Oriolan toimitusjohtaja: lääkejakelu palaa normaaliksi viikonloppuna – "Töitä on tehty aamusta iltaan"

oriola marevan
Marevan-verenohennuslääkettä (vas.) ja Thyroxin-kilpirauhashormonia Yliopiston Apteekissa Helsingissä keskiviikkona 6. syyskuuta 2017. Lääketukkukauppa Oriolalla on ollut lääkkeiden toimitusongelmia, ja esim. espoolainen Sellon apteekki on jäänyt ilman Marevania ja tyroksiinia.Lehtikuva
Julkaistu 07.09.2017 19:33

MTV UUTISET

Lääketukku Oriolan toimitusjohtaja Kimmo Virtanen uskoo, että lääkejakelun ongelmat normalisoituvat viikonlopun aikana.

Virtanen vakuuttaa Oriolan tekevän kaikkensa etenkin kriittisten lääketuotteiden toimittamisen eteen.

– Tässä on tehty aamusta iltaan töitä, että tilanne saataisiin normalisoitumaan. On otettu lisäväkeä kaikkiin näihin kriittisiin toimintoihin, kuten asiakaspalveluun, keräilyyn, lääkkeiden hätätoimituksiin ja lähettämöön. Myös toimistosta on tullut ihmisiä auttamaan. 

Fimean johtaja Eija Pelkosen mukaan Oriola on pystynyt osoittamaan, että lääketoimitukset on asetettu nyt etusijalle. 

– Kaikki hätätoimitukset on pystytty toimittamaan, mutta ne eivät ole tietysti vielä kaikkiin apteekkeihin ehtineet, Pelkonen summaa keskustelua Oriolan edustajien kanssa.

Fokus ainoastaan asiakkaissa 

Sosiaali- ja terveysministeriö odottaa Fimealta myöhemmin arviota siitä, voisiko vastaava tilanne toistua. Tuolloin tulee pohdittavaksi myös, tuleeko lainsäädäntöön mahdollisesti tehdä jotain muutoksia. Virtasen mukaan yhtiön tekemisen fokus on nyt ainoastaan asiakkaissa ja lääkejakelun normalisoinnissa. 

– Nyt ei ole vielä oikea aika miettiä mahdollisia korvauksia tai sitä, millaisia jatkotoimenpiteitä tästä saattaa seurata, Virtanen toteaa. 

Erityisesti apteekit ovat valitelleet Oriolan heikkoa tiedottamista lääkejakelun takkuamisesta ja lääkkeiden saatavuudesta.

– Tiedotimme jo ennen tietojärjestelmäuudistusta useampaan kertaan, että hidastuksia voi olla luvassa. Lisäksi olemme antaneet ohjeita ja julkaisseet useampia tiedotteita tämänkin päivän aikana, Virtanen sanoo. 

Hän ymmärtää huolen, joka syntyy, kun lääkkeitä ei ole normaaliin tapaan saatavilla. 

– Suomessa on järjestelmä, että 24 tunnissa saa lääkkeitä. Kun siihen tulee jotain häiriötä, huoli on korkea. Tällöin yksilöllinen tiedottaminen voi tuntua hitaalta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa