Puolan merkittävimpiin ja tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluva Andrzej Wajda on kuollut, kertovat paikalliset mediat. Elokuvalegenda Wajda oli kuollessaan 90-vuotias.
Wajdan perheen ystävä on vahvistanut kuoleman uutistoimisto AFP:lle.
Medialähteiden mukaan Wajda kuoli sairaalassa. Tietojen mukaan Wajdan keuhkot olivat pettäneet ja häntä oli pidetty lääkkeiden avulla koomassa.
Wajda sai elämäntyöstään kunnia-Oscarin vuonna 2000. Lisäksi Wajdan elokuvia on ollut Oscar-ehdokkaana parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi. Muun muassa Wajdan viimeiseksi jäänyt elokuva Katyn nimettiin Oscar-ehdokkaaksi vuonna 2008. Elokuva kertoo toisen maailmansodan aikaisesta Katynin joukkomurhasta, jossa kuoli muun muassa Wajdan isä.
Elokuvissaan Wajda usein keskittyi kuvaamaan maansa myrskyisää historiaa. Hänen 50-luvun vastarinta-aiheinen elokuvatrilogiansa teki puolalaisen elokuvan tunnetuksi maailmalla. Trilogiaan kuuluvat elokuvat Sukupolvi (1954), Kanal – kirottujen tie (1956) ja Tuhkaa ja timantteja (1958). Kanal – kirottujen tie -elokuva sai Cannesin elokuvajuhlilla tuomariston palkinnon vuonna 1957.
Uskalsi arvostella kommunismia
Myöhemmin urallaan Wajda esimerkiksi haki aiheita puolalaisesta kirjallisuudesta elokuvissaan Koivikko (1970), Häät (1972) ja Luvattu maa (1974). Hän niin ikään teki Puolan kommunismin tilaa kritisoivia filmejä, kuten Marmorimies (1976) ja Rautamies (1981).
Rautamies sai Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun vuonna 1981.
Ohjaajan elokuvissa nousi kansainväliseen maineeseen puolalaisia näyttelijöitä kuten Zbygniev Cybulski, Krystyna Janda ja Daniel Olbrychski.
Wajda sanoi olevansa kiinnostunut suurten mittakaavojen henkilöistä, ihmisistä, jotka vastustavat suuria ihanteita tai hyväksyvät ne, mutta ei sellaisista, jotka kulkevat toisten jalanjälkiä.
Andrzej Wajda oli myös suuri teatterin ystävä. Hän ohjasi myös kymmeniä näytelmiä. Niistä joidenkin tapahtumat sijoittuivat Japaniin, jonka kulttuuria Wajda suuresti ihaili. Ohjaaja perustikin Krakovaan 1990-luvulla japanilaisen taiteen ja teknologian keskuksen