Onko flunssan selättämiseen oikotietä? Lääkärit arvioivat keinoja

7:53img
Onko flunssan selättämiseen olemassa toimivia poppaskonsteja?
Julkaistu 24.01.2023 14:26

Emmi Niiniaho

Moni turvautuu flunssaa estääkseen tai sen kestoa lyhentääkseen muun muassa sinkkiin ja C-vitamiiniin. Onko niistä oikeasti apua?

Huomenta Suomessa keskusteltiin Suomessa tällä hetkellä jylläävistä flunssista sekä erilaisista keinoista lyhentää perusflunssan kestoa.

HUS:in infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että tällä hetkellä väestössä liikkuvat kaikki tavallista nuhakuumetta aiheuttavat virukset, joita tunnetaan yli 200.

Järvisen mukaan näyttäisi kuitenkin hyvältä, että vaikeampaa tautia aiheuttavien influenssa- ja RS-virustapausten määrä on tullut alaspäin, samoin kuin koronavirustartuntojen määrä.

Vaikka suurimmalle osalle ihmisiä koronavirustartunta saattaa olla tavallisen flunssan luokkaa, Järvinen muistuttaa, että viruksella on myös kykyä aiheuttaa vaikeampaa tautia.

– Lähinnä iäkkäillä ihmisillä sekä immuunipuutteisilla, Järvinen toteaa.

Katso koko keskustelu sekä lääkärien pohdinta siitä, miksi flunssatapauksia on ollut nyt niin runsaasti artikkelin alusta löytyvältä videolta.

Lue myös: "Aliarvioitu" keino flunssan hoitoon – tähän lääkäri luottaa

Onko perusflunssalle tehtävissä mitään, kun infektion on saanut?

Järvisen mukaan flunssan selättämiseen on olemassa melko vähän oikoteitä.

– Jos meillä hokkus pokkus -konsti olisi, kyllä kaikki sitä käyttäisivät ja se olisi kaikilla tiedossa. Kaikki mitä voidaan tehdä, on teholtaan vähintäänkin heikkoja, Järvinen toteaa.

vitamiinit

Sinkillä ja C-vitamiinilla on tutkittu olevan vähäisiä vaikutuksia flunssan kestoon.

Sinkki voi Järvisen mukaan lyhentää ja jopa joskus estää ihan alkuvaiheen flunssan. Joissain tutkimuksissa taas C-vitamiini on vähentänyt flunssan kestoa.

– Kovin merkittäviä nämä vaikutukset eivät ole, Järvinen kertoo ja toteaa, että muilla keinoilla pystytään lähinnä lievittämään taudin oireita.

Esimerkiksi hunajalla pystytään lievittämään jonkin verran yskän oireita, sillä hunaja rauhoittaa ja kosteuttaa limakalvoja.

Sen sijaan influenssan kestoa voidaan Järvisen mukaan lyhentää hyvinkin merkittävästi lääkkeillä, kunhan lääkitys aloitetaan hyvin varhaisessa vaiheessa.

Lue myös: "Terveydeksi!" – tiesitkö, miksi aivastamiseen reagoidaan näin?

Voiko flunssaa epähuomiossa pahentaa jotenkin?

Flunssaa voi pahentaa tai sitä saattaa pitkittää Terveystalon työterveyslääkäri Anita Riipisen mukaan sillä, että lähtee liikkeelle liian varhaisessa vaiheessa.

– Tai sillä, että pitää stressiä yllä jatkuvasti, Riipinen toteaa.

Mistä sitten tietää, missä vaiheessa on oikeasti kykenevä palaamaan esimerkiksi töihin?

– Monesti kuume on sellainen, että silloin kannattaa levätä. Mutta räkäisyys liittyy hieman omaan työnkuvaan, Riipinen kertoo.

Riipisen mukaan fyysistä työtä tekevien kannattaa levätä hieman pidempään kuin esimerkiksi toimistotyötä tekevien.

Lue myös: Milloin kipeän lapsen voi viedä päiväkotiin? Ota huomioon kaksi olennaista asiaa

Lue myös: Apu flunssakauteen? "Huikean hyvä" inkiväärishotti valmistuu helposti Harrin ohjeella: "Ajattelin, ettei voi olla kummoinen homma tehdä itse"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Lääkäri kertoo, miksi flunssa pitkittyy – tässä vaiheessa hoitoon

4:11img

Terveystalon työterveyslääkäri Anita Riipinen kertoo, miksi flunssa pitkittyy.

Tuoreimmat aiheesta

Flunssa