Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää kiinni siitä, että maakuntauudistus ja sote-uudistuksen liityvä valinnanvapaus toteutetaan yhtä aikaa. Orpo korosti MTV:n vaaliextrassa, että oikeus valita yksityisen ja julkisen hoidon välillä ei ole itseisarvo, vaan keino tehostaa ja parantaa potilaiden palvelua.
– Nyt on kyse siitä, että meidän pitää hallituksena pystyä luomaan sellainen malli joka toimii ja toteuttaa sujuvan hoitoonpääsyn sekä hyvät hoitoketjut. Valinnanvapaus on väline siinä. Se ei ole itseisarvo, sanoi Orpo.
Hallitus valmistelee lakiesitystä valinnanvapaudesta nyt kovalla kiireellä. Kiistaa toteutustavoista on myös hallituksen sisällä. Viimeksi perjantaina hallitusta jakoi ajatus siitä, että suuret kaupungit järjestäisivät sote-palvelunsa vielä useita vuosia itse.
Asiantuntijat epäilevat - hallitus uskoo
Eduskunnan pitäisi hyväksyä sote-lait kesä-heinäkuussa ja uudistuksen pitäisi astua voimaan vuoden 2019 alussa. Koko hallitus on aikataulun takana.
Asiantuntijat ovat kuitenkin vahvasti epäilleet, että uudistus ei ainakaan kokonaan tuossa ajassa onnistu.
Esillä on jo ollut erilaisia vaihtoehtoja valinnanvapauden porrastamisesta tai siirtymäajoista. Orpo ei ottanut eri malleihin kantaa, mutta piti tiukasti kiinni siitä, että valinnanvapauden pitää olla alusta lähtien sotessa mukana.
– Valinnanvapauden on toteuduttava. Me olemme siitä hallituksessa sopineet ja se on lähtökohta. Miten se sitten toimeenpannaan, niin se ratkotaan nyt hallituksen piirissä. Tärkeintä on se, että tämä suomalaisille ja potilaille, sairaille ihmisille tai vanhemmille apua tarvitseville tärkeä valinnanvapaus saadaan toimivana aikaan aikataulussa 1.1.2019, linjasi Orpo.
Vaalipaineita kehysriiheen
Kuntavaalien alla sekä keskustan Juha Sipilä että perussuomalaisten Timo Soini ovat väläytelleet koulu- ja varhaiskasvatuspulmien setvimistä hallituksen puoliväliriihessä.
Kokoomuksen Orpokaan ei malttanut olla lupailematta, että jos vain yhtään ylimääräistä euroa riittää jaettavaksi, niin koulutus on etusijalla.
– Olen huolestunut siitä, että meidän koulujen väliset erot eli mahdollisuuksien tasa-arvo on heikentynyt Suomessa. Mielestäni se voisi olla sellainen kohde, jossa täsmäsuuntauksella voitaisiin saada paljonkin aikaan, arveli Orpo.
Hallituksen puoliväliriihi pidetään huhtikuun viimeisellä viikolla. Hallituksen on silloin määrä päättää uusista työllisyyttä ja taloutta edistävistä toimista.