EU on taipumassa Välimeren turvapaikanhakijoiden pakkosiirtoihin unionin sisällä.
Suomi on vastustanut pakkosiirtoja. Komissio on esittänyt yhteensä 40 000 turvapaikanhakijan siirtämistä Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin.
Lopullista päätöstä asiasta odotetaan ensi viikolla EU:n huippukokouksessa. Unionin sisäministerit puivat asiaa tänään Luxemburgissa.
– Näytti siltä, että hyvinkin laaja enemmistö oli hyväksymässä komission esityksen näistä sisäisistä pakkosiirroista. Suomen kantana toin esille sen, että niiden pitää perustua vapaaehtoisuuteen, mutta enemmistö on tämän pakkopykälän käytön kannalla, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo.
Orpo korostaa, että vaikka Suomessa on kiinnitetty paljon huomiota pakkosiirtokysymykseen, se on kuitenkin vain pieni osa suurta kokonaisuutta.
– Suomi on ollut kehittämässä Euroopan rajavalvontaa, olemme Frontexin toiminnassa mukana ja konkreettisesti Välimerellä osallistumme aktiivisesti rajaturvallisuuden kehittämiseen. Nyt tänään täällä otimme voimakkaan kannan näiden palautusjärjestelmien kehittämiseksi. Ne ovat niitä keinoja, joilla saadaan oikeasti ratkaisuja tähän ongelmaan ja pystytään pienentämään painetta Suomeen ja muihinkin Euroopan maihin näistä turvapaikanhakijoista, Orpo sanoo.
Orpon mukaan EU:ssa pyritään kuitenkin kaikin mahdollisin keinoin parantamaan tilannetta myös turvapaikanhakijoiden lähtömaissa. Miten Suomen aikomus leikata kehitysapumäärärahoja suhteutuu tähän?
– Eihän se tietenkään hyvin suhteudu. Suomen taloustilanne on niin huono, että kehitysyhteistyöstä on jouduttu tekemän leikkauksia. Nyt minusta on tärkeintä, että se 700 miljoonaa kuitenkin, mitä kehitysapuun edelleenkin käytetään, käytetään mahdollisimman tehokkaasti näiden lähtömaiden ja siellä hädässä olevien ihmisten auttamiseksi, Orpo vastaa.
Orpo korostaa, että Euroopassa eletään ennennäkemättömän maahanmuuttotulvan keskellä.
– Minusta kannattaa huomioida, kuinka paljon tämä muuttoliike näkyy jo nyt Suomessa. Meille tuli viime vuonna reilu 3000 turvapaikanhakijaa ja tänä vuonna ennustetaan, että luku menee 6000–7000:een vuodessa. Nämä luvut kertovat, mihin tämä kehitys on menossa, hän sanoo.
Suomi on kuitenkin ottanut vastaan huomattavasti vähemmän turvapaikanhakijoita kuin esimerkiksi naapurimaa Ruotsi, joka otti viime vuonna vastaan 80 000 turvapaikanhakijaa.