Onko merkkituote meriitti? 12 myyttiä shoppailusta

DMK Photography
"Valitse suurempia unelmia kuin yksi kasa keinokuitua." Lue 12 väittämää muodista, shoppailusta ja rahasta.dmkphotography.fi
Julkaistu 29.03.2016 19:05

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Onko täydellisen vaatekaapin salaisuus Louis Vuittonin laukku, vai kasa kirpputorilöytöjä? Saako palkkapäivänä tuhlata rahaa shoppailuun hyvillä mielin? 

Kukapa meistä ei rakastaisi shoppailua?

Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta -teoksen (Gummerus, 2016) kirjoittanut blogisti ja MTV Lifestylen toimittaja Hannele Lampela vastasi 12 väittämään, joihin moni muodin ystävä tai himoshoppailija on saattanut elämänsä aikana törmätä – tai itsekin turvautua. 

12 väittämää muodista, shoppailusta ja rahasta

1. On aivan ok mennä huvikseen kaupoille pyörimään, katselemaan ja sovittamaan vaatteita. En kuitenkaan osta mitään! Ellei löydy jotain todella halpaa...

– Kaupoissa kiertely on hauskaa, teen sitä itsekin! Ennen kaupoille lähtöä kannattaa kuitenkin pohtia mistä kaikesta muusta mahdollisesti käyttämäsi raha on pois – onko työhösi käyttämä aika todella niin vähäpätöistä, että sinun kannattaa käyttää siitä tienaamasi raha asioihin, joita et halua omistaa.

"Avaa vaatekaappisi ja katso, kuinka moni vaatteista on ollut heräteostoksia. Laske myös, minkä verran olet käyttänyt niihin rahaa."

Avaa vaatekaappisi ja katso, kuinka moni vaatteista on ollut heräteostoksia. Laske myös, minkä verran olet käyttänyt niihin rahaa ja pohdi, miten muuten olisit voinut rahan käyttää. Heräteostoksia saa aivan vapaasti tehdä, jos haluaa, sillä jokainen saa käyttää omat rahansa miten lystää, mutta pohdi, onko se sinun elämäsi kannalta järkevää, tai tuovatko ostokset sinulle oikeasti iloa myös ostohetken jälkeen.

2. Tämä vaate on todella kallis. Sen on pakko olla laadukas.DMK Photography (2)

Kuva: DMK Photography. 

– Vaatteen hinta ei aina kerro laadusta – edullinen vaate voi olla laadukkaampi kuin kallis. Hinta kuitenkin usein korreloi jollain tapaa esimerkiksi materiaalien kanssa ja vaatteen valmistamiseen käytetyn ajan kanssa. Jos ompelijalla on aikaa paneutua vaatteen tekemiseen, siitä tulee taatusti parempi kuin nopeasti tehdystä.

Silmäile vaate läpi ja tutki, vaikuttaako se mielestäsi laadukkaalta. Tutki saumat, ja katso miten ompelutyö on tehty – ovatko napit esimerkiksi kunnolla kiinni? Kannattaa myös tehdä niin sanottu hinkkaustesti, joka kertoo paljon kankaan kestävyydestä: hiero vaatetta itseesi noin sata kertaa – jos kankaaseen ei ilmesty juonteita, ryppyjä tai nyppylöitä, kangas kestää käyttöä.

3. Merkkikengät ovat 70 prosentin alennuksessa. Ne kannattaa ehdottomasti ostaa, vaikkei niille olisi akuuttia tarvetta.

– Osta vain asioita, joita oikeasti tarvitset. Hyvä tarjous kannattaa hyödyntää vaikkapa talvikenkien kohdalla, vaikka olisikin kesä, jos tiedät talvella tarvitsevasi hyviä kenkiä.

Ole kuitenkin varma, että merkki on oikeasti laadukas ja katso, mistä materiaalista kengät on valmistettu. Kannattaa myös pohtia, kuinka monta kenkäparia tarvitsee vai voisiko pärjätä vähemmällä? Enemmän ei ole aina enemmän.

4. Omistan 35 paria kenkiä. Eihän se ole liikaa? 

– Jos se on mielestäsi sinulle tarpeellinen määrä, se varmasti on sitä. Jokainen määrittelee itse sen, minkä verran kenkiä on tarpeeksi. Muista kuitenkin ajatella myös kenkiin käyttämääsi rahasummaa – se on väistämättä pois jostain muusta.

Jos sinulla on vaikkapa 35 paria sadan euron kenkiä, ne ovat maksaneet yhteensä 3 500 euroa, ja 50 euron kengät ovat maksaneet 1 750 euroa. Olisit voinut lähteä kuukaudeksi ulkomaille samalla rahalla tai toteuttaa mahdollisesti toteuttaa muita unelmiasi – onhan se sen arvoista?

DMK Photography

"Jos sinulla on vaikkapa 35 paria sadan euron kenkiä, ne ovat maksaneet yhteensä 3 500 euroa." Kuva: DMK Photography. 

5. Löysin kerrankin hyvät farkut! Ostan niitä kerralla useammat, vaikkapa eri väreissä.

– Mahtava juttu! Hyvien farkkujen löytäminen on todella haastavaa. Merkki ei varmastikaan mene huonommaksi, jos odotat vaikkapa kuukauden ja testaat ensin, miten hyvin farkut kestävät käyttöä. Toisaalta, jos tiedät tarvitsevasi useammat farkut ihan oikeasti, niin silloin ne toki kannattaa ostaa.

6. On täysin hyväksyttävää mennä shoppailemaan silloin, kun palkkapäivä tulee. Olen ansainnut hemmotella itseäni.

– Elämästä ja rahasta pitää nauttia, olen samaa mieltä! Kannattaa kuitenkin katsoa, minkä verran hemmotteluun kuluu rahaa – ethän tule vahingossa hemmotelleeksi itseäsi velkataakan alle?

Hyvä nyrkkisääntö on käyttää kymmenen prosenttia tuloista ihan miten lystää ja siirtää vaikka saman verran rahaa (tai hieman enemmän) säästöön varakassaksi erilliselle tilille. Jos haluat nauttia yhden päivän ja kituuttaa koko loppukuun, se on tietysti oma valintasi, ja omat rahansa saa käyttää miten haluaa.

"Hyvä nyrkkisääntö on käyttää kymmenen prosenttia tuloista ihan miten lystää ja siirtää vaikka saman verran rahaa säästöön erilliselle tilille."

Kysy kuitenkin itseltäsi, kumpi tekee sinut onnellisemmaksi: se, että hankit muutaman ”nautinnon” ja sinulla on silti taloudellisesti turvatumpi olo, vai se, että ostat asioita, joita et edes halua omistaa koko rahalla ja kituutat niiden vuoksi koko kuukauden.

7. Blogeissa ja kaikkialla hehkutetaan, että valkoiset pitsimekot, bomber-takit ja Air Max -kengät ovat nyt in. Minunkin on pakko saada sellaiset, maksoi mitä maksoi!

– Hehkutus jatkuu muutaman kuukauden ajan, ja sen jälkeen kaikilla on taas eri merkkiset kengät ja kaulahuivit. Kannattaa pohtia, mitä halusi saada samanlainen vaate kuin kaikilla muilla kertoo sinusta?

Entä, jos olisitkin edelläkävijä, ja ostaisit sellaisia vaatteita, joista itse oikeasti ja aidosti pidät? Se vasta onkin tyylikästä.

8. Jokaiselta naiselta tulisi löytyä edes yksi laadukas (ja kallis) merkkituote!

– Merkkituote ei ole meriitti, vaikka moni tuntuu niin ajattelevan, eikä niiden omistaminen kerro hyvästä taloustilanteesta vaan taidosta käyttää rahaa – Louis Vuittonin saa omakseen myös velkarahalla. Jokaiselta naiselta tulisi löytyä laadukkaita vaatteita, joista he itse pitävät ja joita he käyttävät.

DMK Photography

 "Merkkituote ei ole meriitti." Kuva: DMK Photography

9. Kellarissa on ollut vuosia jätesäkeittäin vaatteita, jotka ovat jääneet pieniksi tai joita en käyttänyt. Olin aikeissa viedä ne kirpputorille, mutta... mitä jos tarvitsenkin näitä myöhemmin?

– Jos et ole tarvinnut vaatteita vuosikausiin, et oikeasti tarvitse niitä. Myy ne eteenpäin tai laita ne kierrätykseen. Vanhatkin vaatteesi ovat ansainneet rakkautta, sinulle ne eivät mitä ilmeisimmin tuota iloa.

10. Luvassa on kolmet häät tänä kesänä. En voi kuitenkaan käyttää samaa mekkoa niissä, vaan minun on ostettava jokaiseen juhlaan eri asu.

–  Voit hyvin käyttää samaa mekkoa eri häissä – voin vaikka vannoa, että harva muistaa, mitä muilla on ollut päällään. Erityisesti yksinkertainen malli paljon käyttämässäsi värissä on hyvä valinta ja voit aina asustaa sen eri tavoin. Kannattaa myös vierailla ystävän tai vaikkapa siskon vaatekaapilla ja lainata sieltä asu juhliin. Tämän lisäksi vaatteita voi myös vuokrata.

11. Täydellinen vaatekaappi = täynnä vaatteita, jotka olen ostanut tai saanut halvalla, kuten vaikkapa kirpputoreilta!

–  Hinta ei ole täydellisen vaatekaapin tärkein tekijä – oman unelmiensa vaatekaapin voi saada halvalla tai kalliilla unelmoijasta riippuen. Pohdi, miltä haluat näyttää ja millaisissa vaatteissa viihdyt, millaisiin tilanteisiin tarvitset vaatteita ja mitkä ovat vaatekaappisi perusvaatteita.

"Kun perusvaatteesi ovat kunnossa, sinulla on unelmiesi vaatekaappi."

Moni meistä käyttää samoja vaatteita päivästä toiseen, ja ne ovat unelmavaatekaapin tärkein runko. Kun perusvaatteesi ovat kunnossa, sinulla on unelmiesi vaatekaappi.

12. Raha on tehty tuhlattavaksi!

–  Uuden ostaminen on ihan hauskaa, olen samaa mieltä! Kannattaa kuitenkin ostaa vain sellaisia asioita, jotka aidosti tuottavat sinulle iloa myös ostohetken jälkeen. Kannattaa myös pohtia, miten paljon raha tai sen puute vaikuttaa elämääsi.

Jos kuvittelet unelmaelämäsi, millainen se on? Ajattele yksityiskohtaisesti, esimerkiksi millainen työelämä sinulla olisi, millainen kotisi olisi ja ketä siellä asuisi? Raha mahdollistaa yllättävän suuren osan unelmistasi, kuten vaikkapa uudelleen kouluttautumisen, yrittäjäksi heittäytymisen, pitkät lomat tai matkustelun. Rahalla ei saa rakkautta tai omanarvontuntoa, mutta sillä saa paljon muita hyviä asioita. Siksi rahaa kannattaa ajatella mahdollistajana, ei nopean ilon tuojana. Kukaan ei voi ostaa itseään onnelliseksi.

Valitse suurempia unelmia kuin yksi kasa keinokuitua, ja lähde sitä kohti. Pian huomaat saavasi siitä enemmän iloa kuin päivän ostosreissusta.

Niin, shoppailemiseen tarvitaan rahaakin...

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Shoppailu