Uusi valotusajan maailmanennätys rikottiin tiettävästi vahingossa.
Brittiläinen Hertfordshiren yliopisto on julkistanut kiinnostavan löydön: valokuvan, jossa on todennäköisesti pisin valotusaika maailmassa koskaan.
Kuvan ottamisen aloitti vuonna 2012 yliopiston silloinen taidealan opiskelija Regina Valkenborgh, joka sijoitti oluttölkistä askarrellun neulanreikäkameran maastoon. Pian Valkenborgh kuitenkin unohti kameransa, ja sen löysi vasta tämän vuoden syyskuussa yliopiston observatorion tekninen johtaja David Campbell.
Asiasta kertovan valokuvauutissivusto Petapixelin mukaan kamera tuli olleeksi maastossa 8 vuotta ja yhden kuukauden.
Campbell kuitenkin huomauttaa, että kamera on saattanut lopettaa valotuksen ottamisen vuoden 2018 alkupuolella. Tällöin valotusajaksi tulisi noin 5,5 vuotta. Uutinen ei selitä Campbellin epäilyksen perustetta.
"Yleensä nämä valokuvat tuhoutuvat"
Valkenborgh ihmettelee sitä, että valokuvapaperi oluttölkin sisässä oli säilynyt vaurioitta.
– Yleensä nämä valokuvat tuhoutuvat kosteudesta ja paperin kiertymisestä kippuralle, hän kommentoi uutisessa.
Neulanreikäkameroilla voidaan ottaa äärimmäisen pitkiä valotuksia, jos paperin herkkyys valolle eli niin sanottu iso-arvo on erittäin alhainen.
Miten pienestä iso-arvosta tässä tapauksessa puhutaan, ei ole kuitenkaan tiedossa: asiaa ei maininnut sen enempää Petapixel kuin Amateur Photographer -sivusto, johon Petapixel viittaa.
Koska valokuvapaperin herkkyys on erittäin pieni, vaaditaan valtava kirkkaus tuottamaan siihen jälki. Niinpä Valkenborghin ottamassa kuvassa erottuu lähinnä Auringon taivaalle jättämät jäljet sekä horisontin hahmo.
Ennen uutta ennätystä maailman pisin tunnettu valotusaika oli 4 vuotta 8 kuukautta. Sen toteutti saksalainen taiteilija Michael Wesley.