Lihasjumit ja stressi lienevät varsin tuttuja vaivoja monille meistä. Niihin tarjotaan usein avuksi hierontaa, ja moni kokeekin sen auttavan. Onko lääketiede samaa mieltä?
Kymmenet tutkimukset osoittavat Time-lehden mukaan, että hieronnalla on niin fyysisiä ja psyykkisiä terveysvaikutuksia – aina treenin jälkeisen lihasarkuuden helpottamisesta stressin vähentämiseen.
On esimerkiksi havaittu, että kymmenen minuutin lihashieronta liikunnan jälkeen vähentäisi lihasten arkuutta jopa 30 prosentilla ja että hieronta laskee stressihormoni kortisolin määrää kehossa sekä lisää mielihyvähormonien tuotantoa.
Hierojalle ei ole pakko mennä, sillä myös vaikkapa putkirullailu kotona auttaa. Kannattaa rullailla säännöllisesti, sillä jos kroppa on kovin jumissa, myös lihasten rentoutuminen vie aikaa. Hieronnasta näyttäisi olevan apua myös nivelrikkoisille.
Putkirullailu kotona on hyvä vaihtoehto hierojakäynnille.Shutterstock
Kiertäjähermo avain rentoutumiseen
Miamin yliopiston Touch Research Institute -tutkimuslaitoksen johtajan Tiffany Fieldin mukaan useat tutkimukset ovat osoittaneet, että hieronta lisää verenkiertoa niillä aivojen alueilla, jotka säätelevät mielialaa ja stressiä. Mielihyvähormonien lisääntynyt eritys tekee olosta raukeamman. Moni onkin nukahtanut hierojan vastaanotolla.
Kaiken takana on vagus- eli kiertäjähermo, joka on parasympaattisen eli kehoa rauhoittavan hermoston tärkein hermo. Se aktivoi koko hermostoa, mikä taas vähentää elimistön stressiä. Kun ihoa hieroo, kiertäjähermo alkaa toimia aktiivisemmin.
Hieronnan vaikutukset hermostoon ja hormoneihin saattavat myös suojata valkosoluja, jotka pitävät huolta kehon immuunijärjestelmästä.
Tutkimustulokset ovat kuitenkin kiistanalaisia. Joidenkin tutkimuksien mukaan hieronnan vaikutus lihaskipuun on heikko. Ei ole olemassa mitään lumetablettia, johon hieronnan vaikutusta voitaisiin verrata. Ei ole myöskään varmaa tietoa siitä, miten paljon hierontaa on tarpeeksi.
Tutkijoilla riittää selvitettävää, mutta olemassa olevat todisteet viittaisivat kuitenkin siihen, että hieronnasta on jotain hyötyä.
Lähde: Time.com, Firstbeat.com, Hyvä Terveys
Istutko oikein?
Tarkista videolta, onko istuma-asentosi kunnossa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.