Oppositio vaatii vastuunkantoa Esperi-tapauksessa: "Tässä nähdään, miten käy, kun bisnes tulee vanhustenhoitoon"

Valvira
Valviran mukaan yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä Ulrika-hoitokodissa hoitovirheen takia.Lehtikuva
Julkaistu 28.01.2019 17:06

MTV UUTISET – STT

Yksityisessä Esperi Care -hoivayhtiössä paljastuneet ongelmat kirvoittivat oppositiolta kritiikkiä ja huolta vanhustenhoidon puitteista sekä hoidon tulevaisuudesta, jos sote-uudistus toteutuu.

–  Voitontavoittelu ja vanhusten hoivapalveluiden järjestäminen sopivat huonosti yhteen. Kenenkään ei pitäisi puhua sellaisen markkinatalouden puolesta, jossa voittoa tuotetaan viemällä vanhusten palvelut minimiin tai sen alapuolelle, kommentoi Facebookissa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Hän uskoo, että esillä oleva soten markkinamalli lisää riskiä siihen, että nyt ilmi tulleet ongelmat toistuvat.

Yhden epäillään kuolleen hoitovirheeseen

Valvira määräsi viime viikolla Esperi Care -ketjun Ulrika-hoitokodin toiminnan keskeytettäväksi Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla. Taustalla ovat hoivakodissa ilmenneet useat vaaratilanteet.

Valviran mukaan yhden ihmisen epäillään kuolleen viime syksynä Ulrika-hoitokodissa hoitovirheen takia. Valviran mukaan suurin ongelma Ulrikassa on ollut hoitohenkilökunnan liian vähäinen määrä ja vastuuhenkilön puuttuminen.

Valvira selvittää Esperi-ketjun toimintaa kymmenillä muillakin paikkakunnilla.

Lue myös: Kohuyhtiö Esperi Caren taustat: Toimintaa paisutettu velkarahalla, suurimmalla omistajalla kytköksiä veroparatiiseihin

"Hurjia voittoja kaikkein heikoimpien hyvinvoinnin kustannuksella"

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan Esperin tapaus osoittaa, miten karua liiketoiminta voi hoiva-alalla pahimmillaan olla.

–  Hurjia voittoja taotaan kaikkein vanhimpien ja heikoimpien hyvinvoinnin ja turvallisuuden kustannuksella, Pekonen sanoo tiedotteessaan.

Edustaja Arja Juvonen (ps.) nostaa esille saman asian.

–  Tässä nähdään, miten käy, kun bisnes tulee vanhustenhoitoon. Säästöt nyhdetään säälittä suomalaisista vanhuksista ja hoitajista, eikä kovat kannattavuustavoitteet asettanut ulkomainen omistajapohja tunne armoa näin tehdessään, Juvonen sanoo tiedotteessaan.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tarttui Twitterissä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) viikonloppuiseen haastatteluun Ylellä.

–  Juha Sipilän mukaan hoivapalveluiden ulkoistaminen ei sinänsä ole ongelma, kun yksityiset ja julkiset noudattavat samoja sääntöjä. Sipilä ohittaa tällä lausunnolla kokonaan sen keskeisen seikan ja eron, että yksityisten palveluiden tuotantoa ohjaa voitontavoittelu, Andersson tviittasi.

"Petämme itseämme, jos luulemme, että yksiköt valvovat itseään"

Opposition edustajat nostavat esille myös huolen hoidon valvonnasta. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) sanoo Demokraatissa, että Suomessa luotetaan liikaa hoivayksiköiden omavalvonnan ja omaisten varaan. Sote-uudistuksen myötä toimijoiden määrä kasvaa, mutta valvonnan resurssit eivät, hän lisää.

–  Petämme itseämme, jos luulemme, että hoitoa antavat yksiköt valvovat itse itseään. Nyt on lähinnä vanhusten ja heidän omaistensa varassa ilmoittaa epäkohdista ja taistella valvontakäynnin saamisesta yksikköön, Salonen sanoo.

Sipilä sanoi viikonloppuna Ylelle uskovansa, että sote-uudistuksen myötä valvonta paranee. Vasemmistoliiton Andersson ihmetteli lausunnon perusteita.

–  Sipilä väitti, että sote-uudistus parantaa yksityisten palveluntuottajien valvontaa. Miksi näin olisi, hän ei sanonut. Todellisuudessa hallituksen markkinasotemalli nojaa edelleen omavalvontaan, Andersson tviittasi.

Lue myös: Some jyrähti pääministeri Juha Sipilän Esperi-kommentille: "Kuinka monen vanhuksen vielä pitää kuolla?"

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito