Maailmaan mahtuu kummallisia uskomuksia, joista yksi liittyy hyvin läheisesti Suomeen ja erityisesti talviaikaan. Soittokierros osoittaa, että lappilaisyrittäjille myytti aasialaisten uskomuksesta revontulien taianomaiseen voimaan on hyvin tuttu.
Katso videolta lukijoiden ottamia upeimpia kuvia viimeviikkoisista revontulista, joita nähtiin aivan Etelä-Suomea myöten.
– Tämä on revontuliin liittyen ainoita myyttejä, joita olen kuullut. Poikalapsia tällä varmasti usein toivotaan, kertoo revontulisafareita järjestävä yrittäjä Ismo Parpala Parpalandiasta.
– On tämä pohjoisessa ihan yleinen myytti, hän jatkaa.
Uskomuksen muoto vaihtelee, mutta pääasiallisesti se menee näin: revontulien alla alkunsa saanut lapsi tulee olemaan muita onnellisempi ja hyväosaisempi.
Joidenkin mukaan tämä takaa myös poikalapsen syntymisen.
Soittokierros eri yrityksiin osoittaa, että myytti on tuttu melkein jokaiselle matkailualalla työskentelevälle.
– Olen kuullut tästä myytistä erilaisia versioita. Milloin syntyvät lapset ovat poikia, milloin heistä tulee erityisen hyvännäköisiä. Itse aasialaisturisteilta en ole kysynyt asiaa, eli on tämä minullekin myytti, naurahtaa Levin iglujen toimitusjohtaja Kristiina Kylmälahti.
Värikkyys liitetään hyvään onneen
Yrittäjä Kirsi Mantua-Kommonen kertoo vuosien kokemuksen kerryttäneen hänelle laajan ymmärryksen kiinalaisten sielunmaisemasta.
Hänelle uskomus revontulten alla alkunsa saaneista lapsista ei ole täysin tuntematon, mutta kiinalaisiin hän ei sitä silti suoraan yhdistäisi.
– Kiinalaisilla ei ole omia revontuliin liittyviä myyttejä, mutta värit ja värikkyys liitetään hyvään onneen. Jos tällainen tarina heille kerrottaisiin, he ottaisivat sen varmaankin myönteisesti vastaan.
Mantua-Kommosen mukaan esimerkiksi kiinalaisten ja japanilaisten uskomusmaailmat eroavat paljon toisistaan.
"Taitaa olla suomalaisten keksimä juttu"
– Juttelin joskus erään japanilaisen turistin kanssa, ja hän kertoi, että tämä taitaa olla vain suomalaisten keksimä hauska juttu, toteaa Arctic Snow -hotellin yrittäjä Heidi Haavikko.
Uskomus on siis monelle tuttu, mutta varmistusta sille ei ole saatu. Verkon hakukoneet kuitenkin paljastavat uskomuksen olevan maailmanlaajuinen.
Revontulien alla alkunsa saaneet lapset liitetään useassa verkkojulkaisussa poikkeuksetta Kiinaan tai Japaniin.
Revontulien ennustajalle tarvetta
Uskomuksen todenperäisyydestä huolimatta erityisesti aasialaisturisteille revontulet ovat yksi tärkeimmistä asioista Lapin matkailussa.
Safariyrittäjä Parpalan mukaan taakse jäävät kirkkaasti kaikki muut aktiviteetit aina poroajeluista lumikenkäilyyn.
Myös Kylmälahti kertoo saavansa jatkuvasti puheluita, joissa kysellään revontulien todennäköisyyden perään.
– Jotkut soittavat ja kertovat tulevansa tänne esimerkiksi helmikuun toisena päivänä ja kysyvät, että voimmeko taata revontulien näkymisen, hän toteaa.
Mantua-Kommonen selittää ilmiötä kiinalaisten osalta. Näin näyttäviä luonnonilmiöitä ei hänen mukaansa Kiinassa nähdä.
– Kuvia revontuliretkiltä halutaan mielellään jakaa kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa, kuten Wechatissa ja Weibossa.