Yliopistotutkija Niko Pyrhönen kysyy, onko perussuomalaisissa eväitä ja halua puuttua siihen, että äärioikeisto pystyy luomaan kontakteja oman puolueen kansanedustajiin.
Suomen äärioikeiston toiminnassa huolestuttavinta ovat tällä hetkellä sen yhteydet parlamentaariseen politiikkaan, arvioi yliopistotutkija Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta.
Äärioikeiston ja parlamentarismin yhteydet olivat näkyvillä myös itsenäisyyspäivän äärioikeistotaustaisella ja kansallismielisellä 612-soihtumarssilla, jossa perussuomalaisten kansanedustaja Teemu Keskisarja piti juhlapuheen.
Perussuomalaisten kansanedustajista myös Sheikki Laakso ilmoitti aiemmin osallistuvansa kulkueeseen, mutta perui sittemmin päätöksensä.
Tapahtumaan on osallistunut perussuomalaisia poliitikkoja myös aiemmin.
– Se, kuinka lähellä äärioikeistolainen toiminta on parlamentaarisen politiikan toimijoita ja miten tätä yhteistyötä pyritään syventämään – siihen liittyy aika paljon riskejä ja uhkia, joista olisi syytä olla tietoinen, Pyrhönen sanoo STT:lle.
Parlamentaarisilla yhteyksillä Pyrhönen tarkoittaa Suomen puitteissa käytännössä yhteyksiä perussuomalaisiin.
Hän toteaa, että puolueen puheenjohtaja Riikka Purra tuskin olisi voinut esimerkiksi estää Keskisarjan osallistumista 612-kulkueeseen.
Keskisarja esimerkiksi sanoi Helsingin Sanomille, että jos hänet erotettaisiin eduskuntaryhmästä tai eduskunnasta, hän lähtisi hyvillä mielin.
– Mutta onko eväitä, mahdollisuuksia ja aitoa halua tehdä jotain sille ilmiölle, että äärioikeisto pystyy luomaan tämän kaltaisia kontakteja oman puolueen kansanedustajiin? Sitä kautta tämä pallo heitetään viime kädessä perussuomalaisille, Pyrhönen sanoo.
Purra kommentoi ennen itsenäisyyspäivää, että 612-kulkueeseen osallistuvilla kansanedustajilla on oikeus käyttää sananvapauttaan.
Epädemokraattisia vaikutustapoja tai äärioikeistolaista toimintaa puolue ei Purran mukaan hyväksy.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä puolestaan sanoi Ilta-Sanomille, että kansanedustajien olisi syytä ehkä harkita osallistumistaan uudelleen. Laakso perui osallistumisensa tämän jälkeen.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
3:16
Äärioikeistolle tärkeitä tapahtumia
612-kulkueen soihtuja kantamassa oli STT:n paikalla olleen toimittajan mukaan muun muassa kansainvälisen äärioikeistoverkoston Active Clubin jäseniä.
Lisäksi kulkueen perällä käveli maahanmuuttovastaisen ja katupartiointitoiminnastaan tunnetun Soldiers of Odin -ryhmän takkeihin pukeutuneita ihmisiä.
Suojelupoliisi (supo) kommentoi STT:lle ennakkoon, että tapahtumaan on aiemmin osallistunut ja osallistuu varmasti tänäkin vuonna myös äärioikeistolaisia ihmisiä.
Helsingin Sanomien mukaan jotkut 612-kulkueen osallistujat tekivät natsitervehdyksiä.
Järjestäjien mukaan 612-kulkue on poliittisesti sitoutumaton ja sen ainoa tarkoitus on juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Pyrhösen mukaan kulkue on kuitenkin monin tavoin antanut myös ymmärtää, että "kaikenlainen väki" on tervetullutta kulkueeseen.
– Tällaisen kulkueen järjestäjä ei voi vain ajatella, että hän listaa jotkut tietyt säännöt ja sitten levittelee käsiä ja sanoo, ettei me sille mitään voida, jos jotkut eivät meidän sääntöjä noudata, Pyrhönen sanoo.
– On paljon enemmän toimenpiteitä, sekä formaaleja että informaalimpia, joilla voi vaikuttaa käytännössä siihen, miltä kyseinen kulkue näyttää.
Helsingissä järjestettiin aiemmin perjantaina myös rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen (SML) Suomi herää -mielenosoitus.
Itsenäisyyspäivän tapahtumat ovat Pyrhösen mukaan monelle äärioikeistolaiselle taholle vuoden tärkeimpiä.
– Se sanotaan heidän omassakin viestinnässä aika suoraan, että näihin on tärkeää osallistua.
Keskisarja kehui osallistujia
612-tapahtuman puheessaan Teemu Keskisarja muun muassa kehui osallistujien määrää ja laatua ja sanoi heidän leimaamisensa natseiksi olevan pötyä. Hän myös sanoi, ettei "ääriaineksen" viirien ja kylttien esittely saastuta koko väkijoukkoa.
612-marssi ja SML:n Suomi herää -mielenosoitus toimivat Pyrhösen mukaan vähintäänkin yhteistuumin, vaikka niitä on välillä pyritty esittämään täysin erillisinä.
Siitä kertoo hänen mukaansa esimerkiksi se, että Keskisarja ja SML:n puheenjohtaja Tuukka Kuru kulkivat yhdessä 612-kulkueen etujoukoissa.
SML myös ohjeisti Suomi Herää -osallistujia liittymään 612-kulkueeseen.
Radikaaleja eroja itsenäisyyspäivän äärioikeistoliitännäisissä tapahtumissa ei Pyrhösen mukaan aiempiin vuosiin verrattuna nähty.
– Tämä on vaikuttanut aika uudelta normaalilta, hän toteaa perjantain tapahtumista.
Puolueen kaappaamisen uhka
Pyrhönen pitää äärioikeistotoimintaa Suomessa tällä hetkellä huomattavana ilmiönä.
Mitä siis voi seurata siitä, jos äärioikeistotoimijoita hivuttautuu parlamentarismin liepeille?
– Siinä vaiheessa, kun varsinainen soluttautuminen poliittisiin puolueisiin on tapahtunut, voi hyvin nopeasti käydä niin, että koko puolueesta tulee sen faktion puolue, joka puolueen kaappaa, Pyrhönen sanoo.
Hän pitää mahdollisena, että joku äärioikeistoon kytkeytyvä toimija pystyisi "kaappaamaan" perussuomalaiset itselleen – samantyyppisellä dynamiikalla kuin puolue aikanaan kääntyi Jussi Halla-ahon taakse.
– Ainakin niin kauan, kuin yhteistyö ennemmin tosiasiallisesti syvenee kuin vähenee, se on mielestäni varteenotettava uhka.
Pyrhönen korostaa, ettei tarkoita Halla-ahon olleen äärioikeistolainen toimija.
Pyrhösen mukaan äärioikeiston vaarallisuus liittyy demokraattisen järjestelmän perustavanlaatuisiin rajoihin: esimerkiksi siihen, millä perusteella ihmisiä voi kohdella eri tavoin, millaisia määriä väkivaltaa tietyissä yhteyksissä voi käyttää ja miten tiettyjen vähemmistöjen oikeuksia pitäisi turvata.