Osa Britanniaan saapuneista turvapaikanhakijoista saattaa pian joutua kantamaan elektronista seurantalaitetta. Vuoden mittainen kokeilu koskisi aikuisia, jotka ovat saapuneet maahan hallituksen näkemyksen mukaan vaarallisia reittejä ja jotka Britannia on päättänyt palauttaa takaisin lähtömaihinsa.
Maan sisäministeriön kokeilusta kertoo yleisradioyhtiö BBC.
Pääministeri Boris Johnsonin mukaan on tärkeää varmistaa, etteivät turvapaikanhakijat voi vain kadota maahan. Kokeilua kritisoivien mukaan vainoa paenneita kohdeltaisiin rikollisina.
Britannian sisäministeriön mukaan kokeilussa on tarkoitus testata, auttaako seuranta pitämään säännöllistä yhteyttä turvapaikanhakijoihin. Sisäministeriö ei ole kertonut, onko tällä viikolla alkaneen kokeilun myötä toistaiseksi asetettu yhtään ihmistä elektroniseen valvontaan.
Sääntöjä rikkovat voidaan asettaa syytteeseen
Sisäministeriön julkaiseman raportin mukaan elektronista seurantalaitetta käytettäisiin turvapaikanhakijoilla lähtökohtaisesti ilman kotiintuloaikoja, ulkonaliikkumiskieltoja tai maan sisällä liikkumisen rajoittamista.
Mikäli turvapaikanhakijan kuitenkin epäiltäisiin suurella todennäköisyydellä yrittävän paeta, näitä keinoja voitaisiin hyödyntää.
Turvapaikanhakijat, jotka eivät noudata heille annettuja sääntöjä, voidaan sisäministeriön mukaan ottaa säilöön tai asettaa syytteeseen.
Elektronista seurantalaitetta ei aiota laittaa lapsille tai raskaana oleville. Yksilökohtaista harkintaa kerrotaan käytettävän myös tapauksissa, joissa laitteesta olisi turvapaikanhakijalle todistettavasti lääketieteellistä tai henkistä haittaa tai jos turvapaikanhakija on aiemmin ollut kidutuksen tai ihmiskaupan uhri.
Ihmisoikeustuomioistuimen päätös pysäytti kiistellyn lennon
Aiemmin tällä viikolla Britannian suunnitelma lennättää laittomasti maahan saapuneita turvapaikanhakijoita Ruandaan kaatui. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätöksen seurauksena turvapaikanhakijoita kuljettaneen koneen lento peruttiin vain minuutteja ennen sen suunniteltua lähtöä.
Lennolla oli alun perin määrä olla 130 ihmistä, mutta tiistai-iltaan ajoitetulla lennolla oli tarkoitus lopulta olla seitsemän turvapaikanhakijaa.
Ruanda ja Britannia solmivat aiemmin sopimuksen, jossa Ruanda alkaa majoittaa osaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneista ihmisistä. Sopimusta on kritisoitu epäinhimilliseksi.
Ruandan hallitus on kertonut yhä olevansa sitoutunut ottamaan vastaan Britannian lähettämiä turvapaikanhakijoita ihmisoikeustuomioistuimen päätöksestä huolimatta.