SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii sote-uudistuksesta riippumatonta asiantuntijaselvitystä.
- Ulkopuolisen on tähän asti kerrotun perusteella mahdotonta arvioida, miten nyt luotu uusi hallintotaso säästäisi kestävyysvajeesta luvatut kolme miljardia, Lindtman ihmettelee.
Lindtman ouduksuu tiedotteessaan myös sitä, miksi sotesta ei anneta pääministerin ilmoitusta.
- Eduskunnan on päästävä arvioimaan hallituksen linjauksia. Nyt tarvitaan lisää avoimuutta. Tämän päivän tiedotustilaisuus ei antanut vastauksia kansalaisia puhuttaviin kysymyksiin, vaan jätti enemmän avoimia kysymyksiä, Lindtman sanoo.
Säästöt tarjonnasta ja laadusta?
Myös Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kaipaa enemmän konkretiaa hallituksen sote-suunnitelmiin.
- Rahoitukseen ja valinnanvapauteen liittyy edelleen niin monia avoimia suuria kysymyksiä, ettei järjestelmästä saa vielä kokonaiskäsitystä.
Pekosen mukaan hallituksen lupaamien säästöjen toteutuminen jää myös auki.
- On todennäköistä, että säästöjä joudutaan ottamaan hoidon tarjonnasta ja laadusta, Pekonen arvioi.
Vasemmistoliitto antaa hallitukselle kuitenkin myös tunnustusta hallinnon järjestämismallista.
- Aluehallinnon näkökulmasta hallituksen malli on hyvä. Jatkovalmistelussa on pidettävä huolta siitä, että kahdeksalletoista perustettavalle itsehallintoalueelle tulee aidosti demokraattinen päätöksenteko ja verotusoikeus.
"Ratkaisun pohjalta voidaan edetä"
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kertoo, että puolue haluaa olla parantamassa suomalaisten sosiaali- ja terveydenhuoltoa hallituksen kompromissiratkaisun pohjalta. Edellytyksenä on, että varmistetaan ihmisten nopea pääsy hoitoon, yhdenvertaiset palvelut sekä katkeamattomat hoitoketjut.
Niinistön mukaan hallituksen esitys on riittävän hyvä pohja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiselle, vaikka se ei ole paras mahdollinen ratkaisu.