Viiden vaatteen vuosi -haaste on konkreettinen tapa lähteä liikkeelle kestävän kuluttamisen tiellä.
Viiden vaatteen vuosi on alun perin somevaikuttaja Julia Thurénin ja Aku Varamäen pari vuotta sitten lanseeraama haaste, jossa vuoden aikana saa ostaa korkeintaan viisi uutta vaatetta. Määrään ei lasketa mukaan alusvaatteita, sukkia ja second hand -vaatteita.
Viiden vaatteen raja perustuu löyhästi Hot or Cool -instituutin raporttiin siitä, paljonko maapallon kannalta kestävä määrä olisi vuosittaiselle vaatteiden ostolle.
Keskivertosuomalainen ei tyydy vain viiteen vaatteeseen, vaan ostaa 38 vaatetta vuodessa ja käyttää niihin 720 euroa.
– Sehän on ihan käsittämätön määrä. Ei maapallo todellakaan kestä sitä. Kuka tarvitsee 38 uutta vaatetta vuodessa? kommentoi muotitoimittaja Kaisa Virtanen Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Moni oikeuttaa uusien vaatteiden oston vaihtelunhalulla. Virtanen kannustaa kuitenkin miettimään sitä, minkä tyyppisiä vaatteita oikeasti tarvitsee.
– Mitä työtä teet, mitä harrastat, käytkö kulttuuririennoissa ja onko paljon juhlia tiedossa? Sen mukaan pitäisi valita ne vaatteet, mitä ostaa, hän neuvoo.
Viiden jälkeen -ohjelmassa lähdettiin Kaisa Virtasen kanssa myös second hand -ostoksille. Mihin käytetyissä vaatteissa kannattaa kiinnittää huomiota? Katso Virtasen neuvot yllä olevalta videolta.
Lue myös: Mitä kierrätyskeskukseen tuoduille tavaroille tapahtuu? Tältä näyttää valtavissa varastotiloissa, joihin vain harva pääsee
Luonnonkuidut vai tekokuidut?
Virtanen kehottaa myös pohtimaan sitä, minkälaiset vaatteet sopivat omalle vartalolle ja millainen värimaailma miellyttää. On myös hyvä miettiä, miten uudet vaatteet soveltuvat vaatekaapin jo olemassa oleviin vaatteisiin.
– Materiaalien olisi hyvä olla sellaisia, jotka kestävät aikaa ja huoltamista, Virtanen toteaa.
Kestäviä materiaaleja ovat esimerkiksi arkeen sopiva 100-prosenttinen puuvilla.
– Jos on esimerkiksi neuleesta kysymys, niin ei niin, että se koostuu neljästä tai viidestä eri kuidusta. Silloin eri kuidut alkavat elää omaa elämäänsä ja käyttäytyvät käytössä ja huollossa eri tavoin, Virtanen kertoo.
Arjessa Virtanen kannustaa suosimaan luonnonkuituja.
– Ettei vain ala sitten hiki haisemaan niissä vaatteissa, hän vinkkaa.
Katso myös: Tällaisia vaatteita kannattaa myydä kirpputoreilla – asiantuntijan vinkit esillepanoon ja hinnoitteluun
5:32Siisti Kirppiksen omistaja Ekaterina Evtikhevich kertoo, millaisia käytettyjä vaatteita suomalaiset etsivät kirpputoreilta.