Osaatko toimia, jos lähelläsi joku menee elottomaksi? Näin elvytät ja käytät defibrillaattoria korona-aikana

6:30img
Miten tulee toimia, kun näet elottoman ihmisen? Videon avulla opit elvyttämään ja käyttämään defibrillaattoria.
Julkaistu 29.06.2021 06:31
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Maallikon aloittama elvytys saattaa olla ratkaisevassa asemassa sydänpysähdyksen saaneen selviytymisessä. Punaisen Ristin mukaan nopeasti aloitettu elvytys kaksin- tai jopa kolminkertaistaa autettavan mahdollisuudet selvitä.

Tästä syystä on erittäin tärkeää, että jokainen osaisi elvyttää.

Avun antamisessa ei ole syytä arkailla, sillä kaikki apu on aina kotiinpäin, myös maallikon.

– Se on todella suuri se merkitys (maallikon aloittamalla elvytyksellä). Se voi olla jopa 60 prosenttia, kun se edesauttaa koko hoitoketjussa autettavan selviytymistä, kertoo Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

– Paineluelvytyksen aikana idea on saada aikaiseksi verenpainetta. Kun rintakehä painuu alas ja nousee, niin se aiheuttaa paineenvaihtelua rintaonteloon ja sitä kautta me saadaan verta kiertämään aivolle. Ja totta kai se sydänlihaskin siellä hapettuu, Myllyrinne jatkaa.

Lue myös: Miten epipeniä käytetään? MTV selvitti toimintatavat vakavan allergiakohtauksen iskiessä

Korona muuttanut ohjeistuksia

Korona-aika on tuonut myös pieniä muutoksia elvytysohjeisiin, sillä puhalluselvytystä ei suositella annettavaksi aikuiselle. Erityisesti silloin, jos kyseessä on tuntematon ihminen.

Tosin jo ennen koronapandemiaa elvytysohjeissa on painotettu erityisesti painelun merkitystä.

Ohjeiden mukaan rintalastaa painellaan mäntämäisellä liikkeellä. Tämä tarkoittaa sitä, että itse paineluvaihe on yhtä pitkä kuin kohoamisvaihe.

Painelun tulee olla riittävän voimakasta ja rintalastan tulee painua alaspäin 5–6 senttimetriä.

Rytmin tulee olla tasainen, 100–120 kertaa minuutissa.  Jos rytmiä on vaikea hahmottaa, voit hyräillä mielessäsi esimerkiksi Bee Gees -yhtyeen Stayin’ Alive -kappaletta, sillä siinä on täydellinen rytmi elvytykseen.

Defibrillaattori voi olla todellinen pelastaja

Paineluelvytyksen lisäksi sydäniskuri eli defibrillaattori, lempinimeltään deffa, moninkertaistaa mahdollisuuden selviytymiseen.

Laite analysoi sydämen rytmin ja ilmoittaa, jos rytmi on defibrilloitavissa. Tällöin sydämen pysäyttänyt henkeä uhkaava rytmihäiriö pyritään poistamaan laitteen avulla anettavalla tasavirtasähköiskulla.

Maallikoille suunnatut laitteet neuvovat käyttäjäänsä askel askeleelta ja täten ovat myös kouluttamattoman käytössä turvallisia ja tehokkaita.

Miten tulee toimia, kun näet elottoman ihmisen? Videon avulla opit elvyttämään ja käyttämään defibrillaattoria.

Lue myös: MTV Uutisten toimittaja tarkistutti kaikki luomensa niihin erikoistuneella hoitajalla – "Nuorena ja lapsena palamiset jäävät iholla muistiin"

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live