Nykyisenkaltaisen opiskeluterveydenhuollon säilyttäminen tuskin onnistuu, jos Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS sisällytetään mukaan sote-uudistukseen liittyvään valinnanvapauteen. Näin arvioi YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta.
Hän muistuttaa, että nykyisellään YTHS:llä on merkittävä sairauksia ennaltaehkäisevä ja kansanterveyttä edistävä rooli. Lisäksi Poskiparran mukaan YTHS tavoittaa hyvin kohderyhmänsä.
– Parikymppinen ei juuri ajattele mahdollisia sairauksia, joita hänelle voisi tulla 30 vuoden päästä. Paitsi yksilön, mutta myös yhteiskunnan kannalta kuitenkin on tärkeää, että niitä pyritään ennaltaehkäisemään, Poskiparta sanoo.
YTHS:n kohtalo sote-uudistuksessa on toistaiseksi auki, sillä kesän esittelyissä sen rooli jätettiin jatkovalmistelun varaan. Sote- ja maakuntauudistusta koskeva hallituksen esitysluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella, joka päättyy marraskuun toisella viikolla.
Uudistusten projektinjohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kommentoi lyhyesti sähköpostitse, että tässä vaiheessa ei ole uutta kerrottavaa ja asia tarkentunee marraskuussa.
– Katsomme ensiksi yleisen valinnanvapauden ja sitten katsotaan YTHS erikseen, Pöysti kirjoittaa viestissään.
Terveet opiskelijat työelämän etu
Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kannattaa YTHS:n säilyttämistä entisellään sekä sen laajentamista kaikille korkeakouluopiskelijoille, kommentoi liiton hallituksen jäsen Ella Keski-Panula.
Opiskeluterveydenhuoltoon perehtynyt Keski-Panula arvioi, että YTHS:n mahdollisuudet tarjota ennaltaehkäiseviä terveyspalveluja heikkenisivät merkittävästi, jos se sisällytetään mukaan valinnanvapauteen. Hän uskoo, että vaikutus näkyisi myös opiskelijoiden terveydessä.
– Se, että opiskelijat päättävät opintonsa hyvinvoivina ja terveinä, näkyy myös työelämässä, Keski-Panula sanoo.
Hänen mukaansa muun muassa mielenterveyspalvelujen kannalta YTHS on ollut esimerkillinen toimija.