Oulun muslimiyhteisö asetti vartijat turvaamaan rukoushetkiä moskeijassa törkeän hyväksikäyttötapauksen jälkeen: ”Tuntuu, että emme ole turvassa täällä”

Seksuaalirikokset kuumentavat tunteita Oulussa. Viimeisin tuomio keskiviikolta on nostattanut vihaa Oulun islamilaisen yhteisön päälle siinä määrin, että moskeijassa on kiristetty turvatoimia.

– Olimme aina ajatelleet että Suomi on hyvä maa, rauhan maa. Nyt tuntuu että meillä ei ole rauhaa täällä Suomessa. Aina joku inhoaa meitä, sanoo vapaaehtoisena vartijana toimiva Kazbek Batirov.

Perjantain rukoushetki kokoaa usein 200–250 ihmistä moskeijaan, joka sijaitsee kaupungin keskustassa kerrostalon alakerroksessa. Sisään moskeijaan valuu etupäässä nuoria miehiä, mutta myös iäkkäämpi ihmisiä.

Kaikki tervehtivät kohteliaasti, mutta naapuritalosta saapuu nainen koiransa kanssa paikalle vihaisena.

– Me haluamme, että he lähtevät täältä! uhoaa nainen.

Taustalla 10-vuotiaan hyväksikäyttö

Taustalla on viime keskiviikkona annettu raiskaustuomio miehelle, joka käytti hyväkseen alle kymmenvuotiasta lasta. Teon on kerrottu tapahtuneen moskeijassa. Hyväksikäyttö järkyttää myös rukoushetkeen tulijoita.

– Emme missään tapauksessa voi hyväksyä sellaista. Mutta pahoja ihmisiä on kaikissa kulttuureissa ja kaikissa uskontokunnissa. Ei ole niin, että jos yksi meistä on paha, kaikki ovat pahoja, sanoo Halid Nahemy.

Hänen mielestään on oikein, että poliisi ja oikeuslaitos tutkivat ja tuomitsevat. Sen sijaan tavallisten ihmisten muslimiyhteisön ylle langettama viha ei saa ymmärrystä nuorelta mieheltä.

– Tuntuu, että suomalaiset yleistävät nyt niin, että me kaikki olemme raiskaajia. Tämä on yllättänyt. Olin ajatellut, että Suomi on sivistysmaa, jossa oikeuslaitos tuomitsee, eivät tavalliset ihmiset, sanoo Halid Nahemy.

"Vapaaehtoisia veljiä" turvaamassa rukoushetkiä, poliisi seuraa tilannetta

Imaani Abdul Mannam ei halua haastatteluun, mutta antaa vapaaehtoisille vartijoille luvan kertoa tuntemuksistaan. Hän on tehnyt päätöksen vartioinnin lisäämisestä viimeaikaisten tapahtumien pohjalta.

– Meillä on 10–12 vapaaehtoista veljeä turvaamassa rukoushetkiä. Lisäksi poliisin partio kiertelee ympärillä seuraamassa tilannetta, kertoo Abdul Mannam.

Poliisilaitoksella valvonnasta vastaava ylikomisario Jyrki Kivirinta kertoo, että poliisi ei ole kohdistanut erityisiä toimia moskeijan ympäristöön.

– Partioimme kaupungilla ja moskeijahan on siinä keskustan tuntumassa. Mutta seuraamme tilannetta tiiviisti, myös somekeskustelua. Siellähän keskustelu käy kovana, mutta väkivallanteoiksi se ei saa kääntyä, sanoo Kivirinta.

"Aina ne rikkovat ikkunat ja ovet"

Jo edellisen seksuaalirikosoikeudenkäynnin aikana vajaa kuukausi sitten moskeijaan heitettiin savukranaatti. Se oli yhdeksäs moskeijaan kohdistunut isku kahden vuoden sisällä.

– Aina ne rikkovat ikkunat ja ovet. Viimeksi oli vaara, että tulipalo syttyy, kun kranaatti lensi matolle, kertoo Kazbek Batirov.

– Viimeiset kuukaudet on tuntunut siltä, että emme ole turvassa täällä, sanoo Halid Nahemy.

Poliisin mukaan ilkivallantekojen motiiveista ei ole ilmennyt tavallisuudesta poikkeavaa.

– Siihen mitä moskeijaan on kohdistunut, on ollut ilkivaltaa. Ja sen suurempia motiiveja ei ole tällä hetkellä tiedossa.

Rukoushetki alkaa, vapaaehtoiset vartijat jäävät seisoskelemaan moskeijan seinustoille. Poliisipartio on kiertänyt paikalla muutaman kerran. Kuinka kauan vartiointi jatkuu?

– Varmasti niin kauan kuin se on tarpeellista, ja toivomme myös poliisilta apua, sanoo Batirov.

Lue myös:

    Uusimmat