Ilmatieteen laitoksen professorin mukaan matka Marsiin olisi teknisesti mahdollista jo toteuttaa. Onko siinä kuitenkaan mitään järkeä?
Avaruusalan yritys SpaceX:n toimitusjohtaja Elon Musk väläytti viikonloppuna Teksasissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että yritys voisi aloittaa Mars-rakettinsa koelennot jo lähikuukausien aikana.
Samaisessa tilaisuudessa Musk esitteli uuden Starship-raketin, jonka avulla ihminen saataisiin tulevaisuudessa Marsin pinnalle.
Vaikka jotkut pitävätkin Elon Muskin Mars-optimismia korkealentoisena, on Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Ari-Matti Harri sitä mieltä, että Tesla-pomo on saanut tähän mennessä aikaan jo jotain täysin ainutlaatuista.
– Elon Musk on saanut aikaan todella huikean järjestelmän uudenlaisia raketteja ja uutta infrastruktuuria. Hän on kymmenessä vuodessa jättänyt taakseen kaikki kansalliset suuret avaruusjärjestöt. Kaikenlaista hienoa voidaan kyllä odottaa, hän kertoo.
Uutta rakettimoottori pidetään läpimurtona
Harri on vahvasti sitä mieltä, että Mars-lento olisi teknisesti täysin mahdollista toteuttaa lähivuosina.
Yksi syy siihen on professorin mukaan yrityksen kehittämä uusi Raptor-rakettimoottori, jota voidaan pitää avaruusmatkailussa käänteentekevänä.
– Suurin läpimurto on, että he kevittivät tämän uuden Raptor booster -raketin, jolla Starshipin ensimmäinen vaihe on varustettu. Sillä tehdään koeajoja tällä hetkellä ja ensimmäiset hypyt on tehty jo.
– SpaceX:n sisällä on havaittu, että se on luotettavampi järjestelmä, kuin aiemmissa raketeissa käytetyt Merlin-boosterit.
3:59
Saastuisiko planeetta ihmisen toimesta?
Vaikka ihminen saataisiinkin planeetalle lähivuosien aikana, on Harrin mukaan edessä vielä kuitenkin paljon ratkaisemattomia ongelmia.
– Suurin haaste on elää ahtaissa ympäristöissä. Siinä tulee kaikenlaisia sosiaalisia ja psykologisia ongelmia aivan todennäköisesti. Jos me halutaan kolonisoida Marsia, niin silloin nää ongelmat tulee vielä enemmän eteen.
Harrin mukaan minimilento Marsiin järkevällä energian käytöllä veisi suurin piirtein yhdeksän kuukautta ja planeetalle vierailuun pitäisi varata aikaa noin 500 vuorokautta.
Onko Mars-matkassa oikeasti edes mitään järkeä?
– Tieteellisesti ei mitään. Jos halutaan tutkia Marsia, niin se voidaan tehdä robottijärjestelmillä edullisemmin ja paremmin. Toisaalta ollaan huolissaan planeetan mahdollisesta saastumisesta maan bakteereilla.
– Jos tehdään kolonia tai siirtokunta, niin ihan varmasti Mars saastuu, se pitää ottaa huomioon, Harri sanoo.
Katso Ari-Matti Harrin mielenkiintoinen Mars-haastattelu kokonaisuudessaan yläpuolelta löytyvältä videolta!