Pyörälenkillä Ohto sai timanttisen idean – pyörittää nyt tiiminsä kanssa karanteenisivustoa suomalaisille: "Uskon siihen, että kun autat, niin kyllä sinuakin autetaan"

4:19imgIäkäs pariskunta pakeni koronaviruspandemiaa matkailuautolla suljetun Euroopan halki – näin matka Suomeen taittui
Julkaistu 25.03.2020 19:04

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Ohto sai idean uudenlaisesta nettipalvelusta kello kahdentoista pintaan. Kello kolmelta iltapäivällä Karanteenissa.fi oli jo pystyssä. – Olemme saaneet esimerkiksi ikäihmisiltä hellyttäviä, erittäin kauniita viestejä, Ohto kiittelee.

Oikeastaan Ohto Pentikäisen pitäisi olla Australiassa. Matka kuitenkin peruuntui, kuten niin monelta muultakin – kiitos koronaviruksen. Ohto, 22, ei kuitenkaan ole pahoillaan.

– Minun piti lähteä maanantaina, mutta lennot peruttiin. Piti sitten jotain muuta keksiä, hän naurahtaa puhelimessa.

Viime viikon tiistaina Ohto oli pyörälenkillä. Silloin maailma oli jo muuttunut: koronaviruksen vuoksi monet oli jo ajettu töihin kotiin, ja 70-vuotiaille oli asetettu vaatimus pysytellä erossa muista.

– Aloin miettiä sitä, että uutisten tultua alkoi tulla myös kaikenlaisia palveluita. Mietin, ettei niitä ole listattu mihinkään yhteen paikkaan.

"Jollekin voisi olla hyötyä siitä, että kaikki palvelut olisivat yhdessä paikassa"

Sosiaalista mediaa seuraava tuskin on voinut välttyä uutisilta esimerkiksi Michelin-tason sushista, vihanneksia ja hedelmiä sisältävistä ”karanteenibokseista” tai muista uudenlaisista bisnesideoista, joita yrittäjät ovat kehitelleet koronakriisin vuoksi. Moni tarjoaa myös tukea ja kauppa-apua naapureilleen, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta seurata Facebookin uutisvirtaa.

– Jos ihmisen mielenkiinto on muualla, kuten ihan vain selviytymisessä, ei hän ehdi palveluita samalla tavalla tutkia. Mieleeni tuli ajatus siitä, että jollekin voisi olla hyötyä siitä, että kaikki palvelut olisivat yhdessä paikassa.

Ideansa koodausta opiskeleva Ohto sai kello kahdentoista pintaan. Kello kolmelta iltapäivällä Karanteenissa.fi oli jo pystyssä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Karanteenissa.fi on palvelu, joka kokoaa yhteen tietoja erilaisista tuote- ja palveluratkaisuista. Kävijä kertoo sivulla, missä asuu ja millaista palvelua haluaisi; tämän jälkeen sivusto ehdottaa vaihtoehtoja. Ideana on helpottaa elämää koronavirusaikana ja myös mahdollistaa se, ettei ihminen turhaan esimerkiksi poistuisi kotoa.

"Se vähän kuin räjähti käsiin"

Sanotaan, että Amerikassa kaikki on suurta. Yllättäen Yhdysvalloista alkoi myös Ohton projektin maailmanvalloitus. Vanhemmat asuvat Yhdysvalloissa, ja heille Ohto jakoi ideansa iltasella. Sitten hän meni nukkumaan.

Yön aikana ehti tapahtua vaikka ja mitä.

– Se vähän kuin räjähti käsiin. Vanhempani olivat jakaneet sivuston suomalaisten, Yhdysvalloissa asuvien Facebook-ryhmiin, missä tuhannet näkivät sen.

Herätessään aamulla uuteen todellisuuteen Ohto ymmärsi nopeasti, ettei ehkä selviäisikään projektinsa pyörittämisestä yksin. Onneksi muitakin opiskelijakavereita oli koronaviruksen vuoksi toimettomina kotona. Nyt sivustoa pyörittää neljä opiskelijaa ja yksi vastavalmistunut. Projektissa Ohton lisäksi ovat mukana Saska Karsi, Matias Salonen, Milja Mieskolainen ja Markus Havia.

shutterstock_1580636305Karanteenissa.fi on palvelu, joka kokoaa yhteen tietoja erilaisista tuote- ja palveluratkaisuista.Novikov Aleksey, shutterstock

Keitä palvelu hyödyttää?

Tärkeimpiä ominaisuuksia Karanteenissa.fi-palvelussa ovat Ohton mukaan perustarpeet: myös kriisitilanteessa ihmiset tarvitsevat ruokaa, hoivaa, koteja. Mistä saisi tietoa lomautetuille työntekijöille, entä urheiluvinkkejä perheelle tai viihdettä, jota voisi kuluttaa kotioloissa?

Ohto tovereineen haluaa ensisijaisesti auttaa ihmisiä. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä ajattele samoin.

– Toki tulee olemaan ihmisiä, jotka etsivät niin sanotusti omaa etuaan ja pystyvät listamaan palvelunsa sivullemme. Itse ajattelen, että teemme tätä siksi, että pystymme auttamaan niitä, jotka ovat hädässä. Mielestäni ei siis ole oikein ottaa pois palveluja, jotka voisivat jotakuta hyödyttää, Ohto kuvailee.

– Jos joku ilmoittaa verkkokauppansa sivulle, myynti on heille toki positiivinen asia. Jos kyseessä kuitenkin on pieni yritys, vaikkapa ravintola, joka on joutunut sulkemaan ovensa ja avannut uuden palvelun kotiinkuljetuksille, tämä hyödyttää heitä, mutta ajattelen, että samalla se auttaa pitämään leivän yrittäjän pöydässä.

Ikäihmisiltä kauniita tsemppiviestejä

Jokainen päivä koronakriisissä tuntuu olevan järkyttävän erilainen. Ohto ei ole vielä ehtinyt miettiä tulevaisuutta, vaikka hän haluaisikin valmistua aikataulussa – siis ensi vuonna.

– Päivät ovat menneet tämän sivustoprojektin kanssa viimeisen viikon. Unelmamme on, että voisimme auttaa mahdollisimman paljon siten, että voimme omasta kotiboksistamme käsin tehdä työtä, jolla on merkitys.

Yhdysvaltain villityksen jälkeen myös kotimainen yleisö on löytänyt palvelun. Tsemppiviestejäkin on tullut.

– Olemme saaneet esimerkiksi ikäihmisiltä hellyttäviä, erittäin kauniita viestejä. Ne lämmittävät meitä hirveästi ja antavat lisäpotkua tekemiseen, Ohto kiittelee.

shutterstock_1625951248Jokainen päivä koronakriisissä tuntuu olevan järkyttävän erilainen.creativeneko, shutterstock

"Uskon siihen, että kun autat, niin kyllä sinuakin sitten joskus autetaan"

Ohto tiimeineen ei hyödy sivustosta rahallisesti tai ota sen tekemisestä minkäänlaista maksua.

– Mielestäni ei ole eettisesti oikein hyötyä tästä kaupallisesti. Sivu pysyy pystyssä vapaaehtoisvoimin. Ehkä sitten olemme vähän naiiveja, kun emme ajattele, mitä hyötyä haluaisimme tästä saada, Ohto pohtii.

– Uskon siihen, että kun autat, niin kyllä sinuakin sitten joskus autetaan. Jos pääsisin tilanteeseen, että olisin onnekas ja saisin elää pitkän elämän, uskon, että tehty hyvä myös tulee takaisin. Se on ollut jo monella tasolla Suomessakin nähtävissä: ne, jotka haluavat tehdä muille hyvää, ovat sen myös viime viikkoina myös osoittaneet.

LUE MYÖS: Benito Casagrande päätti keskeyttää vuokran perimisen turkulaisravintoloilta – kaikki eivät olekaan tyytyväisiä: "Heidän mielestään olen avannut nyt Pandoran lippaan"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus