Se, että Yhdysvallat ja Israel laativat Lähi-itään rauhansuunnitelman palestiinalaisia kuulematta, on melkein shokeeraavaa, tutkija sanoo.
– Tapa, jolla (suunnitelma) tehtiin, on alentuva ja täysin yksipuolinen. Tietääkseni palestiinalaisten kanssa ei käyty mitään epävirallisiakaan keskusteluja, jotta olisi voitu päästä edes johonkin yhteisymmärrykseen, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger sanoi keskiviikkona.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump esitteli tiistaina pitkään lykkääntyneen Lähi-idän rauhansuunnitelmansa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Israelin presidentin Benjamin Netanjahun kanssa.
Palestiinalaisjohtajat torppasivat heti suunnitelman, jota palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas nimitti salaliitoksi. Sen mukaan muun muassa Israelin siirtokunnat Länsirannalla säilyisivät osana Israelia, eikä palestiinalaispakolaisilla olisi oikeutta palata Israeliin. Jerusalem säilyisi Israelin jakamattomana pääkaupunkina, mutta palestiinalaiset saisivat oman pääkaupunkinsa Itä-Jerusalemin yhteishallintoalueille.
Lue myös: Donald Trump julkisti uusimman Lähi-idän rauhansuunnitelman
"Palestiinalaiset väsyneitä väkivaltaan"
Mülhberger pitää Trumpin rauhansuunnitelmaa ennemmin neuvotteluehdotuksena, jonka palestiinalaiset aikovat todennäköisesti jättää huomiotta.
– Tavallaan se on heiltä järkevääkin, koska he eivät ole olleet osa prosessia eikä heitä ole siinä kuultu. Sen sijaan luulen, että palestiinalaiset yrittävät saada poliittista tukea esimerkiksi EU:lta ja varmistuksen siitä, että nykyinen tilanne – niin vaikea kuin se heille onkin – pysyy entisellään, Mühlberger uskoo.
Käytännössä palestiinalaisten keinot vaikuttaa omaan tilanteeseensa ovat vähissä.
– Alueella on aina vaarana, että väkivaltaisuuksia syttyy. Mutta uskon, että palestiinalaiset ovat väkivaltaan lopen väsyneitä. He ovat valinneet sen tien monesti viime vuosikymmeninä ja oppineet, ettei heillä ole siinä voitettavaa.
Ulkovallat varovaisia kommentoimaan
Ulkovaltojen reaktiot Trumpin esitykseen ovat olleet vaimeita. Esimerkiksi Ranska lupasi "perehtyä tarkoin" suunnitelmaan, mutta korosti pitävänsä yhä kiinni niin sanotusta kahden valtion ratkaisusta. Myös EU on korostanut samaa.
Mülhberger epäilee, että ulkovallat ovat odottavalla kannalla monestakin syystä.
– Luulen, että yksi syy liittyy Trumpin ulkopolitiikkaan: sen suhteen on joskus parempi odottaa ja katsoa, mitä oikeasti tulee tapahtumaan ennen kuin ottaa kantaa.
Hänen mukaansa toinen syy voi liittyä viime päivien Auschwitzin vapauttamisen 75-vuotispäiväjuhlallisuuksiin.
– Tilanne on latautunut, minkä takia poliitikot eivät ehkä juuri nyt ole halukkaita kommentoimaan tällaista suunnitelmaa, joka nostattaa useita vaikeita kysymyksiä palestiinalaisten perusoikeuksista.