Onko Suomen talouden kurjuudelle näkyvissä käännettä? "Ei ole"

Aki Kangasharju Nordea Huomenta Suomi
Aki Kangasharju
Julkaistu 02.09.2015 22:41

MTV UUTISET

Suomen luottoluokitus laskee tämän syksyn aikana, arvioi Nordea. Pankki ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 0,3 prosenttia. 

Kahtena seuraavanakaan vuonna käännettä parempaan ei ole näköpiirissä.

Ongelmaa aiheuttaa se, että Suomen vientituotteet ovat pääosin raaka-ainepohjaisia investointi-tavaroita, kun maailmalla kysyntää olisi nyt kulutustavaroille.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kertoo MTV Uutisille, että Suomen luottoluokitus tulee laskemaan.

-Yhdeltä suurelta luokittajalta se on jo laskenut ja tänä syksynä se laskee toiselta ja sitten vielä kolmannelta myöhemmin. Se tarkoittaa sitä, että pitkällä aikavälillä Suomen valtion lainan korot nousevat.

Kangasharju toteaa, että pessimisteinä pidetyt asiantuntijat ovat olleet harmillisen usein oikeassa viime aikoina. 

-Jos nyt käy samalla tavalla, niin silloin budjetti on laadittu noin prosenttiyksikön liian optimistiselle arviolle. Ja luulen että mekin olemme tällä kertaa liian optimistisia. Se voi heittää yli prosentinkin ja se tarkoittaa monta sataa miljoonaa - pahimmillaan jopa miljardia.

Mutta miten muuttuu tavallisen kuluttajan elämä, kun talouden alamäki vain jatkuu? Kangasharjun mukaan työttömyys pahenee.

-Suomalainen työttömyys nousee eurooppalaisen keskiarvon huonommalle puolelle. Ja työllistenkin ostovoima kutistuu.

-Toisaalta matalien korkojen aika tarkoittaa sitä, että on helpompi miettiä hyviä investointikohteita ja lainan ottoa tulevaisuuteen tähtääviä ivestointeja varten, Kangasharju jatkaa.

Miinusmerkkistä kurjuutta on kestänyt jo vuosia eikä Kangasharjun mukaan käännettä ole näköpiirissä.  

-Se sitten tulee joskus vuoden 2017 jälkeen. Se edellyttää mittavia, konkreettisia uudistuksia nykyiseltä hallitukselta. Mutta se vaatii myös sitä, että maailmalla talouskasvu siirtyy nykyisestä kotitalouksien kulutuksesta investointi- ja teollisuustuotteisiin eli niihin tavaroihin joihin meidän vientimme perustuu.

Tuoreimmat aiheesta

Talous