Syyttäjä: Mies yritti tappaa naapurinsa lapiolla Oulun keskustassa – selitti tekoaan "kadun merkillä"

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään vakavaa tapon yritystä, jossa syytetty, vuonna 1990 syntynyt mies, pahoinpiteli 70-vuotiaan naapurinsa betonilapiolla ja työnsi hänet alas betoniportaista. 

Tapaus sattui toukokuussa 2024 Oulun keskustassa Torikadulla. Syytetty ja uhri asuivat samassa talossa vierekkäisissä asunnoissa. 

Syyttäjän mukaan väkivalta alkoi yllättäen, kun syytetty löi uhria betonilapiolla ja nyrkein pään alueelle. Tämän jälkeen hän raahasi puolustuskyvyttömän uhrin talon kellariin johtavasta ovesta ja työnsi hänet alas 15-askelmaiset betoniportaat.

Kellarikäytävässä syytetty jatkoi vielä väkivaltaa potkien ja lyöden uhria pään ja keskivartalon alueelle.

Uhri onnistui huutamaan apua, mikä herätti vastapäisen talon asukkaiden huomion. He hälyttivät poliisin, joka saapui paikalle alle viidessä minuutissa ja tapasi syytetyn kellarin portaikon ovella.

Uhrille aiheutui hyökkäyksestä hengenvaaralliset vammat, kuten kallonpohjan murtuma, nenäluun murtuma, pikkuaivojen aivoruhje, sekä useita murtumia kasvoissa ja selkärangassa.

Syyttäjän mukaan teko oli tahallinen ja aiheutti vakavat ja hengenvaaralliset vammat. Tekoa pidetään erityisen törkeänä uhrin iän, tekopaikan, väkivallan moninaisuuden ja teon yllätyksellisyyden vuoksi.

Sairastui psykoosiin

Syytetty myöntää väkivallan, mutta kiistää lyöneensä uhria betonilapiolla. Puolustuksen mukaan myöntämällä teon syytetty on syyllistynyt pahoinpitelyyn, ei tapon yritykseen.

Esitutkinnan aikana syytetty sairastui psykoosiin ja häntä hoidettiin psykiatrisessa sairaalassa. Hän on nyt toipunut ja pystyy kertomaan tapahtumista itse.

Esitutkintamateriaalissa mainitaan, että syytetyllä saattaa olla tahallista muistamattomuutta.

Oikeudessa kuultiin uhria hoitanutta lääkäriä, joka kertoi uhrin tajunnantilan olleen sairaalaan tullessa alentunut. Hän kärsi vakavista vammoista, kuten vaikeasta kasvovammasta ja akuutista aivovammasta. Uhrin hengitystä vaikeutti kasvojen ja nielun turvotus, ja hänet laitettiin hengityskoneeseen.

Uhri ei muista tapahtuneesta juuri mitään. Hän kertoi, että viimeisin muistikuva on se, että hän oli lähdössä Puolangalle ennen väkivaltaa. Uhrilla oli ennen pahoinpitelyä kohtalainen terveydentila, mutta nyt hänellä on ongelmia jalkojensa kanssa.

Sai kadulta merkin hyökätä

Syytettyä kuultiin oikeudessa videoyhteyden kautta Kuopion vankilasta. Hän kertoi olleensa tekohetkellä työttömänä ja voineensa huonosti, mutta kyenneensä hoitamaan arjen askareet. Syytetty ei ollut käyttänyt päihteitä tekohetkellä, mutta oli juonut alkoholia edellisenä päivänä.

Syytetty kertoi saaneensa kadulta merkin, että hänen pitäisi hyökätä jonkun kimppuun. Uhri sattui tulemaan rappukäytävästä ja oli menossa kellariin, jolloin syytetty hyökkäsi hänen kimppuunsa, löi kasvoihin ja kuristi. Kun uhri yritti paeta, syytetty työnsi hänet alas kellarin portaita ja jatkoi pahoinpitelyä kellarikäytävässä.

Syytetty myönsi pahoinpitelyn, mutta kiisti lyöneensä uhria betonilapiolla. Hän kertoi, että muistikuvat tapahtumista ovat pätkittäisiä ja että hän ei muista poliisivankilassa oloa tai ensimmäisiä kuulusteluja. Muistikuvat alkoivat palautua vasta psykiatrisessa sairaalassa.

Syytetty ei löytänyt järkevää selitystä teolleen ja korosti, ettei ollut yrittänyt surmata uhria.

Syytetyllä ei ole aikaisempia rikostuomioita. Syyttäjä vaatii syytetylle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeutta.

Asiassa annetaan välituomio myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat