Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että itärajan rauhoittumisen taustoja on vaikea arvioida.
Rajavartiolaitoksen mukaan tiistaina ei saapunut yhtään turvapaikanhakijaa Lapin itärajan rajanylityspaikoille.
Kyseessä on tänä vuonna ensimmäinen päivä, jolloin turvapaikanhakijoita ei saapunut itärajalle.
Tilanteen rauhoittamista on odoteltu viikonlopusta asti, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti perjantaina turvallisuuspalvelu FSB:tä kontrolloimaan tiukemmin maahanpyrkijöiden liikkumista.
Venäjän rajavartiolaitos toimii FSB:n ja FSB presidentti Putinin itsensä alaisuudessa.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi Rajavartiolaitoksen tuoreinta tietoa illalla.
– Vaikea arvioida, onko Putinin käskyllä ollut vaikutusta. Haluan uskoa, että on, Orpo sanoi.
Suomi on neuvotellut Venäjän kanssa itärajan yli tulevien turvapaikanhakijoiden pysäyttämisestä. Vielä viime viikolla turvapaikkaa haki siellä lähes 120 henkeä ja toissa viikolla noin 150.
Koko kuluvan vuoden aikana Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla on hakenut turvapaikkaa jo yli tuhat ihmistä. Heidän joukossaan on 31 eri kansalaisuutta. Pääosa on afganistanilaisia, intialaisia, syyrialaisia ja bangladeshilaisia.
Venäjän poliittinen painostuskeino?
Ulkomaalaisten päästäminen rajalle ilman voimassaolevaa viisumia oli loppuvuodesta selvä muutos Venäjän aiemmin noudattamaan käytäntöön. Heitä alkoi ilmaantua Suomen raja-asemille sen jälkeen, kun Norja tavalla tai toisella sai vastaavan liikenteen loppumaan omalla rajallaan.
Turvapaikanhakijat ovat liikkeellä omista syistään, ja heidän reittejään organisoivat ihmissalakuljettajat. Suomen viranomaisille on kuitenkin kysymysmerkki, miksi käytäntö rajalla alun perin muuttui. Juuri kukaan asiaa hyvin tuntevista ei usko, että tilanne ainakaan pitkittyessään olisi voinut olla pelkkä vahinko eli johtua vaikkapa paikallisesta korruptiosta.
Maahanpyrkijöiden virtaa on jo kauan pidetty yhtenä mahdollisena poliittisen painostuksen keinona, jota Venäjä voi halutessaan käyttää Suomea vastaan.
Neuvotteluissa ei STT:n tietojen mukaan kuitenkaan ole tullut mitään viestiä siitä, mihin se rajakäytännön muutoksella on pyrkinyt.