Onko kuukautiskiertosi pitkä ja epäsäännöllinen? Tutkijoilta synkkiä uutisia

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti!

Pitkä ja epäsäännöllinen kuukautiskierto voi olla merkki varhaisen kuoleman riskistä.

Tutkimuksen mukaan pitkä ja epäsäännöllinen kuukautiskierto voi olla merkki varhaisen kuoleman riskistä. Harvardin ja kiinalaisen Tongjin lääketieteellisen korkeakoulun tutkijat toteavat, että hormonaaliset häiriöt ovat menstruoivilla ihmisillä suuri terveyteen ja elinajan pituuteen vaikuttava tekijä, kertoo Insider.

Pohjana 80 000 henkilön tiedot

Selvityksessä havainnoitiin lähes 80 000 henkilön tietoja, joita oli kerätty 1980-luvulta saakka. 24 seurantavuoden aikana sattui 1975 ennenaikaista kuolemaa.

Tutkijat yhdistivät pitkän, epäsäännöllisen kuukautiskierron suurempaan riskiin kuolla alle 70-vuotiaana. Naisilla, jotka olivat kertoneet kuukautistensa aina olleen epäsäännölliset, oli suurempi riski kuolla ennenaikaisesti kuin naisilla, jotka kuvailivat kuukautiskiertoaan hyvin säännölliseksi. Sama ikävä yhteys havaittiin naisilla, joiden kuukautiskierto oli pitkä ikävuosina 18–22 ja 29–44. Pitkäksi kuukautiskierroksi lasketttiin 40 päivää tai enemmän.

Jäikö kuukautisia väliin? Sekin voi kertoa jostakin

Henkilöillä, joilla nuoruudessa tai aikuisuudessa jäi kuukautisia väliin, oli kaksi kertaa todennäköisemmin korkea verenpaine, ja he olivat myös alttiimpia korkealle kolesterolille, diabetekselle, endometrioosille ja kasvannaisille kohdussa.

Toisaalta myös ehkäisymetodi vaikutti; esimerkiksi suun kautta otettavaa ehkäisyä 14–17-vuotiaina käyttäneet kuolivat aikaisin todennäköisemmin kuin ne, joilla oli samoina ikävuosina säännölliset kuukautiset. Ilmiön syy voi tosin olla myös se, että ehkäisyä määrättiin olemassa oleviin lisääntymisterveysongelmiin. Yli 18 vuoden iässä käytetty ehkäisy ei linkittynyt kuolemiin.

Insider huomauttaa, että tutkimuksen perusteella ei voida tehdä päätelmiä syistä ja seurauksista.Tutkijoiden mukaan tieto kuukautisista ja esimerkiksi kierron säännöllisyydestä voisi kuitenkin olla esimerkiksi omalääkärille tärkeää seurattavaa tietoa. 

Tulokset julkaistiin British Medical Journal -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat