Ottelumanipulaatiota ja lahjontaa – kymmenet jalkapalloilijat elinikäiseen pannaan

Kiinan jalkapalloliitto on antanut elinikäisen toimintakiellon 38 pelaajalle ja viidelle seuratoimijalle kiellettyyn ottelumanipulaatioon ja vedonlyöntiin liittyvien tutkimusten seurauksena.

Kaksi vuotta kestäneet tutkimukset ovat osa Kiinan pyrkimyksiä puhdistaa yhtä valtion suosituimmista urheilulajeista. Kaikkiaan 120 ottelussa oli esiintynyt manipulaatiota, ja mukana oli 41 jalkapalloseuraa.

Elinikäisen pannan saaneiden pelaajien joukossa ovat muun muassa Kiinan entisen maajoukkuepelaajat Jin Jingdao, Guo Tianyu ja Gu Chao sekä korealainen Son Jun-ho, joka vapautui viime maaliskuussa oltuaan 10 kuukautta telkien takana.

Kaikkiaan 44 henkilöä sai rikosoikeudelliset rangaistukset lahjonnasta, uhkapeleistä ja kasinoiden lainvastaisesta avaamisesta. 17 muuta henkilöä oli sotkeutunut lahjontaan ja ottelumanipulaatioon, ja he saivat viiden vuoden mittaiset toimintakiellot.

Kiinan jalkapallossa on ollut viime aikoina kovat keinot käytössä. Elokuussa Kiinan jalkapalloliiton entinen varapuheenjohtaja sai 11 vuoden vankilatuomion lahjusten vastaanottamisesta. Liiton kilpailutoiminnan entinen johtaja sai samasta syystä seitsemän vuoden kakun, ja liiton hallituksen ex-jäsen sai elinikäisen vankilatuomion viime maaliskuussa.

Lue myös: