Satojatuhansia turvapaikanhakijoita on käännytettävä EU:sta tänä vuonna, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Arvio perustuu viimeaikaisiin tulijamääriin ja kielteisen päätöksen saaneiden osuuteen.
Tänä vuonna suuri määrä turvapaikanhakijoita käännytetään pois EU:sta, arvioi sisäministeri Petteri Orpo (kok.).
Viime aikoina noin puolet hakijoista on saanut kielteisen päätöksen. Yksin Saksaan on arvioitu tulevan tänä vuonna miljoona turvapaikanhakijaa.
– Silloin puhutaan sadoistatuhansista (käännytettävistä), kyllä se täytyy ääneen sanoa, koska se on fakta, Orpo sanoi Luxemburgissa.
EU:n sisäministerit keskustelevat tänään Luxemburgissa palautusten tehostamisesta. Käännytyksiä pyritään tehostamaan, sillä valtaosaa kielteisen päätöksen saaneista ei saada käytännössä lähtemään EU-alueelta.
Palautussopimus vireillä
Osaltaan syynä on se, että takaisinottosopimukset tulijoiden lähtömaiden kanssa ovat puutteellisia. Orpo sanoo pyytäneensä EU-komissiolta apua, jotta Suomi saisi neuvoteltua palautussopimuksen Irakin kanssa. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on neuvotellut asiasta Irakin kollegansa kanssa.
Orpo pyysi komissiolta apua myös Somalian kanssa käytäviin neuvotteluihin.
– Me kaikki tiedämme, että nämä maat ovat erittäin hankalassa tilanteessa, mutta näissä maissa on turvallisemmiksi luokiteltuja alueita.
Orvon mukaan on selvää, että turvapaikkakriteerit tiukkenevat Suomessa irakilaisten ja somalialaisten osalta, koska ne ovat olleet löysemmät kuin muissa Pohjoismaissa.
Orpo sanoo odottavansa maahanmuuttovirastosta viikon sisällä uusia ohjeita, joita aletaan sen jälkeen noudattaa.
Suomi lähettää lisäapua Välimeren maihin
Sisäministerit neuvottelevat myös toimista, joilla rajavalvontaa voidaan tehostaa unionin ulkorajoilla. Se tarkoittaa Euroopan rajavalvontavirasto Frontexin roolin vahvistamista. Frontex on pyytänyt jäsenmailta useita satoja uusia työntekijöitä Kreikkaan ja Italiaan.
Ministeri Orpo sanoo, että Suomi osallistuu sekä Frontexin roolin vahvistamiseen että Kreikassa ja Italiassa sijaitsevien järjestelykeskusten asiantuntijatyöhön.
– Me valmistelemme niitä kotimaassa parhaillaan yhdessä rajavartiolaitoksen kanssa. Orpo ei ota vielä kantaa siihen, kuinka paljon työvoimaa Suomi on valmis lähettämään. Hänen mukaansa lisäpanos ei voi tapahtua Pohjois-Suomen raja-alueiden valvonnan kustannuksella.