista. Nyt tehtävät veroilmoitukset koskevat vuoden 2016 tuloja. Viime vuonna tulonhankkimisvähennys oli 620 euroa. Jos kyseisiä kuluja on kertynyt tätä enemmän, kuluista on ilmoitettava veroilmoituksella.
Tulonhankkimiskuluihin lukeutuvat muun muassa työhuonevähennys, työvaatevähennys, ammattikirjallisuus, työvälineet sekä erityisalan ateriakorvaus.
Esimerkiksi työvaatevähennystä voi hakea, mikäli työ vaatii esimerkiksi suojavaatteita tai aiheuttaa vaatteiden tavanomaista runsaampaa kulumista tai likaantumista. Mikäli työvaatteita ei voi käyttää vapaa-ajalla, voi vaatteista hakea työvaatevähennystä. Tällaisia ovat esimerkiksi papin, poliisin ja sotilaan virkapuvut.
5. Elatusvelvollisuusvähennys
Elatusmaksuvähennykseen on oikeutettu, mikäli verovelvollinen on verovuoden aikana maksanut alaikäiselle lapselle elatusmaksuja. Suurimmillaan vähennys on 80 euroa alaikäistä lasta kohden. Vähennys tehdään suoraan verosta.
Selvitys elatusvelvollisuusvähennyksestä tulee todistaa ensimmäisellä vähennyksenhaku kerralla.
– Maksuvelvoitteen on oltava sosiaalilautakunnan tai oikeuden vahvistama, jotta vähennyksen voi saada, Juha Koponen korostaa.
Lähde: Veronmaksajan taloustaito ja vero.fi