Aamut kuluvat usein päättömän säntäilyn säestäminä, eivätkä lapset tavallisesti ole yhteistyöhaluisia. Ei hätää: aamut voi muuttaa paremmiksi!
Aamut kuluvat usein päättömän säntäilyn säestäminä, eivätkä lapset tavallisesti ole yhteistyöhaluisia – päin vastoin! Kirjailija ja vanhempainvalmentaja Judy Reithin mukaan ratkaisu aamun ongelmiin on kuitenkin yksinkertainen: iltaisin vanhemman tulee käyttää vartti aamunsa visualisoimiseen.
Reithin mukaan vanhemman tulee illalla ajatella sitä, miten haluaisi aamunsa sujuvan, ja valmistautua sitten toteuttamaan unelma-aamunsa.
– Aamustressissä on usein kyse ajasta. Et halua lasten joutuvan vaikeuksiin, koska he ovat myöhässä koulusta. Liikenne ahdistaa. Vaihtoehtoisesti sinulla voi olla suuri kokous, joten kotoa on pakko lähteä ajoissa, Reith kuvaa Netmums-sivustolle.
– Voit saada aikaan suuren eron yksinkertaisesti niin, että omistat lasten mentyä sänkyyn 15 minuuttia aamun organisoinnille, käytät ajan pakkaamalla laukkuasi, asettamalla vaatteet esille, järjestelemällä lasten (aamulla) tarvitsemat asiat ja muodostamalla mieleesi kuvan siitä, miten haluat aamun menevän.
Hoida eteen tulevat ongelmat näin!
Aamupala on kaaosta
Lapsi voi stressaantua, jos näkee vanhempansa stressaavan. Jos mahdollista, syökää istuen pöydän ääressä edes viiden minuutin ajan. Tämä rauhoittaa aamun.
Lapsi kieltäytyy pukeutumasta
Reith muistuttaa, ettei lasta huoleta kotoa lähteminen ajoissa – se on vanhemman huoli. Tee lähtemisestä helpompaa lapselle: käytä esimerkiksi tarralenkkareita, jotka saa jalkaan helposti.
Kun kaikki tavarat ovat kadonneet
Eikö lapsi löydä kyniään tai lempimekkoaan? Maailma ei kaadu, jos lapsella ei ole kaikkea mahdollista mukanaan koulussa, Reith muistuttaa. Alenna odotuksiasi! Kaiken ei tarvitse olla mukana aina. Jos kirjaston kirjaa, joka on pakko palauttaa tänään, ei löydy, asia vain on niin.
Jos tavarat ovat jatkuvasti kadoksissa, järjestä koti niin, että lapsi osaa etsiä tavaroita. Esimerkiksi yksi laatikko tai kori voi olla olemassa vain liikuntavaatteita varten. Takit ja koululaukut tulee säilyttää esillä, mutta ei eteisessä oven edessä – muuten ne lisäävät lähtemisen kaaosta.
Lapsi ei tehnytkään läksyjään
Jos vanhempi lapsi väitti tehneensä läksyt, muttei tehnytkään niitä, asian korjaaminen aamulla on Reithin mukaan turha ponnistus. Koska kasvattamisen tavoite on tehdä lapsesta itsenäinen ihminen, hänen täytyy antaa myös tehdä virheitä. Vanhemman ei tarvitse pelastaa tilannetta, jolloin lapsi saa itse kokea, mitä unohtelusta seuraa.
Lapsi ei pese hampaitaan, hän vain katsoo televisiota
Ratkaisu on naurettavan yksinkertainen: hankkiudu eroon asiasta, joka vie lapsen huomion. 18 vuotta perheiden kanssa työskennelleen Reithin mukaan jokainen perhe, joka on päättänyt sammuttaa television aamuisin, on huomannut sen auttavan.
Vanhempi menettää hermonsa
Jos pinna katkeaa kesken aamutoimien, vetäydy tilanteesta ja hengitä syvään kymmenen kertaa. Selitä lapselle, että sinun täytyy rauhoittua. Jos edessä on erityisen kiireinen aamu, jutelkaa siitä jo edellisenä iltana. Kerro lapselle, mitä hän voisi auttaakseen sinua.
Sait lapset ajoissa valmiiksi, mutta unohdit hyvästellä heidät
Aamutoimien tohinassa on helppoa keskittyä vain suorittamiseen. Hyvästien sanominen saattaa unohtua. Ei hätää: aamut voi korjata! Pysähdy ja mieti, miten haluat aamujen sujuvan. Millaisilla toimilla pääset tavoitteeseesi? Rauhoita hyvästien hetki ja toivota lapselle mukavaa päivää. Kerro, että ajattelet häntä päivän aikana, ja että tapaatte taas pian.
Lähde: Netmums.com
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.