Oululaismiestä puukotettiin ja potkittiin kerrostalon pihalla – poliisin video näyttää, kuinka väkivalta leimahti

Oulun käräjäoikeus aloitti kesäkuussa tapahtuneen Kaukovainion puukotustapauksen käsittelyn. 

Oululaismiehelle aiheutui tilanteessa laajoja vammoja, kuten nenäluun murtuma, ilmarinta ja kuuden kylkiluun murtuma. 

Kolmelle puolalaiselle keikkatyömiehelle luettiin syytteet väkivaltarikoksista. Pääsyytetylle syyttäjä vaatii neljän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta tapon yrityksestä. 

Veitsen isku kylkeen

Syytetty tapasi uhrinsa kesäkuun 15. päivänä Kaukovainiolla sijaitsevan asuintalonsa tupakkapaikalla, jossa oli tilanteen alkaessa neljä miestä. 

Tupakkapaikalla syntyi sanailua, jonka jälkeen syytetty haki kaksi muuta puolalaismiestä mukaansa kimppakämpästään. Syytetty kertoi kavereilleen, että häntä oli uhkailtu, ja otti veitsen mukaansa. 

Tilanne kärjistyi ulkona.

Syytteen mukaan syytetty yritti tappaa oululaismiehen kerrostalon piha-alueella lyömällä häntä veitsellä. 

Lyönti osui uhria oikean käden ranteeseen ja oikealle kylkeen, rinnan alle. Veitsen isku aiheutti uhrille 3–3,5 senttimetrin pituisen, ompeleita vaatineen viiltohaavan oikeaan ranteeseen ja alle 0,5 sentin leveän haavan oikeaan kylkeen. 

Veitsen iskun jälkeen uhri kaatui maahan, jolloin syytetty potki häntä useita kertoja.

Puukotuksen jälkeen törkeä pahoinpitely

Välittömästi tapon yrityksen jälkeen toinen puolalaismies löi tai yritti lyödä maassa makaavaa uhria rengasraudalla. Tämän jälkeen kolmas mies potki maassa makaavaa uhria useita kertoja. 

Kolme syytetyistä miehistä lähti seuraamaan paikalla olleita henkilöitä, jolloin uhri nousi pystyyn ja siirtyi muutaman metrin matkan. Tällöin yksi syytetyistä palasi juosten uhrin luo ja uhkasi häntä teräaseella. 

Toinen syytetyistä kaatoi uhrin hyppypotkulla maahan. Toinen ja kolmas syytetty potkivat maassa makaavaa uhria useita kertoja pään ja keskivartalon alueelle, löivät häntä nyrkein ja polkivat jaloilla. 

Tilanteen rauhoituttua uhri nousi ylös, jolloin syytetty ja kolmas syytetty löivät ja potkivat häntä uudelleen.

Syytetty sanoo kokeneensa uhkaa

Törkeästä pahoinpitelystä syytettyinä olevat puolalaismiehet vapautettiin heinäkuun alkupuolella ja he palasivat Puolaan. He saapuivat Oulun käräjäoikeuden istuntoon vapaalta. 

Tapon yrityksestä syytetty puolalainen on ollut vangittuna tapahtuman jälkeen. Syyttäjä vaatii hänelle vähintään neljän vuoden ehdotonta vankeutta.

Puolustuksen mukaan syytetty on kokenut tulleensa uhatuksi tupakkapaikalla ja on hakenut veitsen pelottelutarkoituksessa. Syytetty myöntää hakeneensa puukon asunnosta samalla, kun kävi pyytämässä kaverinsa ulos tukemaan häntä.

– Eli jotain provokaatiota siellä oli ollut, koska syytetty on lähtenyt sieltä pois, käynyt asunnossa ja tullut sieltä kahden muun puolalaisen kanssa takaisin ulos, totesi puolustus.

Syytetty myöntää käyttäneensä uhriin väkivaltaa. Syytetyllä oli oman kertomansa mukaan mukanaan pienikokoinen veitsi pelottelutarkoituksella. Hän oli lyönyt ja veitsi on vahingossa osunut uhriin. Syytetty myöntää potkaisseensa kerran uhria.

Vammat ovat riidattomia, kiistaa on vain rikosnimikkeistä. Puolustuksen mukaan kyse on tavanomaisesta pahoinpitelystä. Vammat, muun muassa ilmarinta, ovat puolustuksen mukaan aiheutuneet muusta kuin veitsen aiheuttamista.

Toinen syytetyistä kiistää törkeän pahoinpitelyn, mutta myöntää pahoinpitelyn. Hän kertoo nähneensä uhrin kädessä rengasraudan, menneensä auttamaan kavereitaan ja potkaisseensa uhria kaksi kertaa keskivartaloon, ei pään alueelle. Hän on polkaissut maassa ollutta puhelinta ja heittänyt sen asfalttiin. Hän on yrittänyt saada muitakin lähtemään pois tilanteesta.

Kolmas syytetty kiistää törkeän pahoinpitelyn. Hän myöntää lyöneensä uhria kädellä ja potkaisseensa tätä kaksi kertaa. Hän myös myöntää istuneensa uhrin päällä. Hän myöntää perusmuotoisen pahoinpitelyn.

Tapahtuma tallentui videolle

Koko tapahtuma tallentui valvontakameralle, ja se näytettiin kirjallisena todisteena oikeudessa.

Videolla näkyy selvästi, kun puolalaismies menee rauhassa tupakalle, istuu penkin selkänojalle ja sytyttää tupakan. Tupakkapaikalla ollut mies alkaa keskustella puolalaisen kanssa. Heidän välilleen syntyy sanailua, jolloin puolalainen menee takaisin sisälle ja hakee kaverinsa mukaan.

Hetken päästä kolme miestä tulee ulos kerrostalon rapusta. Yksi miehistä juoksee nelikon luo teräase kädessään. Kolme neljästä juoksee pakoon, mutta yksi miehistä kävelee. Syytetty tavoittaa kävelevän uhrin ja lyö välittömästi puukolla kylkeen. Uhri kaatuu maahan ja puukko tipahtaa kädestä. Syytetty jatkaa maassa makaavan väkivaltaa potkimalla uhria.

Kolmikko yrittää tavoittaa pakoon lähteneitä. Syytetyt palaavat kuitenkin maassa makaavan uhrin luo. Uhria potkitaan päähän ja vartaloon. Uhrin päähän kohdistetaan tallaamista. Puolalaiskolmikko poistuu paikalta kerrostalon takapihalle. Uhri jää makaamaan maahan siihen saakka kun poliisit saapuu paikalle.

Katso video tapahtumista jutun alusta.

Jutulle on varattu kaksi käsittelypäivää. Tuomio annetaan myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat