Onko tämä räjähtävä suoritus katoamassa jääkiekosta? Asiantuntijalta suora näkemys

Onko lämärillä sijaa modernissa jääkiekossa? – MTV:n studiotiimi pureutuu mailojen eroihin 9:27
Onko lämärillä sijaa modernissa jääkiekossa? MTV:n studiotiimi pureutuu mailojen eroihin.

Jääkiekko kehittyy, ja jotkin lajille aiemmin ominaiset piirteet muuttuvat ja jäävät historiaan. Yksi muutoksen kourissa oleva lajin osa on lämäri, eli lyöntilaukaus. Onko lämäri katoamassa jääkiekosta?

Lämärin käytön vähenemistä ja jopa suorituksen katoamista kokonaan on väläytelty, kun aika ja tila käyvät niukemmaksi nopeutuvassa pelissä. Kun mailat ovat samalla kehittyneet, valitsee moni rannelaukauksen perinteisen lämärin sijaan. Näkemykset lämärin tulevaisuudesta vaihtelevat.

Mikkelin Jukureiden hyökkääjä Niko Huuhtanen on tunnettu raisusta laukauksestaan, ja lämäri lähtee 20-vuotiaalta taiturilta siinä missä rannelaukauskin. Huuhtanen kertoo hioneensa laukaustaan lapsesta lähtien.

– Pienestä pitäen olen kotipihalla treenannut. Iskä on laittanut vaneria ihan nuoresta pojasta. Siinä on pienestä pojasta päässyt ampumaan tuhansia kiekkoja.

Tällä kaudella SM-liigassa 15 kertaa verkkoa pöllyttänyt Huuhtanen ei usko lyöntilaukauksen katoamiseen, vaikka sen käyttömahdollisuudet kenties ovat vähentyneet.

– Vauhti kasvaa, että kyllähän aika loppuu koko ajan vähän kesken. Mutta kyllä niitä paikkoja joka pelissä tulee. Varsinkin enemmän ehkä pakeille, jotka pystyy käyttämään lämäriä ja yv:ssä sitä kerkeää paukkutella. Ei ole mun mielestä häviämässä lämäri, eikä tule häviämään.

MTV Urheilun asiantuntija Ari Vallin näkee asian hieman toisin. Suoraan syötöstä lähteviä lyöntilaukauksia vielä viljellään, mutta paineen alla valintana on ennemmin rannelaukaus.

– Varmasti one-timer-lämäreitä ylivoimalla... Se on sellainen, mitä harrastavat (Valtteri) Kemiläinen, Huuhtanen ja kumppanit, joilla se rooli on ampua, Vallin aloittaa.

– Peli on kuitenkin niin nopeaa ja sulla on paine aika nopeasti päällä, että pitää vähän potkusta ampua. Et sää kerkeä ainakaan suorasta luistelusta hirveästi lämäriä virittelemään. Pitää käyttää hyväksi mailan ominaisuuksia ja ampua ranteella.

MTV:n kiekkostudiossa asiantuntijat Vallin ja Pekka Saravo pohtivat lyöntilaukauksen asemaa ja esittelevät mailojen kehitystä omien peliaikojensa jälkeen. 

Voit katsoa kattavan esittelyn aiheesta pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Asiantuntijat esittelevät myös omat mailansa aktiivivuosiltaan. Saravon mailavalintaan vaikuttivat muut seikat kuin laukaus.

– Tämän erikoisominaisuus on se, että täällä on metalliverkko täällä alaosassa. Tää oli pakin maila. Tällä sai lyödä pohkeille. Ei mennyt maila pohkeille.

Arkistojen aarre: Pekka Saravon lämärimaalilla huimat seuraukset – "Hullu vielä otti sen tatuoinnin" 2:19
Arkistojen aarre: Pekka Saravon lämärimaalilla huimat seuraukset – "Hullu vielä otti sen tatuoinnin."

Lue myös:

    Uusimmat