Oululainen Ville keksi loistavan Netflix-avustajan, myi sen ja loi samanlaisen sivuston uudestaan: "Ensimmäisen viikonlopun aikana oli 3 miljoonaa kävijää"

Oululainen Ville Salminen keksi muutama vuosi sitten perustaa Netflixin selaamista helpottavan palvelun. Sitten Ville myi palvelun amerikkalaisyhtiölle, ja puoli vuotta myöhemmin pisti pystyyn uudestaan täysin vastaavan sivuston.

– Meillä on ollut kaveriporukassa aika kauan sellainen vitsi, että jos viettää elokuvailtaa, niin yleensä melkein enemmän aikaa kuuluu sen elokuvan valitsemiseen Netflixistä kuin itse elokuvan katseluun. Siinä oli sellainen pointti, että olisi hauska tehdä sivusto, joka auttaisi Netflix-käyttäjiä löytämään nopeasti katsottavaa, Ville Salminen selittää MTV Digille.

Tästä ajatuksesta syntyi Netflixin selaamista helpottava sivusto Flixable tämän vuoden alussa. Flixable ei ole toteutettu Netflixin kanssa yhteistyössä, vaan Villen mukaan se tarjoaa vain vaihtoehtoisen tavan suuren palvelun sisällön selaamiseen.

Idea Netflixin selaamista helpottavasta palvelusta ei kuitenkaan ollut Villelle uusi, sillä mies oli myynyt vastaavan sivuston jo puoli vuotta aikaisemmin amerikkalaisyhtiölle.

Idea syntyi pikkujouluissa neljä vuotta aiemmin

Vuonna 2013 nettisivujen tekemisestä kiinnostunut ja itse koodaamaan oppinut Ville päätti alkaa tehdä harrastuksena nettisivuja hioakseen taitojaan. Pikkujouluissa idea Netflixin selaamista helpottavasta palvelusta alkoi jalostua ensi kertaa.

– Netflixin käyttämisen aloittanut kaverini ihmetteli, miksi silloin ei ollut olemassa yksinkertaista listaa sen sisällöistä, Ville kertoo.

Samaan aikaan Netflixillä oli käynnissä ohjelma, jossa kannustettiin kehittäjiä luomaan sovelluksia ja sivustoja palvelun tueksi. Se mahdollisti Allflicksin luomisen.

Jo alkuvuodesta 2014 palvelu lanseerattiin. Ville oli iloinen sivustosta, mutta odotukset siitä eivät olleet korkealla.

– Ajattelin, että olisi hienoa, jos saisin mainosten avulla maksettua palvelinkulut ja olisi siistiä, jos saisin maksettua päivittäin [2,60 maksavan] opiskelijalounaan, silloin jatko-opinnoissaan Suomen lobotomian historiaan perehtynyt Ville kertoo.

Sattumalta ulkomaalainen Lifehacker-sivusto kirjoitti Allflicksista. Sivusto alkoi nopeasti kohota Googlen hakutuloksissa. Tammikuussa perustetulla Allflicksilla oli jo kesäkuussa niin paljon kävijöitä, että Ville päätti keskeyttää opintonsa ja keskittyä täysipäiväisesti sivuston ylläpitoon.

Kiinnostunut ostaja ilmaantui

Viime vuoden loppupuolella amerikkalainen Reelgood-palvelu, jonka pyrkimyksenä on listata kaikkien striimauspalveluiden sisältö, otti yhteyttä Villeen Allflicksin yhteydenottolomakkeen kautta. Reelgood halusi ostaa Villen luoman palvelun.

– En ollut osannut edes ajatella, että kukaan olisi kiinnostunut ostamaan sen. Ajattelin, että he eivät edes ole tosissaan, Ville naurahtaa.

Ville päätti kuitenkin vastata yhteydenottoon ja kaupat syntyivät lopulta nopeasti. Kauppahintaa mies ei paljasta, mutta sanoo, ettei sen turvin pysty vielä vetäytymään eläkkeelle.

Uusi Netflix-avustaja syntyy

Allflicks oli vaikuttanut Villestä jo jonkin aikaa liian vanhanaikaiselta, mutta hän ei ollut vielä saanut aloitettua jo tehdyn palvelun uudelleenkoodaamista. Helpompaa olisi tehdä kokonaan uusi sivusto

– En ollut aluksi ajatellut asiaa ollenkaan, mutta sitten ajattelin, että olisi ihan oppimiskokemuksena kiva aloittaa puhtaalta pöydältä ja tehdä uusi tuollainen palvelu. Olin aloittanut tietojenkäsittelyn opiskelun, joten ajattelin, että olisi siltäkin pohjalta mukava kokeilla, mitä on oppinut vuosien aikana, nyt Oulun yliopistossa maisteriksi opiskeleva Ville kertoo.

Reelgood ei myöskään päivittänyt Allflicksia säännöllisesti. Kauppakirjaan ei oltu kirjattu kilpailukieltoa, joten Ville päätti luoda uuden samanlaisen sivuston.

Flixable valmistui tammikuussa 2018. Ville mainosti palvelua Reddit-keskustelupalstalla, jossa se sai yllättäen suurta huomiota. Pian uudesta palvelusta uutisoi jälleen Lifehacker, mutta myös monet muut ulkomaiset mediat kuten CNET ja Daily Mail.

– Se oli aika yllätys. Ensimmäisen viikonlopun aikana Flixablella oli noin kolme miljoonaa kävijää. Sivusto ei enää pysynyt pystyssä, kun en ollut mitenkään ajatellut, että se saisi läheskään tuollaista määrää kävijöitä.

"En ole välittänyt siitä, saako Flixablesta rahaa vai ei"

Alun huimasta suosiosta Flixablen kävijämäärä on laskenut noin miljoonaan lataukseen kuukaudessa. Allflicksilla oli kolminkertainen määrä kävijöitä kuukaudessa verrattuna Flixableen, mutta eroa selittää myös se, että Flixable on ollut vasta kolme kuukautta olemassa ja Allflicksista löytyy useamman maan Netflix-kirjastot.

Ville itse on ollut tyytyväinen Flixablen tähän astiseen menestykseen. Tähän mennessä sivustolle on asennettu vain yksi mainos, jotta hän saa katettua palvelinkulut. Salminen oli perustanut jo aiemmin myös toisen sivuston nimeltä Cordcutting, joka on tarkoitettu amerikkalaisille, jotka ovat haluavat luopua kaapelitelevisiosta.

– Ei minulla ollut tuon Flixablen suhteen muita suunnitelmia kuin harjoitella koodaustaitoja. Cordcutting on ollut se pääprojekti, enkä ole oikeastaan välittänyt siitä, saako Flixablesta rahaa vai ei, Ville kertoo.

Flixablesta löytyy tällä hetkellä Australian, Itävallan, Kanadan, Ranskan, Saksan, Ruotsin, Alankomaiden, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen Netflix-kirjastot. Seuraavaksi Villen tarkoituksena on ainakin laajentaa Flixablea muihin maihin. Myös uusia yhteistyökuvioita on Flixablen suunnalla suunnitteilla.

***

Elokuvien ja tv-sarjojen katselu suoratoistopalveluista lisääntyy Suomessa ja kilpailu kiristyy. Katso alla oleva video uutislähetyksestä viime vuoden alusta!


Lue myös:

    Uusimmat