Voiko ydinvoimaan luottaa? Näin Olkiluodon ongelmat vaikuttavat Suomen sähköntuotantoon

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktorin sähköntuotanto keskeytettiin maanantaiaamuna useamman viikon ajaksi generaattorivian vuoksi.

Olkiluoto 2:n sähköntuotanto keskeytettiin maanantaina generaattorivian vuoksi. Teollisuuden voiman arvion mukaan sähkön tuotantoa voidaan jatkaa aikaisintaan kolmen viikon päästä. Samaan aikaan myös Loviisan ydinvoimalaitoksen toinen reaktori on poissa pelissä vuosihuollon takia. 

Kuinka paljon sähköntuotannon kapasiteetista on pois käytöstä, ja miten iso vaikutus tällä on Suomen sähköntuotantoon? 

– Pelkästään Olkiluoto 2:n pois putoamisella ei ole kokonaisuuteen valtavaa vaikutusta. Meillä on Suomessa myös todella paljon tuulivoimaa käytössä, joten erityisesti tuulisilla päivillä vaikutusta tuskin edes huomaa, arvioi Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Myös Loviisan ydinvoimalaitoksen toinen reaktori pois pelistä

Myös Loviisassa keskeytettiin toisen reaktorin sähköntuotanto vuosihuollon takia samaan aikaan. Yhteensä ydinvoimakapasiteettia puuttuu nyt 1400 megawattia, onko se paljon vai vähän?

– Karkeasti se on noin 10 prosenttia Suomen sähköntuotannon kapasiteetista, mutta esimerkiksi tänään, kun tuulee hyvin, niin se ei ole kuin murto-osa siitä. Tuotannosta ei ole siis pulaa, Sirkka kommentoi. 

Esimerkiksi sähkön hintaan ydinvoimaloiden vajaus voi kuitenkin vaikuttaa syyskuun aikana. 

Kostama muistuttaa, että vaikka reaktorit ovat nyt poissa käytöstä, ovat ne Suomessa maailman huippua. Molemmat asiantuntijat korostavat, että ydinvoima on myös luotettavinta sähköntuotantoa.

– Ydinvoimalat paukuttavat 90 prosenttia koko kapasiteetista mitä Suomessa voidaan tuottaa. 

Katso lisää: Näin asiantuntijat kommentoivat, voiko ydinvoimaloihin luottaa aamun Huomenta Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat