Onko sähkön hintaan tulossa hintapiikkejä Olkiluoto 2:n ongelmien takia?

Olkiluodon ydinvoimareaktorin tauko Eurajoella voi lisätä sähkön hintapiikkejä syyskuussa, arvioi Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Korkeita hintapiikkejä, joita nyt viime viikollakin oli, voi tulla tämän kuukauden aikana. Vaikka sähkön hinta oli kesällä alhainen, hintamuutoksia voi tulla todella nopeastikin, Leskelä sanoo.

Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) kertoi tänään, että Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktorin sähköntuotanto keskeytetään kolmeksi viikoksi. Syynä on turbiinilaitoksen generaattorilla havaittu kosteuden nousu.

TVO:n arvion mukaan sähköntuotantoa voitaisiin jatkaa aikaisintaan 29. syyskuuta. Arvion kerrotaan perustuvan yhtiön aiempiin kokemuksiin generaattorivioista.

Hintaan vaikuttavia tekijöitä useita

Kakkosreaktorin nettosähköteho on 890 megawattia. Se vastaa noin kymmenesosaa Suomen sähköntuotannosta. Leskelän mukaan kyse on melko merkittävästä osuudesta.

Tällä hetkellä myös Loviisan ydinvoimalaitoksen toinen reaktori on vuosihuollon vuoksi poissa käytöstä. Yhteensä ydinvoimakapasiteettia puuttuu käytöstä noin 1 400 megawattia. Lisäksi sähköä voidaan juuri nyt tuoda Ruotsista normaalia vähemmän. Syynä ovat kantaverkkoyhtiön rakennustyöt Ruotsissa.

– Nämä yhdessä tarkoittavat sitä, että kun vakaata ydinvoimatuotantoa on pois ja tuontia ei ole mahdollista lisätä, todennäköisesti hintojen vaihtelevuus lisääntyy, Leskelä sanoo.

Syyskuussa sähkön hintaa voivatkin heitellä tuulisuus ja se, onko sähkölämmitykselle tarvetta. Maanantaina sää on ollut tuulinen ja lämmin. Leskelän mukaan tällaisena päivänä Olkiluoto 2:n keskeytyksellä ei ole merkitystä juuri lainkaan, mutta tilanne voi muuttua syyskuun edetessä.

Ei vaikutusta ydinturvallisuuteen

Vika Olkiluodon kakkosreaktorissa ei vaikuta ydinturvallisuuteen tai aiheuta säteilyvaaraa. Vika ei sijaitse ydinvoimalaitoksen siinä rakennuksessa, jossa ydinreaktio tapahtuu, kertoi TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho aamulla.

– Ydinvoimalaitoksessa on kaksi keskeistä rakennusta. Toinen on reaktorirakennus, missä varsinainen ydinreaktio tapahtuu ja missä höyrystetään vettä. Sieltä höyry johdetaan turbiinirakennukseen. Generaattori sijaitsee turbiinirakennuksessa, Aho kertoi.

Olkiluodon ydinvoimala sijaitsee Eurajoen kunnassa Satakunnassa. Sen ykkös- ja kolmosreaktorit toimivat tällä hetkellä normaalisti.

Tuotannon alasajo eli reaktorin tehon laskeminen aloitettiin noin puoli kahdeksalta aamulla. TVO kertoi aamupäivällä, että vian selvitystyöt on aloitettu.

Lue myös:

    Uusimmat