Yhdysvaltojen korkein oikeus käsittelee huomenna ennakkotapausta koskien Facebookissa esitettyjä tappouhkauksia. Kysymys on siitä, nauttivatko uhkaukset sananvapauden suojaa, joka on kirjattu Yhdysvaltojen perustuslakiin.
Tapauksen taustalla on mies, joka avioeronsa jälkeen kirjoitti toistuvasti yksityiskohtaisia kuvailuja Facebookiin siitä, miten hän haluaisi tappaa entisen vaimonsa.
Vaimo kertoi poliisille olevansa erittäin peloissaan ja hankki ex-miehelleen lähestymiskiellon. Mies riehaantui lähestymiskiellosta entisestään.
- Taittele lähestymiskieltosi ja pistä se taskuusi. Onko se riittävän paksu pysäyttämään luodin, hän kirjoitti Facebookiin.
Mies sai 3,5 vuoden vankeustuomion vaikka vakuutti, ettei hän oikeasti halunnut tappaa vaimoaan.
- Tämä oli minulle terapiaa - se auttoi minua käsittelemään tuskaani, hän selitti.
Mies uhkasi räjäyttää luonaan vierailleen FBI:n agentin sekä huvipuiston, josta hän oli saanut potkut. Lisäksi hän uhkaili kouluampumisilla.
Korkein oikeus ottaa kantaa siihen, olivatko miehen kommentit oikeita uhkauksia vai harmitonta uhoa, koska hänellä ei ollut aikeita toteuttaa uhkauksiaan. Lain mukaan uhkauksiksi katsotaan lausunnot, jotka "järkevä henkilö tulkitsee vakaviksi aikeiksi aiheuttaa vahinkoa".
Syyttäjä katsoo, että esimerkiksi pommiuhkaus on haitallinen riippumatta sen esittäjän aikeista. Puolustuksen mukaan langettava tuomio loukkaisi sananvapautta ja rajoittaisi taiteilijoiden mahdollisuuksia ilmaista itseään.
Yhdysvaltojen korkein oikeus ei ole koskaan aikaisemmin ottanut kantaa sananvapauden toteutumiseen sosiaalisessa mediassa.
Oikeuden professori Stephen Schwinn ennakoi, että oikeus pysyy aiemmalla linjallaan ja nostaa sananvapauden suojan tärkeimmäksi arvoksi.