Presidentti Donald Trumpin eilen julkistama rauhansuunnitelma on saanut aikaan keskustelua sekä puolesta että vastaan. Uutisaamussa vierailleen tutkijatohtorin mukaan suunnitelma on enemmän poliittinen peliliike kuin sovun hakemista kahden riitapukarin välillä.
Tutkijatohtori Timo Stewart korostaa, että 80-sivuinen suunnitelma on vasta visio, jonka pohjalta palestiinalaiset ja israelilaiset neuvottelevat lopullisen sopimuksen. Hänen mukaansa Donald Trumpin julkistama suunnitelma oli pitkä ja yksityiskohtainen selostus siitä, miltä rauha Yhdysvaltain silmin näyttää.
– Ehkä sen keskeisin sisältö on se, että Israelin oikeisto saa kaiken haluamansa, tutkijatohtori pohtii.
Lue lisää: Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelmassa Yhdysvallat tunnustaa Israelin siirtokunnat osaksi Israelia
Kyse on sisäpolitiikasta, ei rauhasta
Kun rauhaa sovitellaan kahden osapuolen välille, molempia osapuolien mielipiteet otetaan huomioon. Stewartin mukaan tällä kertaa tehtiin poikkeus, sillä palestiinalaisten näkemyksiä ei ole kuunneltu lainkaan.
– Kukaan muu Yhdysvaltain presidentti ei ole antanut näin totaalisen myönteistä pakettia, jonka hän sanoo hyväksyvänsä.
Tutkijatohtorin epäileekin, että suunnitelma liittyi Yhdysvaltain ja Israelin sisäpolitiikkaan pääministeri Benjamin Netanjahun toivelistan mukaisesti – ei rauhan solmimiseen.
– Tehdessään tällaisen ehdotuksen, Trump, hän osoittaa omille tukijoilleen, erityisesti evankelikaalikristityille, että hän on Israelin suurin mahdollinen ystävä, mikä on hänelle suuri ansio.
Lue myös: Presidentti Trump kutsui Netanjahun ja haastaja Benny Gantzin Valkoiseen taloon
– Ja pääministeri Netanjahulla on hyvin tukalat poliittiset paikat kotimaassaan. Hän saa ja sai tässä tilaisuudessa osoitettua, että hänen hyvä suhteensa Valkoiseen taloon mahdollistaa tällaisia myönnytyksiä, joita kukaan muu ei ole tehnyt, Stewart perustelee epäilystään.
Stewart uskoo, että Trumpin Lähi-idän rauhansuunnitelma on poliittista peliä, jolla presidentti pyrkii vaikuttamaan tänä vuonna Yhdysvalloissa käytäviin presidentinvaaleihin – osuuhan kolme vuotta suunniteltu ”paketti” poliittisesti sekä Yhdysvalloissa että Israelissa strategiseen ajankohtaan.
Millaisesta rauhansopimuksessa on kyse? Millaisiin toimiin Israelissa ryhdytään suunnitelman pohjalta? Katso Uutisaamun juontaja Ivan Puopolon sekä tutkijatohtori Timo Stewartin keskustelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.
Suunnitelmalla on sekä puolustelijoita että vastustajia
Donald Trumpin julkaisema suunnitelma aiheutti palestiinalaisten riveissä kaikkea muuta kuin lämpimän vastaanoton.
– Sanon Trumpille ja Netanjahulle: Jerusalem ei ole myytävänä. Oikeutemme eivät ole myytävänä, eikä niillä voi käydä kauppaa, Teidän juonimanne sopimus ei tule menemään läpi, palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas laukoi suunnitelman julkistuksen jälkeen.
Israelin lisäksi suunnitelma on saanut osakseen myös suitsutusta. Esimerkiksi Saudi-Arabia on kiitellyt presidentti Trumpin rauhanponnisteluista sekä palestiinalaisten oikeuksien puolustamisesta.