Yleisurheilun Timanttiliiga jatkuu tänään torstaina Norjan Oslossa. C Moren selostaja Antero Mertaranta pitää miesten 400 metrin aitojen ja naisten 800 metrin kilpailuja illan helminä.
Videolla Antero Mertaranta ja C Moren asiantuntija Tommi Evilä ruotivat Timanttiliigan asetelmia. Käsittelyssä myös miesten 400 metrin aitojen herkullinen otatus.
MAINOS
Timanttiliiga C Morella!
Torstai: Oslon kisa klo 21.00 (C More Sport 1)
Sunnuntai: Tukholman kisa klo 17 (MTV3 ja C More Sport 1)Tilaa C More tästä!
Miesten 400 metrin aidat
– Qatarin Abderrahman Samba vastaan Norjan Karsten Warholm, osa kaksi. Nämä kaksi valovoimaista nuorta urheilijaa pystyvät jo nyt tekemään kovaa jälkeä – heidän kaksinkamppailustaan saatiin mahtinäyte edellisessä Rooman osakilpailussa, Mertaranta sanoo.
Rooman kilpailu oli todellista ilotulitusta. Vuonna 1995 syntynyt Samba, 22, voitti tuolloin kauden kärkituloksella ja Timanttiliigan ennätyksellä 47,48. 1996-syntynyt Warholm, 22, juoksi toiseksi Norjan ennätys -ajalla 47,82.
Samba on jo varsin lähellä kaikkien aikojen tilastossa kymmentenä olevan Bershawn Jacksonin aikaa 47,30 vuodelta 2005. Se, että kymmenen sakkiin on murtauduttu edellisen kerran 13 vuotta sitten, kertoo kuitenkin lajin kaikkien aikojen parhaiden suoritusten armottomasta tasosta.
Hatunnoston arvoinen temppu on, että viime vuoden maailmanmestari, norjalainen Warholmkin on lajinsa ehdottomia huippuja.
– On harvinaista se, että eurooppalainen saati pohjoismainen urheilija pärjää juoksulajeissa. Niitä on tietysti nähty vuosien saatossa, mutta varsin harvoin, ja nykyurheilussa näitä nähdään todella harvoin. Keski- ja pitkillä matkoilla tämä on huomattavasti yleisempää, mutta lyhyillä matkoilla, joko sileillä tai aidatuilla, on iso alleviivaus, että joku eurooppalainen urheilija pystyy maailman kärjessä kamppailemaan.
Mertaranta ottaa vertailukohdaksi Oskari Mörön, 25, joka aitoi Rion olympialaisissa 2016 välieriin juostuaan alkuerissä Suomen ennätyksen 49,04. Sittemmin Mörö on ottanut takapakkia: viime vuoden parhaaksi jäi 50,38, ja sairaisteluista kärsinyt 25-vuotias suomalainen tuskaili tiistaina Paavo Nurmi Gamesissa 51,75:een.
LUE MYÖS: Kauden parhaansa pinkonut Oskari Mörö: "Aikamoista puurtamista – silti toiveikas"
– Mörö oli muutamia vuosia sitten tasollisesti hyvin samaa kategoriaa kuin Karsten Warholm. On syytä nähdä, millä lailla huippu-urheilussa kehitytään ja mennään eteenpäin, kun Oskarilla on tällä hetkellä todella suuria vaikeuksia päästä edes 51 sekunnin alle. Tämähän johtuu monista syistä ja kertoo huippu-urheilun luonteesta: tarvitaan ilmiömäistä lahjakkuutta ja sitä, että urheilija pysyy terveenä.
Naisten 800 metriä
Kisan kovinta kaliiberia edustavat Etelä-Afrikan Kaster Semenya, Burundin Francine Niyonsaba ja Etiopian Habitam Alemu. Semenya on tällä kaudella juossut jo 1.55,92 (ennätys 1.55,16), Niyonsaba 1.56,88 (ennätys 1.55,47) ja Alemu 1.57,78 (ennätys (1.57,05).
– Naisten kasi on ollut viime vuosina mielenkiintoinen kilpailu. Suurin syypää on positiivisessa mielessä ollut Caster Semenya ja hyvä haastaja on muutaman viime vuoden aikana, erityisesti viime vuonna, löytynyt Francine Niyonsabasta.
– Naisten kasilla 1.55-alkuinen aika on tällä hetkellä todella suuri harvinaisuus, johon käytännössä pystyvät vain Semenya ja Niyonsaba, ei kukaan muu. He ovat Ajeé Wilsonin ohella naisten kasilla ainoita urheilijoita, jotka ovat viimeisten 10 vuoden aikana pystyneet tekemään tällä matkalla kovia aikoja.
– Kun edellisen kerran tällaisia tai parempia aikoja on tehty, pitää mennä 10 vuotta taaksepäin, jolloin niitä teki Pamela Jelimo. Ja jokainen hiemankin yleisurheilua seuraava tietää, millä tavalla näitä aikoja on sitä edeltävillä vuosikymmenillä juostu. Kun katsoo naisten kasia, keitä siellä oli huipulla 80- ja 90-luvuilla, seki nostavat arvoa, miksi nykyiset huippusuoritukset ovat kovia.
Lumipallon heitto
Oslon näyttämöllä kilpaillaan tänäkin vuonna – kyllä – myös lumipallon heitossa: laji edeltää virallisia avajaisseremonioita ja siinä kisaavat lapset. Yhtä kaikki, Mertaranta pitää lajia raikkaana tuulahduksena ja hyvänä ideavinkkinä Suomeenkin.
– Tässä on kevennyksenä hyvä vinkki myös suomalaisille kisanjärjestäjille. Aikanaan 70- ja 80-luvuilla legendaariset keihäsmiehet, Utriaisen Esa mukaan lukien, näyttivät mallia heittäessään raakaa kananmunaa ja Mestaruussarjan pesäpalloilijat ottivat munia kiinni. Jos kananmuna tuli perille ehjänä, suoritus hyväksyttiin.
– Kun meidän täytyy – näin lippa vinossa sanoen – jatkuvasti etsiä uusia lajeja, joissa me pärjätään, niin lähdetäänpäs ajamaan lumipallon heittoa näytöslajiksi meidän tapahtumiimme. Siitä saadaan seuraava mielenkiintoinen yksityiskohta tulevaisuuteen: pannaan vähän lumipalloon vauhtia. Voisi kuvitella, että se on meidän leipälaji.
– Kun Urheiluliitto on tunnetusti jämähtynyt monessakin asiassa paikalleen, nyt pikkuisen päänavausta ja lumipallon heittoa esilajiksi kesän kisoihin, niin hyvä tulee.
Sunnuntaina Timanttiliigan Tukholman osakilpailu kello 17.00. Suora lähetys MTV3- ja C More Sport 1 -kanavilla!
1:56