Näyttelijälegenda Kirk Douglas on kuollut 103-vuotiaana, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Näyttelijän kuolemasta kertoo myös hänen poikansa Michael Douglas Facebook-sivullaan.
– Maailmalle hän oli legenda, pitkän elämän elänyt elokuvien kultakauden näyttelijä sekä hyväntekijä, jonka sitoutumista oikeudenmukaisuuteen ja hänelle tärkeisiin tavoitteisiin voimme vain tavoitella. Minulle ja veljilleni hän oli kuitenkin yksinkertaisesti isä, 75-vuotias näyttelijä Michael Douglas kirjoitti isästään.
Lue myös: Nämä yhdeksän Hollywood-paria ovat pysynyeet yhdessä
90 elokuvaa
1940-luvulla näyttelijänuransa aloittanut Douglas viihtyi valkokankaalla kuusi vuosikymmentä ja esiintyi noin 90 elokuvassa. Hänet muistetaan esimerkiksi Stanley Kubrickin ohjaaman Spartacuksen (1960) nimiroolista. Hän sai elämäntyöstään Oscarin vuonna 1996.
Kirk Douglas syntyi 9. joulukuuta 1916 New Yorkissa venäjänjuutalaiseen perheeseen. Elokuvadebyyttinsä hän teki vuonna 1946 Barbara Stanwyckin vastanäyttelijänä elokuvassa Paholaisnainen.
Douglasia oli elokuvan tuottajalle suositellut hänen näyttelijäopintojen aikainen kurssitoverinsa, näyttelijä Lauren Bacall, kerrotaan Douglasin lyhyessä elämäkerrassa.
Oscar-ehdokkuudet Douglas sai elokuvista Nyrkkeilysankari (1949), Särkyneiden haaveiden kaupunki (1952) ja Hän rakasti elämää (1956), jossa hän esitti taidemaalari Vincent van Goghia.
Vastusti mustaa listaa
Douglas oli naimisissa kaksi kertaa. Hänen toinen vaimonsa Anne Buydens on 100-vuotias. Pari meni naimisiin 1950-luvun puolivälissä.
1950-luvulla Douglas perusti myös tuotantoyhtiö Brynan, jonka elokuvissa hän näytteli itsekin ahkerasti. Yhtiö tuotti muiden muassa Spartacuksen, jonka Hollywoodin mustalle listalle joutuneen käsikirjoittajan Dalton Trumbon nimen Douglas vaati lisättäväksi elokuvan krediitteihin.
Mustalle listalle kerättiin 1940-lopulta alkaen viihdeteollisuudessa työskenteleviä ihmisiä, joita epäiltiin vasemmistolaisista mielipiteistä.
Listalle joutuneita ei ollut soveliasta palkata työsuhteisiin, mikä vaikeutti merkittävästi heidän työllistymistään ja toimeentuloaan. Douglasin kerrotaan pitäneen listan vastustamista yhtenä tärkeimmistä saavutuksistaan.