Lapissa odotetaan jo innolla näyttelijätähden vierailua. Paikallisen luonnonsuojelijan mukaan hotellihanke on väärin suunniteltu.
Keskustelu Jasper Pääkkösen ja Korpi Capital Oy:n hotellihankkeesta Inarijärven rannalle on viime päivinä paisunut moneen suuntaan, vaikka hankkeesta kerrottiin jo neljä vuotta sitten. Aikeena on rakentaa luksushotelli Inarijärven etelärannalle Naguniemeen.
Artikkelin videolta näet, miltä Pääkkösen hotellihankkeen tontilla näyttää nyt.
Keskiviikkona elinkeinoelämän etua ajava Lapin kauppakamari esitti Pääkköselle kutsun tulla tutustumaan Lapin eri elinkeinoaloihin tulevana kesänä. Pääkkönen vastasi kutsuun myöntävästi MTV Uutisten artikkelissa.
Lue myös: Jasper Pääkköselle yllättävä kutsu Lappiin, sai tiedon MTV:ltä häämatkallaan – näin hän vastaa ja esittää toiveensa kutsujalle
– Olemme todella innoissamme! Jasperista on tulossa hotellinsa myötä pohjoisen elinkeinoharjoittaja, ja haluamme esitellä hänelle, mistä kaikesta Lapin elinkeinoelämä koostuu, kutsun allekirjoittanut Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala sanoo.
Vierailu toteutumassa
Kauppakamari lähetti kutsun Pääkköselle Facebookiin, mutta se oli näyttelijän mukaan mennyt viestipyyntöjen roskapostikansioon. Sitä Pääkkönen ei vielä tiennyt kertoessaan vastauksensa MTV Uutisille.
Nyt Lapin kauppakamari on saanut vastauksen myös suoraan Pääkköseltä, ja vierailun suunnittelu on alkanut. Mitään konkreettista ei Ansalan mukaan ole vielä sovittu.
– Kyllä minä uskoin, että Pääkkönen suostuu kutsuun. Hän on ollut aktiivinen Lapin kala-asioissa, Ansala kertoo.
Pääkkönen toivoi erityisesti pääsevänsä vierailulle Kolarissa sijaitsevalle Hannukaisen kaivoshankkeelle. Lisäksi Pääkkösen toivelistalla ovat Kittilän Suurkuusikon kultakaivos, Sodankylän Kevitsan kupari- ja nikkelikaivos sekä Kemijoki Oy:n voimalaitos.
Ansala uskoo, että kaikki näyttelijän toiveet saadaan toteutettua.
Ei vain kaivoksia ja matkailua
Kipinä Lapin kauppakamarin kutsulle syttyi Pääkkösen Facebook-kirjoituksesta liittyen vireillä olevaan hotellihankkeeseen. Pääkkönen kirjoitti, että taloudellisesta vinkkelistä Lapilla on kaksi realistista tulevaisuutta: kaivosteollisuuden Lappi ja luontomatkailijoiden Lappi. Molemmat eivät samoille alueille mahdu.
Kutsussaan Lapin kauppakamari oli toista mieltä Pääkkösen kanssa. Toimitusjohtaja Ansala tähdentää, että Lapin elinkeinoelämä ei ole vain joko kaivosten tai matkailun varassa.
Hänen mukaansa monelle muualta tulevalle saattaa tulla yllätyksenä vahva terästeollisuus Tornion Outokummun terästehtaan ansiosta. Lisäksi Lapin metsäteollisuus saa uutta pontta Kemiin avautuvan Metsä Groupin biotuotetehtaan ansiosta.
– Moni ala voi elää täällä sulassa sovussa keskenään.
Ei tarvittavaa infrastruktuuria
Inarijärven rannalle on samanaikaisesti suunnitteilla toinenkin, miljonäärisijoittaja Veikko Lesosen matkailuyrityshanke. Lesosen Alttoniemelle suunniteltu hotellikompleksi sisältäisi hotellin tunturin rinteeseen sekä rantaan 50 lasi-iglua, pienen kylpylän ja ravintolan.
Luksushotellihankkeet ovat herättäneet vastustusta osassa paikallisia, kuten Ilta-Sanomat tiistaina kertoi.
MTV Uutisten tavoittama Inarin luonnonystävät ry:n puheenjohtaja Ilkka Roininen vastustaa kumpaakin esillä olleista hankkeista.
Roinisen pääviesti on, että matkailualaa pitäisi keskittää alueille, joilla on jo valmiiksi tarvittavaa infrastruktuuria.
– Keskittämisellä säästettäisiin luontoa, raaka-aineita ja energiaa, Roininen sanoo.
Matkailua vastaan Roininen ei toki ole. Maksaviakin asiakkaita tarvitaan.
– En tarkoita, etteikö sinne (Inarijärvelle) saisi mennä retkeilemään. Mielestäni sen voisi kuitenkin toteuttaa paljon vähemmillä haitoilla.
"Ei voi rahassa mitata"
Roinisen mukaan maankäyttö Lapissa kaipaa laajempaakin keskustelua.
– Onko oikein, että lähdetään rakentamaan sinne, missä infraa ei ole? Onko se linjassa ilmastolinjausten ja -lain kanssa? Roininen kysyy.
Suomen viimeinen erämainen suurjärvi Inarijärvi on Roiniselle merkittävä paikka. Hänellä on ollut mökki Naguniemellä, eli siellä, minne Pääkkösen hotellihanke on suunnitteilla. Hän on sanojensa mukaan ollut kotitervekalastaja Inarijärvellä.
– Kun sinne menee itsekseen, se on jotakin ainutlaatuista. Sitä ei voi rahassa mitata.
Osa Inarijärven rannoista on suojeltu rakentamiselta. Suomen luonnonsuojeluliiton alaisen Inarin luonnonystävien mukaan järven käyttö pitäisi säilyttää nykyisellään ja järven suojelustatusta tulisi nostaa. Lisäksi yhdistys esittää kansallispuiston perustamista Inarijärvelle.
Positiivinen kierre
Luonnonsuojelijana ja kalastusaktivistina tunnetun Pääkkösen hotellihanke on vielä alkutekijöissään.
Pääkkönen viestittää hankkeen tausta-ajatuksia MTV Uutisille. Hänen mukaansa asia ei ole yksinkertainen.
– Itselleni tärkein kysymys on lopulta se, miten Lapin elinvoimaisuus ja vetovoimaisuus turvataan tulevaisuudessa niin, että luonnolle aiheutuu mahdollisimman pieni haitta, Pääkkönen viestittää.
Pääkkösen mukaan "kaikista laatutietoisimman ja vaativimman" luontomatkailijan kohdalla pätee se, että mitä paremmin luonto voi, sitä enemmän ollaan valmiita maksamaan. Tästä syntyy parhaimmillaan positiivinen kierre, kun matkailuyrittäjille tulee kannustimia suojella ja kohentaa luonnon tilaa.
– Jos tämä synnyttää lisätuloja alueelle matkailun kasvun muodossa, näkisin, että pitkällä tähtäimellä nämä tulot ovat syntyneet kestävämmin kuin esimerkiksi hakkaamalla tuo sama metsä puutavaraksi, Pääkkönen ajattelee.
Matkailuala "ylikuumentunut"
Lapin matkailussa rikotaan tällä hetkellä ennätyksiä. Joulukuu 2022 oli historian kovin yksittäinen kuukausi ulkomaisissa yöpymisissä mitattuna.
Inarin luonnonystävien Ilkka Roininen muistuttaa, että Lapin matkailussa on myös hyvin hiljaisia aikoja kuumimpien sesonkien ulkopuolella.
Pääkkösen hankkeessa Roinista kummastuttaa näyttelijän Inarilainen-lehdelle antamat kommentit ulkomaalaisille turisteille tarjottavista elämyksistä marjanpoiminnan ja nokipannukahvien parissa. Marjanpoimintakausi kun on niin lyhyt.
– Tuntuu, että Lapin matkailuelinkeino on ylikuumentunut. Myydään illuusiota revontulista ja halutaan tienata mahdollisimman paljon rahaa mahdollisimman nopeasti, Roininen toteaa.