Tunnetko piston sydämessäsi, kun puhutaan hamstraamisesta? Nyt on aika aloittaa seuraava vuosi puhtaalta pöydältä ja heittää turhat tavarat pois. Lue, mistä kannattaa aloittaa!
Kuinka monta erilaista kahvimukia yksi keittiö tarvitsee? Ehkä aloitit yhdestä tai parista hassunhauskasta mukista, mutta yhtäkkiä erilaisia kahvimukeja olikin jo kaappi täynnä. Vaikka mukit itsessään tuntuvat viattomilta, turhat tavarat ja epäjärjestys voivat oikeasti aiheuttaa stressiä.
Jos tunnistat itsessäsi pienen ahdistuksen katsoessasi epäsiistiä kotiasi, nyt on aika tehdä asialle jotain. Aloita sellaisista tavaroista, joita sinulla on useita kappaleita, mutta joita oikeasti tarvitset vain yhden tai kaksi.
Jos et vieläkään keksi, mistä voisit aloittaa, kokeile näitä:
1. Luetut kirjat
Voi kuulostaa oudolta, että kirjat pitäisi heittää pois – pitäisikö muka jo tietää, haluatko ehkä lukea ne uudelleen? –, mutta kannattaa ainakin harkita. Kirjamäärän kasvaessa näyttää hyllysi vain entistä sotkuisemmalta, pölyisemmältä ja ahtaammalta. Laita hyvä kiertämään ja lahjoita kirjat ystäville, sukulaisille tai vaikka naapurille. Ulkoiluta jatkossa kirjastokorttiasi! Säästät myös rahaa, kun kirjojen oston sijaan lainaat ne kirjastosta.
2. Muovikassit
Paljonko oikeasti tarvitset muovikasseja? Jos käyt pari kertaa viikossa kaupassa ja ostat aina kaksi muovikassia, mutta vaihdat roskikseen pussin vain kerran viikossa, on kaappisi täynnä muovikasseja hetkessä. Laskeskele, paljonko niitä pitää roskakoria varten oikeasti säästää. Harkitse myös ottavasi edes silloin tällöin kangaskassi mukaan kauppaan! Teet ympäristöllekin tällöin palveluksen.
3. Vaasit
Ellet saa jatkuvalla syötöllä kukkalähetyksiä kotiisi, vaaseja ei tarvitse olla kaapin täydeltä. Rajaa vaasivarastosi niihin, joilla on tunnearvoa ja jotka sopivat sisustukseesi ja hankkiudu lopuista eroon.
4. DVD-elokuvat ja CD-levyt
Aikakaudella, jolla voit vuokrata elokuvia netistä tai katsoa niitä esimerkiksi Filmnetistä, dvd-levyt voivat olla aika turhia tilanviejiä. Jos olet katsonut elokuvan 20 kertaa ja luultavasti katsot vielä toiset 20 kertaa, niin sinun pitäisi toki säästää tuo lempielokuvasi. Jos kuitenkin tiedät, ettet luultavasti enää katso sitä, laita se kiertoon. Sama koskee CD-levyjäsi. Mihin tarvitset 1980-luvun popkokoelmaa, jos et kuuntele sitä koskaan?
5. Kahvimukit
Tarvitsetko perusastioita enemmän kuin viikon tarpeisiin? Jos juot kahvia joka aamu, kenties 7 kahvimukia riittää ja sitten viimeistään onkin aika tiskata? Loput mukit voit antaa pois. Astiastot ovat asia erikseen.
6. Lehdet
Rajoita lehtien määrä niihin, jotka mahtuvat kahvipöydän alle. Säilytä viimeisimmät numerot ja heitä aina joku lehti pois ostaessasi uuden.
7. Tekninen sälä
Löytyykö lipaston laatikosta erinäisiä johtoja, latureita ja puhelin, jota käytit 10 vuotta sitten? Heitä turhat tavarat pois!
8. Lelut
Olivatpa kotisi lelut lapsesi, lemmikkisi tai satunnaisesti käyvän veljentyttösi, pidä lelukokoelma tuoreena. Jos lapsesi on 4-vuotias, on aika heittää vauvan lelut pois. Säästä vain ne, joilla on oikeasti tunnearvoa. Heitä yksi lelu pois aina uuden ostaessasi, niin leluvarasto ei kasva mielettömäksi. Erityisesti ennen joulua – ja uusia lahjoja – on hyvä käydä läpi, mitkä vanhoista voi antaa eteenpäin.
9. Liinavaatteet
Yleensä riittää, jos kaapistasi löytyy kaksi settiä lakanoita ja pyyhkeitä. Kaappiisi tulee tilaa eikä pyykkikasa kasva mahdottomaksi. Vanhoja liinavaatteita on turha säilyttää sen vuoksi, että ehkä joskus saattaisit niitä tarvita.
10. Säilytysastiat
Töihin kannattaa aina ottaa eväät mukaan, mutta et varmaan tarvitse säilytysrasioita enempää kuin viikon lounaita varten. Säilytä vain ne, joita eniten käytät ja kierrätä loput.
Ehkä myös lavuaari puhtaaksi? Kumpi auttaa – öljy vai ruokasooda? Katso vinkkivideo:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysersio. Lisää MTV Lifestyle -videoita löydät Katsomosta!
Lähde: BrightNest