Huoli Yhdysvaltain taantumasta syvenee: Pörssikurssit syöksyivät Aasiassa

Japanissa keskeiset osakemarkkinat sulkeutuivat yli 12 prosentin pudotuksessa maanantaina paikallista aikaa. Tokion Nikkei 225 -indeksi putosi 12,4 prosenttia, ja laaja-alaisempi Topix-indeksi sulkeutui sekin reilun 12 prosentin laskussa.

Nikkei 225 -indeksi putosi peräti 4 451,28 pistettä ja päätyi 31 458,42 pisteeseen. Kyseessä oli indeksin historian suurin pistepudotus.

Kurssisyöksyn taustalla on Japanin jenin vahvistunut valuuttakurssi, mikä haittaa maan vientiä.

Jeni on vahvistunut osittain Japanin keskuspankin rahapolitiikan seurauksena. Keskuspankki nosti korkojaan viime viikolla toista kertaa 17 vuoteen, ja lisää koronnostoja saattaa olla luvassa.

Lisäksi markkinoilla on herännyt pelkoja Yhdysvaltain talouden ajautumisesta taantumaan. Japanilainen Daiwa Securities -investointipankki sanoo, että maanantain syöksy osakemarkkinoilla heijastelee syventyvää huolta epävarmasta Yhdysvaltain taloudesta.

Käyrät laskussa laajalla rintamalla

Japanin ohella osakemarkkinat valahtivat myös muualla Aasiassa. Sekä Soulissa Etelä-Koreassa että Taipeissa Taiwanissa kurssit putosivat maanantaina yli kahdeksan prosenttia.

Singaporessa pudotus oli lähes viisi prosenttia ja Sydneyssä Australiassa yli kolme prosenttia. Myös Shanghaissa pörssi sulkeutui 1,5 prosentin laskussa.

Aasian alakulo on välittynyt maanantaina myös Euroopan pörsseihin. Niin Lontoon, Frankfurtin kuin Pariisin pörssit olivat avauksen jälkeen noin kahden prosentin luisussa aamupäivällä Suomen aikaa. Helsingissä käyrä näytti niin ikään alaspäin, ja pörssi oli avauksen jäljiltä reilut kaksi prosenttia laskussa.

"Täydellinen resepti markkinoiden sulamiselle"

Analyytikko Stephen Innes kuvailee, että markkinat hoipertelevat edelleen viime perjantain jäljiltä, jolloin nähtiin "järisyttäviä muutoksia globaalissa finanssimaailmassa".

Hän sanoo syynä olevan ennen kaikkea Yhdysvaltain tuoreimman työllisyysraportin, joka jäi kauas odotuksista.

– Raportti ei loksauttanut ainoastaan leukoja vaan pudotti osakekursseja ja joukkovelkalainojen tuottoja. Samalla se lisäsi epävarmuutta markkinoilla ja odotuksia Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskuista, Innes sanoo.

Hän huomauttaa, että tunnelmat Aasian markkinoilla olivat jo valmiiksi happamat muun muassa Teslan ja Googlen emoyhtiö Alphabetin kaltaisten teknologiajättien ankeiden tulosten jälkeen. Myös Japanin keskuspankin koronnosto ja Kiinasta jälleen kantautuneet heikot talousluvut lisäsivät nyrpeyttä.

– Kun nämä kaikki asiat sekoittaa, käsissä on täydellinen resepti markkinoiden sulamiselle, Innes sanoo.

Työttömyys korkeinta sitten syksyn 2021

Perjantaina julkaistujen tietojen mukaan Yhdysvaltain työmarkkinat viilenivät heinäkuussa selvästi ennakoitua enemmän. Työttömyysaste nousi 4,3 prosenttiin, mikä on korkein lukema sitten syksyn 2021.

Työllisten määrä kasvoi heinäkuussa 114 000 työntekijällä. Luku jäi kauas ekonomistien odotuksista. Kesäkuussa työllisten määrä lisääntyi 179 000:lla.

Odotettua heikommat luvut yhdessä inflaation hidastumisen kanssa lisäsivät odotuksia, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed laskee ohjauskorkoa syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat