Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja pääministerin sijainen Katri Kulmuni (kesk.) joutuivat eduskunnan kyselytunnilla valaisemaan moneen otteeseen hallituksen Kreikka-kantaa, joka opposition mielestä on ristiriitainen.
Kaikki oppositiopuolueet tivasivat vuoron perään ministereiltä, tukeeko Suomen hallitus Kreikan päätöstä olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia kuukauteen.
– Suomi tukee Kreikkaa noudattamaan kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteita. Mihinkään laittomuuksiin suomalaiset viranomaiset eivät voi osallistua. Tämä ei ole pelkästään Suomen hallituksen näkemys, tämä on jokaiselle viranomaiselle selvä asia, vastasi Ohisalo.
Lue myös: Sisäministeri Maria Ohisalo: EU tarvitsee yhtenäisen maahanmuuttopolitiikan mahdollisimman pian – "Seisomme kaikki Kreikan tukena, emme tarvitse vain hätäapua"
– Me tuemme Kreikkaa siinä, että ulkorajat pitävät. Tähän liittyy myös se, että täytyy noudattaa kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeuksia, sanoi Kulmuni.
Ohisalo painotti, että Suomi ei voi auttaa Kreikkaa estämään laittomin keinoin ihmisiä pääsemästä rajan yli. Mari Rantanen (ps.) ihmetteli, mitä suomalaiset virkamiehet ovat menossa Kreikkaan tekemään.
– Viranomaisten tehtävä on rajalla katsoa, ketkä ihmiset siellä rajalla ovat oikeutettuja turvapaikkamenettelyyn ja ketkä laitetaan suoraan käännytysprosessiin. Muun muassa tätä työtä suomalaiset rajavartijat kreikkalaisten tueksi siellä tekevät.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei ollut läsnä kyselytunnilla, sillä hän oli matkalla New Yorkiin. Ajoittain huudoksi yltynyt kiivas keskustelu aiheesta vei lähes koko kyselytunnin ajan.
"Kokoomus levittää valiokuntien sisäisiä asioita"
Ohisalo sanoi olevansa hämmentynyt siitä, että kokoomus levitti suuren valiokunnan kokouksessa keskusteltuja asioita kyselytunnilla. Myös puhemies Antti Rinne (sd.) otti tähän kantaa ja sanoi, että "täällä ei käydä keskustelua valiokuntien sisäistä asioista".
– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun valiokuntien luottamuksellisia keskusteluja levitellään täällä, Ohisalo sanoi.
Kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz totesi, että keskiviikkoisessa suuren valiokunnan kokouksessa ei pyydetty vaitioloa. Hänen mukaansa Ohisalo oli kokouksessa sanonut, että Suomi ei tue Kreikkaa siinä, että pyritään estämään ihmisiä pääsemästä Kreikkaan hakemaan turvapaikkaa.
Lue myös: Rajavartiolaitos lähettää Kreikan rajalle suunniteltuun interventioon Suomesta nelihenkisen partion – lisäksi yksi henkilö operaatiokeskukseen Puolaan
– Suomen hallitus ei voi sanoa, mitä Kreikan hallitus omilla rajoillaan tekee. Viime kädessä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsittelee Kreikan tilanteen, jos Kreikka on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, sanoi Ohisalo.
Hän painotti Suomen auttavan Kreikkaa monin tavoin, esimerkiksi ottamalla vastaan turvapaikanhakijoita vaikeista leiriolosuhteista, viemällä leirille telttoja ja vettä sekä lähettämällä rajavartijoita paikalle tukemaan paikallisia rajavartijoita.