Orpo: Tilanne rintamalla Ukrainassa on kriittinen – "Emme halua nähdä Harkovassa uutta Mariupolia"

Pohjoismaiset pääministerit ja Saksan liittokansleri Scholz kehottivat Eurooppaa lisäämään tukeaan Ukrainalle.

Tukholmassa tavanneet viiden Pohjoismaan pääministerit ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz kehottavat yhdessä EU:ta ja muita länsimaita kasvattamaan nopeasti tukeaan sodassa ahtaalle joutuneelle Ukrainalle.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi, että tilanne rintamalla on kriittinen ja että lisätuen saaminen on kiireellistä.

–  Emme halua nähdä Harkovassa uutta Mariupolia, Orpo sanoi.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi, että Ukrainaan tarvitaan nopeasti viisi tai kuusi Patriot-ohjusjärjestelmää lisää. Ne ovat jo Euroopassa, hän painotti.

–  Toivon, että kaikki Euroopassa kuuntelevat sitä mitä Naton pääsihteeri sanoi: on parempi että Ukrainassa on ilmatorjuntaa kuin pitää samat järjestelmät Nato-maissa, Frederiksen sanoi.

Frederiksen alleviivasi, että Ukrainan tappiot johtuvat pääosin siitä, että maalta puuttuu ilmatorjuntaa.

–  Joten jos saan toivoa, niin meidän tulisi toimittaa ilmatorjuntajärjestelmiä niin pian kuin mahdollista, ja lisäksi toimittaa ammuksia.

Scholz korosti, että Saksan koko sotilaallinen apu Ukrainalle yltää arvoltaan 28 miljardiin euroon. Hän muistutti, että Saksa on äskettäin päättänyt toimittaa vielä kolmannen Patriot-järjestelmään Ukrainaan.

Sodan aikana Saksa on kuitenkin oppinut, että sotatarvikkeiden tuotantoa täytyy kasvattaa.

–  Me emme olleet valmistautuneita pitkään sotaan ja jatkuvaan ammustuotantoon, Scholz myönsi.

Kokousta isännöinyt Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson keskusteli pääministerien tapaamisen edellä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Kristersson kertoi, että kysymys ilmatorjunnasta oli esillä. Hän ei kuitenkaan kertonut, onko myös Ruotsi toimittamassa Patriot-järjestelmää.

–  Me palaamme myöhemmin asiaan tarkemmin tiedoin siitä, mitä Ruotsi voi toimittaa suhteessa siihen mitä muut maat toimittavat ja mitä Ruotsi tarvitsee voidakseen suojella itseään, Kristersson sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat