Onko keskusta valmis polttoaineveron korotuksiin, jos nykyiset ilmastopäätökset eivät riitä? Saarikko MTV:lle: Emme ole sitoutuneet toimiin, jotka kurittavat

4:21img
Onko keskusta valmis koviin ilmastotoimiin, jos nykypäätökset eivät riitä? Annika Saarikko vieraana Seitsemän uutisissa.
Julkaistu 09.09.2021 19:59

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan hallituksen listalla on monia hyviä päästövähennyskeinoja, esimerkiksi kannustimet öljylämmityksestä luopumiseen.

Sen sijaan hallituksen arviot liikenteen päästövähennyksistä ovat Ollikaisen mukaan yliarvioituja.

Hallituksen mukaan nyt päätettyjen keinojen riittävyyttä hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi tarkastellaan jo ensi keväänä.

Lue myös: Eeva Lehtimäen kommentti: Tänään hyräiltiin Abbaa, mutta hallitus ottaa vielä kertaalleen talvella yhteen päästövähennyksistä ja työllisyystoimista

MTV:n Seitsemän uutisisissa vieraillut valtiovarainministeri Annika Saarikko toteaa, että jos toimet eivät ole riittäviä, niitä tehdään lisää. Saarikko sanoi kuitenkin, ettei ilmastotoimia tehdä kansaa kurittamalla.

– Jos tarvitaan korjauksia, ne tehdään. Emme ole sitoutuneita toimiin, jotka kurittamalla saisivat ilmastonmuutoksen torjunnan vauhtiin. Etenemme kannustamalla, oli kyse maataloudesta, metsätaloudesta tai liikenteestä. Tästä linjasta pidämme kiinni, Saarikko vakuutti, kun häneltä kysyttiin, voidaanko maataloutta tai liikennettä koskevat veronkorotukset välttää.

Lue myös: WWF pettyi tunteja vatvottuun ilmastosopuun

Saarikko puolustaa työllisyystoimia

Asiantuntijat ja oppositio ovat arvostelleet hallitusta myös työllisyystoimien puutteista. Saarikko kuitenkin puolustaa niitä.

– Tässä budjettiriihessä keskityttiin nopeavaikutteisiin työllisyystoimiin, jotka auttavat työvoimapulaan, joista meille monet yritykset ja julkiset työpaikat viestivät.

Eivätkö nämä ole pieniä toimia?

– Opintotuen tulorajaa ei ole nostettu pitkään aikaan, yli 60-vuotiaiden kannusteita ottaa työtä vastaan lisätään, työperäisen maahanmuuton viesti on myös yrityksiltä vahva. Tuota 110 miljoonan euron pakettia ratkotaan kasaan helmikuussa, ja ne toimet vaikuttavat pitkällä aikavälillä. Se tarkoittaa toimia työttömyysturvaan, tähän hallitus on sitoutunut, Saarikko sanoi.

Lue lisää: Professorin mukaan hallituksen työllisyystoimet vähäisiä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että Suomen pitää päästä 78 prosentin työllisyysasteeseen ja 2,2 prosentin talouskasvuun. Tällä hetkellä lukema on alle 73.

Saarikko uskoo, että tavoite voidaan saavuttaa.

– 78 prosentin työllisyysaste on luku yhdistettynä yli kahden prosentin talouskasvuun, joka varmistaa sen, että Suomen menot ja tulot ovat tasapainossa ilman, että edetään leikkausten tai veronkorotusten tiellä.

– Uskon, että se on suomalaisille suositumpi, vaikka leikkauksiakin tämänkin hallituksen suunnitelmiin vuodelle 2023 sisältyy eikä niitä jatkossakaan voida sulkea pois.

Velanotto hirvittää myös ministeriä

Velkaa Suomi ottaa jälleen ensi vuonna lisää lähes seitsemän miljoonaa euroa. Ministeri myöntää, että velanotto hirvittää.

– Samalla yhtä tärkeää kuin katsoa velkalukua, on se, että talouskasvusta tulisi Suomessa pitkäjänteistä. Nyt se on lähtenyt hyvälle uralle vaikean korona-ajan jälkeen. Työllisyys, yritykset, työpaikat, työllistäminen ja uuteen satsaaminen, ne ovat talouden paras ja vahvin lääke.

Tuoreimmat aiheesta

Valtion budjetti