Kolmannen maailmancupin kokonaisvoittonsa napannut ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on saavuttanut urallaan käytännössä kaiken muun paitsi olympiamitalin. Julkisessa keskustelussa heikon olympiamenestyksen syyksi on usein arvioitu Mäkäräisen paineensietokyky, mutta suomalaistähden manageri Harri Halme ei allekirjoita tätä käsitystä.
Videolla huippuhetkiä ja tunnelmia maailmancup-kauden päättäneestä Tjumenin huimasta yhteislähtökisasta.
– Hänellä on kuitenkin kuusi arvokisamitalia (MM-kisoista). Se on aika kova määrä. Totta kai voi unelmoida, että niitä olisi 16 tai 26. Mutta kyllä kuusi arvokisamitalia tekee hänestä (keihäänheittäjä) Tero Pitkämäen kanssa matemaattisesti 2010-luvun kaksi ihan – en sano suoraan, että parasta – mutta kärkiurheilijaa Suomessa, Halme kommentoi MTV Sportille.
Pitkämäki on heittänyt 2010-luvun aikana yhden keihään MM-hopean, yhden MM-pronssin ja kaksi EM-pronssia.
– Vuodesta toiseen Tero Pitkämäellä ja Kaisalla on mahdollisuus taistella voitosta joka kilpailussa, mihin he osallistuvat.
Mäkäräistä ovat vaivanneet olympialaisten yhteydessä terveysmurheet. Myös valmistautuminen Pyeongchangiin häiriintyi sairastelun myötä. Halme ei asialla selittele, ja hän muistuttaa, että talvilajeissa jatkuvasti joku on flunssassa.
– Kaisa on itsekin sanonut, että hän on usein kilpaillut kipeänä. Jos oikein muistan, hän on kahdeksan vuoden aikana jättänyt kerran kisan väliin. Se kuvastaa hänen asennettaan. Hän on kilpaillut usein flunssaisena ja jopa joskus kuumeessa. Hän on niin hurja daami.
"Kaisan henkiset skilssit ovat superleveliä"
Halme nimeää ampumahiihdon samanaikaisesti fysiikka-, taito- ja tarkkuuslajiksi. Hän muistuttaa, miten moninaisista asioista yksittäisten kilpailujen menestys on kiinni.
– Täytyy kuitenkin sattua se viikko, että on iskukyky, välineet, terveys kohdallaan. Taito- ja tarkkuuslajissa pitää vielä olla hyvä hallinta tilanteeseen ja tuuleen. Muuttujien määrä on aikamoinen.
"Sotshin ja Pyeongchangin olympialaisissa tuli legendaarisella "tolppa sisään, tolppa ulos" -vertauksella pari tolppaa."
Heikon olympiasaldon rinnalla Mäkäräisen menestys varsinkin maailmancupeista puhuu puolestaan.
– 165 kertaa top-10:ssä, 77 kertaa palkintopallilla, 3 maailmancupin kokonaisvoittoa ja 6 arvokisamitalia lajissa, jossa jokainen kilpailu on henkistä ja fyysistä sietokykyä koettelevaa sporttia. Kaisan henkiset skilssit ovat urheilijana superleveliä, Halme sanoo.
Pariin otteeseen olympiamitalitkin ovat olleet kintaalla. Erityisen lähellä Mäkäräinen oli Sotshissa 2014 viimeisessä yhteislähtökisassa. Suomalainen ampui viimeisen laukauksensa millillä ohi ja putosi sen myötä mitaleilta.
Mäkäräinen oli Pyeongchangin olympialaisissa yhteislähtökisassa niin ikään mitalitaistelussa, mutta viimeiseltä ampumapaikalta napsahti yksi ohilaukaus.
Ja näitä ennen Sotshin normaalimatkan kisassa Mäkäräinen olisi yhdellä vähemmällä sakolla jäänyt 4,7 sekuntia pronssista. Jos suomalainen olisi ollut viimeiselle lenkille lähdettäessä mitalitaistelussa, hän olisi luultavimmin pystynyt puristamaan pronssiin vaadittavan ajan.
– Olen Sotshissa ja Koreassa katsonut muutaman metrin päästä ne kaikki olympiakilpailut. Molemmissa paikoissa tuli legendaarisella "tolppa sisään, tolppa ulos" -vertauksella pari tolppaa. En ole tätä ikinä ääneen ajatellut, mutta nyt kun sait minut keskustelemaan, niin jos pari tolppaa olisi pyörähtänyt lajille ominaisesti sisään, meillä olisi kolme olympiamitalia. Se on minun mielipiteeni. Laji on raaka, Halme toteaa.