Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo pitävänsä perussuomalaisten kansanedustajien ratkaisua itsenäisyyspäivän vietosta sopimattomana ja vääränä. Orpo kommentoi asiaa STT:lle viestitse erityisavustajansa välityksellä.
Perussuomalaisten kansanedustajat Teemu Keskisarja ja Sheikki Laakso ovat kertoneet osallistuvansa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton sijaan 612-soihtukulkueeseen. Keskisarja toimii kulkueen juhlapuhujana.
Pääministeri Petteri Orpo sanoo olleensa yhteydessä suojelupoliisin kanssa. Hän toteaa, että äärioikeistolaiset ja avoimen rasistiset ryhmät ovat mainostaneet 612-kulkuetta jäsenilleen.
– Kulkueeseen siis todennäköisesti liittyy mukaan äärioikeistolaisia osallistujia. Pidän kaikenlaisia ääriliikkeitä vaarallisina ja Suomen vakaudelle haitallisina, Orpo sanoo viestissään.
Orpo toteaa, että "vapaassa maassa pääministeri ei päätä, minne aikuiset ihmiset menevät ja minne ovat menemättä".
– Sen osalta jokaisen pitäisi pystyä käyttämään omaa harkintakykyään. Itse pidän perussuomalaisten kansanedustajien ratkaisua sopimattomana ja vääränä.
Kutsuun syytä vastata myöntävästi
Orpo toivoo itsenäisyyden olevan jokaiselle suomalaiselle niin arvokasta, ettei sen varjolla kukaan hakisi itselleen julkisuutta. Hänestä on arvokas perinne, että presidentti kutsuu kansanedustajat juhlistamaan itsenäisyyttä.
– Minusta kutsuun olisi syytä myös vastata myöntävästi.
Keskisarja ja Laakso kertoivat päätöksistään perjantaina ja lauantaina. Keskisarja perusteli valintaansa Sarastus-lehdessä muun muassa sillä, että "EU-Suomi vuonna 2024 ei ole itsellinen eikä itsepäinen" ja että hän kunnioittaa kansallismielisyyttä.
Laakso puolestaan sanoi Facebookissa olevansa lopen kyllästynyt Linnan juhlien "mukamas itsenäisyydenjuhliin".
Laakso kuitenkin sanoi maanantaina MTV Uutisille tekstiviestitse, että harkitsee osallistumistaan uudelleen. Hän sanoi tarkoituksenaan olleen kunnioittaa sotaveteraaneja ja lottia, ei "halailla jotain ääriporukkaa".
– Olinhan jo päättänyt osallistua, mutta harkitsen, onko se järkevää ja olenko tehnyt päätöksen vajavin perustein, Laakso sanoi.
Laakso kertoi vielä myöhemmin, että ei osallistu 612-kulkueeseen. Laakso kertoi asiastaan Facebook-tilillään kello 17 jälkeen.
Keskisarja puolestaan ei osoittanut perääntymisen merkkejä.
– Jos erottavat mokomalla perusteella ryhmästä tai eduskunnasta, lähden hyvillä mielin kirjoittelemaan 1700-luvun ihmisten historiaa, Keskisarja sanoi Helsingin Sanomille maanantaina.
Mäkelä aikoo keskustella
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä kertoi Ilta-Sanomille, että tulee käymään keskusteluja Laakson ja Keskisarjan kanssa. STT:lle Mäkelä ei halunnut kommentoida maanantaina alkuillasta sitä, onko keskusteluja jo käyty.
– En lähde avaamaan sen tarkemmin sitä, kenen kanssa on mitäkin keskusteltu.
Mäkelän mukaan suojelupoliisin tiedot aiheuttavat kuitenkin tarpeen arvioida tilannetta uudelleen.
– Varmasti on perusteltua miettiä näitä asioita uudestaan. Näen niin, että kun kansanedustaja on kutsuttu Presidentinlinnaan, kutsua olisi syytä noudattaa.
– Jokainen tietysti viime kädessä toimii niin kuin toimii.
Mäkelä ei ole valmis arvioimaan sitä, voiko 612-soihtukulkueeseen osallistumisesta tulla Laaksolle ja Keskisarjalle jotakin seuraamuksia.
– En lähde spekuloimaan sellaisilla asioilla.
Purra puolusti kansanedustajien oikeuksia
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra puolusti sunnuntaina kansanedustajien oikeutta osallistua marssille.
Hän korosti tiedotteessa, että kyseessä on kansallismielinen ja isänmaallisia arvoja korostava tapahtuma. Näihin arvoihin kuuluvat kokoontumisen vapaus ja sanavapaus, Purra totesi.
– Kansanedustajalla on yhtä lailla nämä oikeudet, ja he niitä voivat tietenkin käyttää.
Purran mukaan perussuomalaiset ei millään tavalla hyväksy epädemokraattisia vaikutustapoja tai äärioikeistolaista toimintaa.
Hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz viestitti STT:lle, että marssiin osallistuminen ei ole sopivaa.
– Marssiin osallistuminen osoittaa arvostelukyvyn puutetta ja kyvyttömyyttä johtaa esimerkillä. Äärioikeistolaisuuteen pohjautuvat liikkeet eivät edusta niitä periaatteita, joihin hallitus on sitoutunut, Adlercreutz sanoo viestissään.
Adlercreutz vetoaa Purran sanoihin, joiden mukaan perussuomalaiset ei hyväksy äärioikeistolaista toimintaa.
– Sanojen ja tekojen tulee kohdata.
Oppositiosta on arvosteltu perussuomalaisia kovin sanoin. Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela sanoi tiedotteessaan, että Purra tukee lausunnollaan ääriliikkeiden toiminnan normalisointia.
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta taas sanoi viestipalvelu X:ssä, että hallituspuolueen kansanedustajien osallistuminen marssille "ei yksinkertaisesti ole ok".
Lue myös:
Li Andersson tuimana Purran 612-kannasta – Halla-aho: "Näyttää vallitsevan kahdenlaista tulkintaa"
Riikka Purra yrittää normalisoida 612-kulkueen arvot – tutkija ei niele PS-pomon väitteitä
Juttua täydennetty 2.12.2024 kello 15.42 ja 18.01.