Aasian pörssit kyntivät tiistaina reilun prosentin miinuksella Yhdysvaltojen maanantaisen kurssihöykytyksen jäljiltä.
USA:ssa sijoittajien hermoilu ennen Fedin kokousta syöksi osakkeet reilun kahden prosentin laskeen.
Sijoittajat odottavat kuumeisesti Fedin keskiviikkoista kokousta, jossa markkinaodotusten mukaan keskuspankki nostaa ohjauskorkoa 2,25–2,50 prosenttiin.
Kurssivaikutukset tulevat todennäköisesti liittymään Fedin näkemyksiin ensi vuoden koronnostotahdista.
Muutos tahtiin keväällä
Osa Marketwatchin haastattelemista sijoittajista ennustaa Fedin jättävän markkinaturbulenssin vuoksi jo maaliskuussa koronnoston väliin.
USA-lähtöinen hermoilu levisi Aasian pörsseihin, joista Hongkongin Hang Seng -indeksi oli puoli yhdeksältä 1,30 prosenttia, Tokion Nikkei 1,80 prosenttia ja Intian Sensex 0,50 prosenttia miinuksella. Singaporessa laskua kirjattiin 1,90 prosenttia, Shanghaissa 1,0 prosenttia.
Aasiassa sijoittajien katse oli Kiinan presidentin Xi Jinpingin puheessa. Tältä odotettiin tietoa uusista elvytystoimista ja toisaalta uusia linjauksia markkinoiden vapauttamisesta. Sijoittajat joutuivat pettymään.
Xi sanoi Kiinan pitävän kurssinsa talousuudistusten toteuttamisessa, mutta ei tarjonnut konkreettisia uusia toimia.
Lisäksi hän totesi, että ”kukaan ei ole siinä asemassa, että voisi määrätä, mitä Kiinan kansan tulee tehdä”, viitaten mahdollisesti USA:n presidentti Donald Trumpiin. Xin kommentit saattoivat siten puhaltaa ilmaa kauppasotapelkoihin.
– Osakkeet näyttävät edullisilta, mutta markkinasentimentin kääntäviä tekijöitä ei ole, FTSE Russelin globaalien markkinoiden johtaja Alec Young kuvaili MarketWatchille globaaleja markkinatunnelmia.
Yksi kääntävä tekijä voisi olla juurikin Fed, jos keskuspankki ottaisi aiempaa kyyhkymäisemmän kannan korkopolitiikkaan keskiviikkona.
Keskuspankki on jo viestinyt, että se omaksuu aiempaa ”reaktiivisemman otteen systemaattisen koronnostoputken jälkeen.
Laskukärjessä Japanin markkinoilla oli Fast Retailing – seuraten Euroopan vähittäiskaupan eilistä laskua – ja Hongkongissa Tencent, molemmat noin kahden prosentin luisuilla.
Japanissa teollisuusmateriaali- ja teräsyhtiöt olivat kuitenkin nousussa.