Orpo vastasi välikysymykseen: Rydman noudattanut virassaan lakeja

Petteri Orpo AOP
Pääministeri Petteri Orpo korosti puheenvuorossaan, että hänen hallituksensa on sitoutunut demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion edistämiseen.
Julkaistu 20.06.2024 17:24

MTV UUTISET – STT

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) on noudattanut virassaan perustuslakia ja muita lakeja sekä toiminut oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.

Orpo vastasi eduskunnassa vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden hallitukselle jättämään välikysymykseen Rydmanin asemasta.

– Kun hallituspuolueiden edustajat tässä salissa antavat tukensa ministeri Rydmanille, he eivät anna tukeaan sille, miten tämä toimii tai on toimimatta yksityiselämässään. He antavat tukensa sille, että hallitus jatkaa työtään Suomen turvallisuuden, kestävän talouden ja hyvinvoinnin turvaamisen eteen, Orpo sanoi.

Välikysymyksen jättäneiden puolueiden mielestä Rydmanin toiminta ei vastaa ministeriltä edellytettävää käytöstä. Puolueiden mukaan Rydman on ministerin asemassa hyökännyt toistuvasti julkisesti mediaa ja hänen toiminnastaan kertoneita naisia vastaan.

Orpo korosti puheenvuorossaan, että hänen hallituksensa on sitoutunut demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion edistämiseen.

– Vapaan median toimintaedellytysten turvaaminen on keskeinen osa oikeusvaltiota ja demokratiaa. Vapaassa demokratiassa myös median tehtävä on arvioida valtaa pitävien toimintaa avoimesti ja kriittisesti, Orpo sanoi.

Samalla Orpon mukaan myös journalismin sisällöistä tai toimituksissa tehdyistä valinnoista on voitava käydä kriittistä, avointa keskustelua.

– Vapaa keskustelu ja mielipiteen ilmaisu kuuluvat demokratiaan siinä, missä tiedotusvälineiden vapauskin, Orpo sanoi.

Kysymys Rydmanin asemasta nousi uudelleen esiin sen jälkeen, kun syyttäjä jätti nostamatta syytteet kolmea Helsingin Sanomien (HS) toimittajaa vastaan kesäkuun alkupuolella. Rydman oli tehnyt rikosilmoituksen HS:n toissa kesänä julkaistusta jutusta, jossa kerrottiin Rydmanin painostavaksi koetusta käytöksestä alaikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia kohtaan.

Rydmanin luottamuksesta äänestettiin eduskunnassa kertaalleen jo viime syksynä. Syyskuun alussa pidetyssä äänestyksessä Rydman sai eduskunnan luottamuksen äänin 106–65.

Suomi Orbanin tiellä?

Omalta eduskuntaryhmältään Rydman odotetusti sai vankkaa tukea. Perussuomalaiset näkivät Rydmanin tapauksen ennen muuta kysymyksenä sananvapaudesta ja Rydmanin oikeudesta puolustaa itseään.

– Jokaisella on sananvapaus. Jokaisella, niin tavallisella henkilöllä kuin ministerilläkin, on oikeus puolustautua syytöksiä vastaan. Tämä on oleellinen osa oikeusvaltiota, perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt Jenna Simula sanoi ja kiitteli vuolassanaisesti Rydmanin työpanosta hallituksessa.

Oppositio sen sijaan jatkoi välikysymyskeskustelussa Rydmanin kritisointia. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Timo Harakka sanoi Rydmanin painostaneen tiedotusvälineiden ohella myös oikeuslaitosta ja virkakuntaa.

– Edustaja, joka tänään antaa ministerille luottamuksen, antaa hyväksynnän sille, että oikeusvaltion perusteita nakerretaan, sekä tärkeimpiä instituutioita että yksityisten ihmisten turvaa, Harakka sanoi.

– Jos poliittiset vallankäyttäjät vainoavat tiedotusvälineitä, tuomioistuimia ja virkakuntaa, siirrymme askel askeleelta poispäin oikeusvaltiosta, joka takaa suomalaisille yhdenvertaisen turvallisuuden. Lyhytkin askel Orbanin tiellä on liian pitkä askel, Harakka jatkoi viitaten Unkarin pääministeriin Viktor Orbaniin.

Vihreiden ryhmäpuheenvuoron pitäneen Atte Harjanteen mukaan nyt esitetylle välikysymykselle ei olisi pitänyt olla mitään tarvetta.

– Sivistystä, käytöstapoja, vapaata mediaa, naisten ja tyttöjen oikeuksia kunnioittavassa poliittisessa kulttuurissa ministeri Rydmania ei olisi koskaan nimitetty ministeriksi, ja viimeistään nyt, kun alkuperäiselle Helsingin Sanomien jutulle Rydmanin toiminnasta on myös syyttäjän tarkastelun kestävä näyttö, olisi ministerin ollut aika tehdä johtopäätökset ja pyytää eroa, Harjanne sanoi.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo painotti puheenvuorossaan, ettei välikysymystä esitetty hallitukselle vaan ministeri Rydmanille.

– Pääministeri Orpo on väärässä väittäessään, että tässä äänestetään hallituksen tukemisesta. Ei, tässä jokainen äänestää siitä, tukeeko hän ministeri Rydmanin toimintaa vai eikö tue, hyväksyykö hän toimittajien maalittamisen, yksityishenkilöiden mustamaalaamisen, yksittäisten toimittajien jatkuvan mustamaalaamisen ja tähän masinoimisen ministerin asemasta, Honkasalo sanoi.

Keskustalta oma epäluottamuslause-ehdotus

Keskusta ei ollut mukana vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden välikysymyksessä, mutta keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen esitti puolueen ryhmäpuheenvuoron yhteydessä kilpailevan epäluottamuslause-ehdotuksen. Kurvisen mukaan Rydmanilla ei enää ole edellytyksiä tehtäviensä hoitamiseen eikä hallituksella toimintakykyä.

Kurvisen mukaan keskusta pitää suomalaisten instituutioiden, oikeusvaltion ja sananvapauden puolustamista tämän hetken levottomassa maailmassa äärimmäisen tärkeänä.

Kurvinen kummeksui Orpon aiemmin esittämää lausuntoa siitä, että Rydman ei voisi toimia kokoomuksen ministerinä. Orpon lausunnon taustalla on Rydmanin yksityiselämästä noussut kohu, jonka vuoksi Rydman joutui jättämään kokoomuksen eduskuntaryhmän vuonna 2022.

–  Ei ole olemassa täysin luotettuja A-sarjan ministereitä ja alennetun luottamuksen B-luokan ministereitä. Politiikassa on niin, että luottamusta joko on tai sitä ei ole. Ei ole olemassa mitään kevytluottamusta, Kurvinen muotoili.

Vaikea pala RKP:lle

RKP:lle Rydmanin asemasta käyty välikysymyskeskustelu tuntui olevan vaikea pala, sillä päinvastoin kuin muiden hallituspuolueiden ryhmistä, RKP:n riveistä ei kuultu ensimmäistäkään Rydmania puolustavaa kommenttia.

Asian vaikeutta RKP:lle kuvasti myös se, että puolueen ministereitä ja kansanedustajia oli välikysymyskeskustelussa paikalla silmiinpistävän vähän.

Ainoa RKP:läisten esittämä puheenvuoro oli ryhmäjohtaja Otto Anderssonin esittämä ryhmäpuheenvuoro, jossa Andersson lähinnä keskittyi moittimaan Rydmanin toimintaa.

– Meidän jokaisen kansanedustajan ja myös jokaisen valtioneuvoston jäsenen on toimittava esimerkkinä muille. Meillä valtakunnanpoliitikoilla on erityinen vastuu siitä, miten toimimme ja miten ilmaisemme itseämme. (...) Meidän valta-asemassa olevien tulee kohdella muita kunnioittavasti, olipa kyse sitten kansalaisista, toimittajista tai asiantuntijoista, Andersson painotti.

Kriittisistä kommenteista huolimatta RKP:läiset ovat Anderssonin mukaan äänestämässä Rydmanin luottamuksen puolesta.

– Tänään käsittelyssä olevat asiat ovat vakavia ja ongelmallisia, ja niihin tulee suhtautua vakavasti. Samalla tulevassa äänestyksessä on kyse ennen kaikkea hallituksen tulevaisuudesta, ja siksi RKP:n eduskuntaryhmä on päättänyt äänestää hallituksen jatkon puolesta, Andersson sanoi.

Anderssonin puheenvuoro kirvoitti kipakkaa kommentointia salin vasemmalta laidalta.

– Uskomatonta, kaikki käy, Veronika Honkasalo hämmästeli.

– Panttivanki puhuu, Timo Harakka puolestaan tiivisti.

Haaleaa tukea KD:lta

Myös kristillisdemokraattien tuki Rydmanille oli haaleaa. Puolueen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Päivi Räsänen muistutti, että sananvapaus ulottuu myös oikeuteen arvioida ja arvostella median toimijoita, mutta painotti samalla arvokkaan käytöksen merkitystä.

– Kansalaiset odottavat myös meiltä demokraattisesti valituilta edustajiltaan arvokasta käytöstä ja asiallista epäkohtiin paneutumista keskinäisen nokittelun ja henkilöön kohdistuvan ilkeilyn sijaan, Räsänen sanoi.

Hallitustovereidensa tavoin Räsänen näki välikysymysäänestyksen äänestyksenä hallituksen jatkosta.

– Välikysymyksen tekijät kysyvät, nauttiiko ministeri Rydman hallitusryhmien luottamusta. Kyllä, pääministeri Orpon hallitus nauttii kokonaisuudessaan kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän luottamusta jatkaessaan työtään Suomen turvallisuuden, kestävän talouden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Lue myös: Tällainen on Rydmanista jätetty välikysymys sanasta sanaan

Voiko mediaa kohti hyökännyt Wille Rydman jatkaa ministerinä? Pöllöraati yksimielisenä: "Tämä on ennenkuulumatonta!"

Ei syytteitä Helsingin Sanomien toimittajille eikä Wille Rydmanille

IL: Ministeri Rydman harkitsee avustajansa nimittämistä Business Finlandin pääjohtajaksi

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus