Amerikkalaistutkimus paljastaa, että itsepäisyys lapsena johtaa todennäköisesti varakkuuteen aikuisena. Mutta miten uppiniskaisesta lapsesta kasvaa menestyvä aikuinen?
Tutkijat halusivat selvittää, miten myöhäislapsuuden luonteenpiirteet vaikuttavat menestykseen aikuisena. Seurannassa oli 745 lasta 40 vuoden aikavälillä: ensin 12-vuotiaina ja myöhemmin 52-vuotiaina.
Tutkijat selvittivät, miten vanhempien sosioekonominen asema, lapsen älykkyys sekä opiskeluun liittyvät ominaisuudet (keskittymiskyky, vastuullisuus, alemmuuden tunteet, sääntöjen rikkominen ja auktoriteettien uhmaaminen) vaikuttivat aikuisuuteen.
Tulokset paljastivat, että myöhäislapsuuden ominaisuudet vaikuttivat menestykseen ja älykkyyteen aikuisena joko suorasti tai epäsuorasti riippuen esimerkiksi jatko-opiskelusta. Kaikkiaan tuloksista voi kuitenkin päätellä, että itsepäisistä ja sääntöjä rikkovista lapsista kasvoi usein urallaan menestyviä ja varakkaita aikuisia.
Syyt epäselviä
Miksi sääntöjä rikkovasta lapsesta sitten tulee menestyvä keski-ikäinen? Tutkimus ei suoraan ota kantaa syihin ilmiön taustalla, mutta terapeutit ovat sitä mieltä, että voimakastahtoiset lapset pitävät todennäköisesti oman päänsä eivätkä seuraa massaa. He siis pitäytyvät poissa pahanteosta.
Keskustelu valmistaa lasta aikuisuuteen ja työelämään. Jos lapsi osaa perustella, miksi hänen tulisi saada katsoa tänään televisiota tavallista pidempään, hänen neuvottelutaitonsa kehittyvät.
Vanhemmilla onkin tärkeä rooli itsepäisen lapsen kasvatuksessa. Sen sijaan, että lasta aina kielletään tekemästä oman päänsä mukaan, tulee hänen kanssaan keskustella ja pitää vuorovaikutus mahdollisimman avoimena. Tällä tavoin suhde lapseen pysyy hyvänä ja lapsi saa turvallisesti kokeilla rajojaan.
Lähde: time.com
Mutta milloin sitä äitiä kannattaa totella? Katso videolta lasten vastaukset:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.